Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya ABD Başkanı Biden adaylıktan çekildi: Biden'ın adaylığını bitiren bu süreçte neler oldu? | Dış Haberler

        ABD Başkanı Joe Biden, seçim çalışmalarına dönmeye hazır olduğunu duyurduktan iki gün sonra, Kasım ayında gerçekleşecek seçim yarışından çekildiğini duyurarak herkesi şaşırttı. Biden açıklamasının bir bölümünde "Başkanınız olarak hizmet etmek hayatımın en büyük onuruydu" ifadelerini kullandı.

        UZUN SÜREDİR DEVAM EDEN 'ADAYLIKTAN ÇEKİL' ÇAĞRILARI

        Biden'ın yeniden ABD Başkanı olmak için gireceği seçimden çekilme kararı, Beyaz Saray'ın defalarca yaptığı açıklamaların ve bizzat Biden'ın yarışta kalacağına ve eski Başkan Donald Trump'ın yeniden yenebileceğinden emin olduğuna dair açıklamaların ardından geldi. Ancak bu açıklamalar, giderek artan sayıda Demokrat Parti üyesinin Biden'ın daha güçlü bir aday lehine kenara çekilmesi yönündeki kamuoyu baskısını azaltma konusunda işe yaramadı.

         Biden Harris'i işaret etti: İlk açıklaması ne oldu?
        Biden Harris'i işaret etti: İlk açıklaması ne oldu? Haberi Görüntüle
        REKLAM

        Geçtiğimiz günlerde Kovid-19'a yakalanan ve bu süre içinde evinde dinlenen Biden'ın bu hafta seçim çalışmalarına geri döneceğini söylemesinden yaklaşık 48 saat sonra seçim yarışından çekildiğini açıkladı.

        BIDEN-TRUMP DÜELLOSU SONUNU MU GETİRDİ?

        81 yaşındaki Biden, 27 Haziran gecesi Cumhuriyetçi Parti'nin yeniden adayı olan eski ABD Başkanı Donald Trump ile canlı yayında karşı karşıya gelmişti. Bu düellonun ardından Demokratlardan Biden'a adaylıktan çekilmesi yönünde yoğun bir çağrı geldi. Ancak Biden kendisinin adaylıktan çekilmeyeceğini, sağlığın gayet yerinde olduğunu söylemişti. Hatta son açıklamasında "sadece doktorlarım uygun görürse adaylıktan çekilirim" ifadelerini kullanmıştı.

        4 yıl sonra gerçekleşen Biden-Trump düellosunun ardından anketler, Biden'ın aleyhine doğru ilerledi ve Demokratlar Kasım ayında seçimi kazanmama ihtimallerine karşı panik oldu.

        51 milyon kişinin izlediği düelloda, Biden'ın sesi yeterince gür çıkmadı, seçmenlere neden Trump yerine onu seçmeleri gerektiğine dair ikna edici bir konuşma yapamadı. Daha sonra Biden, performansının zayıflığını yurt dışı ziyaretlerine ve soğuk algınlığına bağladı.

        "OBAMA BİLE ADAYLIĞINI DESTEKLEMİYORDU" İDDİASI

        Ancak bu süreçte Biden'a adaylıktan çekilmesi yönünde çağrılar gelmeye devam etti. ABD basınında son günlerde çıkan haberlerde Biden'ın hafta sonu adaylıktan çekileceği ifade etti. Hatta son olarak Biden'ın en büyük destekçilerinden eski ABD Başkanı Barack Obama'nın bile Biden'a adaylıktan çekilmesi gerektiğini söylediği ifade edilmişti.

        ABD basınında yer alan haberlere göre Biden, Cumartesi gününe kadar yarışta kalmayı planlıyordu. Ancak anket sonuçları karşısında Trump'ı yenemeyeceği konusunda ikna oldu ve dün akşam saatlerinde kendisine aylardır yöneltilen 'adaylıktan çekil' yönündeki çağrılara son vererek, adaylıktan resmen çekildi.

        Üst düzey bir Beyaz Saray yetkilisi CNN'e Biden'ın kararının herhangi bir tıbbi sorunla ilgisi olmadığını söyledi.

        Biden açıklamasında, ABD Başkanı olarak görev yapmanın kendisi için en büyük gurur olduğunu kaydetti ve Başkan olarak görev yaptığı son 3,5 yılda Amerika'da çok büyük ilerleme kaydedildiğini söyledi.

        Biden, "Tekrar seçim için yarışma niyetindeydim ancak partim ve ülkem adına geri çekilmenin en doğrusu olacağına karar verdim. Geri kalan zamanda, sadece başkanlık görevlerime odaklanacağım." ifadesine yer verdi. Biden'ın bu hafta kararına ilişkin de bir açıklama yapması bekleniyor.

        TRUMP'A SUİKAST GİRİŞİMİ

        Diğer yandan, eski ABD Başkanı ve Cumhuriyetçilerin yeniden başkan adayı olan Donald Trump'ın 13 Temmuz günü seçim mitinginde silahlı saldırıya uğraması da seçimin seyrini değiştiren gelişmeler arasında.

        Trump'a yönelik suikast girişimi destekçilerini daha yakın bir şekilde bir araya getirdi ve Trump zaten önde götürdüğü seçim yarışında daha da öne geçti. Bu da "Trump'ı hedef alan kurşunun Biden'ı vurduğu" şeklinde yorumlandı.

        TRUMP: BIDEN ABD TARİHİNİN EN KÖTÜ BAŞKANI

        Biden'ın kararının ardından Trump'tan hemen açıklama geldi. Trump dün gece verdiği demeçte, "Joe Biden, ABD tarihinin açık ara en kötü başkanı. Ülkemize bu kadar zarar veren bir başkan daha olmadı. Enerji bağımsızlığından, milyonlarca kaçak göçmenin ülkeye alınmasına kadar." ifadelerini kullandı.

        Trump, Beyaz Saray yarışında kiminle karşı karşıya kalacağını bilmediğini söyledi ancak Kamala Harris'i yenmenin Biden'dan daha kolay olacağını dile getirdi.

        *Haberin görselleri Associated Press tarafından servis edilmiştir.

        ÖNERİLEN VİDEO
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ