Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ENES DURAN - Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Orman Genel Müdürlüğünce Türkiye'de üretilmesi sağlanan ve meyvesi temizlik ürünleri sanayisinde kullanılan "sabun cevizi" ağacının ekonomiye kazandırılması amaçlanıyor.

        AA muhabirinin OGM verilerinden derlediği bilgilere göre, kurum, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayesinde devreye alınan Sıfır Atık Projesi kapsamında çeşitli çalışmalar başlattı.

        Bu kapsamda, çevreci temizlik ürünlerinin yaygınlaştırılması amacıyla bu alanda kullanılan sabun cevizi ağacının (sapindus mukorossi) ülke ekonomisine kazandırılması için Adana Orman Bölge Müdürlüğünde üretim çalışmaları yürütüldü.

        Ana vatanı Asya'nın tropikal ve alt tropikal bölgeleri olan ve boyu 25 metreye kadar ulaşarak uzun yıllar yaşayabilen ağacın meyvesi, deterjan ve şampuan yapımında kullanılıyor. Dermatolojik olarak da birçok faydası bulunduğu bilinen ağacın meyvesinden Çin'de geleneksel sabun da yapılıyor.

        - Beklenenden erken meyve verdi

        Ağacın Ceyhan Orman Fidanlığı'ndaki üretim çalışmaları yüksek başarıya ulaştı. Literatüre göre 5 yıldan sonra çiçek açmaya ve ürün vermeye başlayan ağaç, Akdeniz iklimine uyum sağlayarak kısa zamanda meyve verdi.

        Ürünün ekimi, 2018 yılının sonbahar aylarında yapıldı ve Şubat 2019'da çimlenme gerçekleşti. Elde edilen 30-60 santimetre uzunluğunda fidanlarla Aralık 2019'da meyve bahçesi kuruldu.

        Damla sulama ile bahar ve yaz aylarında sulanan fidanlarda yüzde 99 başarı sağlandı, bitkinin güneşi gören kısımları ikinci yıldan itibaren meyve vermeye başladı. Tamamen doğal yöntemlerle büyüyen ve gübre kullanılmayan ağaç, 5'inci yıla gelmeden 8 metreyi aşan boya ulaştı. Bölgeye tamamen uyum sağlayan ağaç, peyzaj ve ağaçlandırma çalışmalarında da kullanılabiliyor.

        - "Kullanımı yaygınlaştırılacak"

        Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, özellikle ekosistem ve su kaynaklarında herhangi bir kirliliğe yol açmaması nedeniyle bu bitkinin kullanımının yaygınlaştırılması gerektiğini belirtti.

        Ağacın meyvesinin doğal deterjan görevi gördüğüne işaret eden Karacabey, ürünün, yüzde 100 geri dönüşümlü olması sebebiyle temizlik ürünleri sanayisi için önemli bir hammadde olduğunu aktardı.

        Karacabey, antimikrobiyal özelliği sayesinde stratejik öneme sahip bitkinin çok yönlü kullanılabildiğini bildirerek, ürünün hem gübre hem de iyi bir ilaç hammaddesi olduğunu anlattı.

        Sabun cevizi ağacını yetiştirmek amacıyla başlattıkları çalışmalarda önemli başarı yakaladıklarına dikkati çeken Karacabey, şunları kaydetti:

        "Sıfır Atık Projesi kapsamında Karadeniz ve Akdeniz bölgelerine deneme amacıyla diktiğimiz fidanlardan, Karadeniz Bölgesi'ndeki ağaçlarımız henüz meyve vermeye başlamadı. Ancak Akdeniz Bölgesi'nde kurduğumuz tohum bahçesinde sabun cevizi ağacının bölgeye olağanüstü uyum sağladığını gördük. Böyle sağlıklı ve çevreci bir ürünü, ülke ekonomisine kazandıracağız. Çalışmalarımızı daha da ileri taşıyarak, köylümüze yeni bir gelir kapısı oluşturma faaliyetlerimize hız veriyoruz. Genel Müdürlük olarak, sabun cevizi ağacını gelir getirici ürünler kapsamına aldık."

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ankara haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ankara Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler