Batı'nın Colani ile ilgili kafası karışık
Heyet-i Tahrir-i Şam'ın başında bulunan Colani ile ilgili Batı'nın kafası karışık. Foreign Policy Dergisinde yayımlanan makalede Colani'nin Eski Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'dan daha iyi olup olmadığı tartışıldı. Ancak makale net bir cevap ile bitirilmedi. Batı Colani'nin ılımlı tutumunun siyaset gereği olup olmadığı konusunda şüpheli.

Heyet-i Tahrir-i Şam'ın Lideri Colani ile ilgili Batı'da birçok farklı görüş var. Kimisi onun ılımlı bir müslüman olduğunu kimisi ise onun eski DEAŞ militanı olduğunu ve dolayısıyla yumuşayamacağını düşünüyor. Foreign Policy Dergisi de Colani'nin Eski Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'dan daha iyi olup olmadığını sorgulayan bir makale yayımladı.
Makaleye göre Colani geçmişi itibarıyla selefi-cihatçı örgütlere üye olduğu ve DEAŞ'ın eski Lideri Ebu Bekir Bağdadî'nin yakınında bulunduğu aktarılıyor. 2004 yılında Irak El Kaidesi'ne katılan Colani ilk faaliyetlerine burada başladı.
Daha sonra DEAŞ'a katılan Colani, DEAŞ'ın Irak kolunun oluşturulması için Ebu Bekir Bağdadî'den 50 bin dolar civarında bir para aldı. DEAŞ'ın yenilgiye uğratılmasının ardından DEAŞ ile olan bağını koparan Colani kendisini El Kaide'ye ve özellikle Usame Bin Ladin'e nispet etmeye başladı ve El-Nusra Cephesini kurdu. Ancak daha sonra El-Nusra'yı da tasfiye eden Colani bu sefer HTŞ'yi kurdu.
Colani'nin bu değişim geçirmeye müsait karakteri Batı'da şüphe uyandırıyor. Onun DEAŞ'tan gerçekten uzaklaşıp uzaklaşmadığı yahut El Kaide ile olan bağlarını tamamen koparıp koparmadığı konusunda net bir düşünce yok.
Ayrıca Colani'nin demokrasi ile ilgili de net bir fikri olmadığı, seçimlerin yapılmasına müsaade edip etmeyeceği de Batı adına bir muamma. Makaleye göre Suriyelilerin kendilerini yönetecek kişiyi seçme şansları bulunmuyor. Elinde silah bulunan ve gücü ele geçiren her kimse Suriye'yi o yönetiyor bu sebeple Suriye'de demokratik bir gelecek tahayyül etmek zor görünüyor. Hem Colani de seçimler konusunda hiçbir açıklama yapmadı.
Taliban ve İran örnekleriyle devam eden makalede gücü ele geçiren İslamî yapıların ilk başlarda ılımlı konuştuğunu ancak daha sonra sert ve despotik yönetimlerine dönüştüğü hatırlatılıyor.
Ancak Almanya'da yaşayan bir Suriyeli olan Anwar Burni'ye göre ise Suriyeliler olası bir durumda asla katı bir yönetimi kabul etmeyecek ve buna karşı çıkacak.
Makale Colani ile ilgili net bir fikir sunulmadan bitiriliyor. Amerika'nın ise HTŞ'yi terör listesinden çıkartıp çıkartmayacağı konusu belirsizliğini koruyor.