Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Kültür-Sanat Bakan Ersoy'dan Habertürk'e açıklamalar

        Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Habertürk TV Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Akif Ersoy'un sorularını yanıtladı. Bakan Ersoy turizm hedeflerini, Bodrum, Çeşme projeleri ile ilgili açıklamalarda bulundu.

        Bakan Mehmet Nuri Ersoy'un açıklamalarından satır başları:

        Son 5 senede hedef veriyoruz hepsi tutuyor biliyorsunuz inşallah bu da tutacak. 60 milyon ziyaretçi 60 milyar dolar bir gelir hedefiyle sürece başladık. Biz hedefi açıkladıktan sonra dünyada birçok gelişme oluyor. Ama ilk altı ay verileri bizim planladığımız şekilde hedefe doğru ilerlediğimizi gösteriyor. Bizim bildiğimiz gelişmeler neydi derseniz Avrupa şampiyonası, futbol şampiyonası, Fransa Yaz Olimpiyatları bildiğimiz gelişmeler. Büyüme hedeflerinin yüzdelerini koyarken her aya farklı hesaplar yapıyoruz. Olumsuz sürpriz gelişmeler oluyor. Bunlarla baş etme yöntemleri var. Turizm Geliştirme Ajansı'nın 2019'da kurulma sebeplerinden bir tanesi bu. Siz ne kadar farklı destinasyondan yolcu yaratırsanız bu tarz sürprizlerden, olumsuzluktan en az şekilde etkilenmiş olursunuz.

        REKLAM

        Türk Hava Yollarının uçtuğu her yeri hedef destinasyon olarak görüyoruz ve uzun süredir CNN International, BBC International, El Cezire ve Euronews gibi global haber kanallarıyla dünya genelinde tanıtım anlaşmaları yaptık. Türkiye reklamları başta İstanbul olmak üzere hem Akdeniz hem Ege reklamları 55 ülkede yayınlanıyor. Oyunlar kesiliyor arada Türkiye reklamı giriyor. Biz şu anda Türkiye olarak dünyada turizm konusunda en yoğun ve en etkili reklam veren ülkeyiz. Şu anda birinci sıradayız. Bu işi çok iyi yönetiyoruz. Sosyal medyada ve basında iddia edildiği gibi de çok uçuk rakamlarla yapmıyoruz. Kesinlikle çok makul, çok rekabetçi şartlarda yapıyoruz.

        2024 İÇİN NE HEDEFLENMİŞTİ, NE OLDU?

        İlk rekorumuzu 2019'da 21 milyon 152 bin ziyaretçi sayısıyla kırdık. İlk 6 aya baktığımız zaman hala pandeminin etkisi olduğu için 19 milyonun biraz altında kalmış ama yıl ortalamasında pandeminin etkisi hızla geçtiği için 2019 yılının rakamını yakalamışız.

        80 dolardan devralmışız 109 dolara yükselen gecelik gelir var. Şu anda birçok ülkeden daha iyi kişi başı gecelik gelir alıyoruz. Avrupa'daki birçok ülkeden daha iyiyiz

        2023'te büyüme devam etti. İlk 6 ay 19 milyondan 22 milyona çıkmışız. 2024'e geldiğimiz zaman hedefimiz ne diyorsanız, yıl sonu hedefimiz 60 milyon ziyaretçi. İlk 6 aya baktığımız zaman 26 milyon 137 bin ziyaretçi aldık. 60 milyon ziyaretçi hedefimizle orantılı bir şekilde büyüyoruz.

        HANGİ ÜLKELERDEN TURİST GELDİ

        Ortalama kalış süresi kişi başı geliri etkilediği için önemli. Aslında bizi ilgilendiren kişi başı gecelik gelir. Yurtdışına yerleşik Türkler uzun süre kalıyorlar. Ortalamaya baktığımız zaman Türkler 15,5 gün yabancılar ise ortalama 9 gün kalıyorlar.

        Bizde başka kriterler var dünyaya kıyasladığımız zaman. Yurtdışından gelen vatandaşlar evinde, akrabasında kalıyor. Genelde akrabasının yanında kalıyor yanında yiyor. Verilerin hepsi TÜİK'ten geliyor. Kişi başı harcamalarda ilk 6 ayda 98 dolara geldik. Şu anki hedefimiz 103 dolar.

        2019 yılında 14 milyar dolar. 2022 ve 2023'te rekor kırdık. 2024'te bir daha rekor kırdık. Yıl ortalamasına baktığımız zaman da ilk çeyreği uyumlu şekilde kapattığımız görülüyor.

        BODRUM VE ÇEŞME'DE TURİZM

        Bodrum ve Çeşme'de hatalı bir strateji uygulanmış. Ağırlık olarak tek pazara yönelik bir stratejiyle gelişmiş bölgeler. Yerel ve merkez yönetimlerin hatasıdır. Ağırlık olarak Türk pazarına, tek pazara endeksli.

        2018'de ilk getirdiğim proje, Ege turizm merkezleri, Çeşme ve Didim etabıydı. Biz havalimanları bazında operasyonlara bakıyoruz. Bodrum Havalimanı'nın ve İzmir Havalimanı'nın uluslararası hava trafiğinin bağlantı uçuşlarına açılması.

        Cazibe noktası yaratmanız gerekiyor. Sezonu uzatacak proje yaratmanız lazım. Uçaklar yıl boyu uçabilsin. Spor etkinlikleri, golf sahaları yaratıyorsunuz, kültür sanat etkinlikleri yapıyorsunuz. Gastronomi etkinliklerinin oluşturacağı ortamı yaratıyorsunuz. Bu projeyi hayata geçirmeyi çok istedik ama siyasete kurban edildi o zaman. İlk başta arkamızda duranlar yerel yönetimler karşı çıkmak zorunda kaldı. 2018'de bu projeyi başlatmış olsaydık şimdiye kadar bitmiş olacaktı. Ve biz şimdi ne Çeşme ne Bodrum konuşuyor olmayacaktık.

        Bodrum ve Çeşme'de alt yapıya ihtiyaç var. Ege söz konusu olduğunda İzmir söz konusu olduğunda siyasi yaklaşmamak lazım.

        INSTAGRAM'A ERİŞİM YASAĞI

        Ulaştırma Bakanlığımızın takip ettiği bir konu. Karşılıklı görüşmelerle anlayışlı bir şekilde iki tarafın anlayışlı yaklaşımıyla kısa sürede çözülür diye umut ediyorum. Biz tanıtımda her şeyi çeşitlemiş durumdayız. Bizim bütün tanıtımımız Instagram üzerinde değil. Çok küçük bir parçası Instagram üzerinde. Ulusal kanalları da kullanıyoruz, sosyal medyanın birçok çeşidini de kullanıyoruz. Youtube'u, Twitter'ı, Instagram'ı ve yazılı basını da dijital basının her alanını da kullanıyoruz. Biz çok geniş kapsamlı çok çeşitli bir tanıtım yapıyoruz artık Türkiye için.

        KARİYE CAMİİ'NE GELEN ZİYARETÇİLER YABANCI

        Kariye Camii çok detaylı bir restorasyondan geçti. UNESCO dünya miras listesinde olan bir yapıtımız. UNESCO yetkilileri düzenli olarak burayı ziyaret ediyor ve burayla ilgili gözlemler yapıyoruz. Çok yoğun ziyaretçi alan kültür varlıklarında UNESCO'nun tavsiyesiyle ziyaretçi yönetim planı yapıyoruz. Kariye Camii, görüldüğü kadar çok büyük bir yapı değil. Aynı anda ortalama 110 civarında kişi ziyaret edebiliyor. Daha fazlasının binaya zarar verme riski var. Bu kapsamda Kariye Camii Cuma günleri sadece ibadet amaçlı açılacak. Diğer günler vakit namazları sırasında 15 dakika öncesinden ziyaret kapatılacak, diğer saatlerde ziyaretçi alabilecek. Kısacası cuma hariç, bütün günler hem ibadet hem de ziyaret mümkün olacak. Turistik amaçlı yabancı ziyaretçilere ücret uygulaması yapılacak. 20 avroluk bir fiyat belirlendi. Türk ziyaretçilere zaten ücretsiz olacak."

        Türkiye'ye gelen turistlerin milliyetiyle ilgili medyada çıkan tartışmalara değinen Ersoy, "Körfez ülkeleri toplam turist sayısının yüzde 5'ine denk geliyor. İstanbul'da iki sene önce karşılaştırma yapmıştık yüzde 16'sına denk geliyordu. Bu sene yüzde 10'lara denk geliyor. Bursa'da bir yoğunluk var. Karadeniz bölgesinde Trabzon başta olmak üzere bir yoğunluk var. İddia edildiği gibi bir yoğunluk yok. Keşke olsa Arap turist. Körfez ülkeleri için söylüyorum ortalama en çok gelir bırakan turistler çünkü. Aslında İngiltere'ye gittiğiniz zaman çok fazla Arap turist görürsünüz. Siyasi çevreler tarafından seçim döneminde bunu siyasi muhalefet aracı olarak kullandılar. Irkçılık seviyesinde yapıldı. Bu hoş olmadı.

        DEPREM BÖLGESİ

        En büyük hasar alan müzemiz Hatay'daki müzemiz. Onun zemininde sıkıntı vardı. Zemini sağlamlaştırma çalışmaları tamamlandı. Bazı bölümleri yıkılacak bazı bölümleri kontrollü şekilde güçlendirilecek. Zemin sağlamlaştırma ile ilgili ana sorun çözüldü. Deprem bölgesinde 4 tane proje başvurusu açtık. Buraya da bin 300'ün üzerinde başvuru oldu. 78 başvuru hariç hepsini onayladık. Aslında hepsinde çok büyük hasar var. Kültür varlığı açısından hasar görme yoğunluğunun en büyük açık ara Antakya birinci sırada yer alıyor. 377 vakıf varlığı zarar gördü demiştik. Hepsinde çalışma başlattık. Bir kısmı tamamlandı. Her ay 15-20 tane tamamlanarak gidiyor. 2025 sonunda hedefimiz tamamını restore etmek. Kültür Turizm Bakanlığı'na bağlı Kültür Varlıkları Genel Müdürlüğü uhdesinde olan yaklaşık 20'ye yakın o bölgede kültür varlığı var. İhaleleri yapıldı, onlarla ilgili çalışmalar da başladı. En büyük hasar alan müzelerimizden biri Hatay'daki müzemiz biliyorsunuz. Onunla ilgili çalışmalar da tamamlandı. Yol haritası belirlendi.

        Antakya'da Çevre Şehircilik Bakanlığıyla yaptığımız protokol gereği 307 hektarlık alanın sorumluluğu bize ait. Aslında arkeolojik alan dediğimiz zaman orada taramalar, sondajlar, kazılar yapıyoruz. Antakya bir müze şehir olacak. Benzer bir çalışmayı Side'de yaptık. Orası tam bir müze şehir haline geldi. Aynı bu tarz çalışmalar yaptık, inanılmaz değerlendi. Benzer bir çalışmayı da biz 307 hektarlık alanda gerçekleştirmek için maksimum çaba sarf ediyoruz.

        KÜLTÜR YOLU FESTİVALİ

        Bu sene 16 şehire çıktık. Çok fazla talep var. Bütün şehirler sıraya giriyor. Orada adeletli dağıtım sistemi oluşturduk. Ortalama 4-5 tane yeni şehir ilave ediyoruz. Sanatın her çeşidiyle kültür sanat festivaline katılıyoruz.

        ÖNERİLEN VİDEO
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ