Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Cumhurbaşkanı Erdoğan NATO Zirvesi'ne katılacak | Dış Haberler

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Washington'daki NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'ne katılmak üzere ABD'ye gitmeden önce açıklamalarda bulundu.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, basın açıklamasının ardından Esenboğa Havalimanı'ndan ABD'ye hareket etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a eşi Emine Erdoğan eşlik etti.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD ziyareti öncesindeki basın toplantısındaki açıklamalarından öne çıkanlar:

        "Ortak değerlerimizin samimiyet testinden geçmekte olduğu Gazze'de Filistin halkına yönelik katliamları gündeme taşıyacağız.

        Dünyada artan terör tehdidine dikkat çekeceğiz. NATO'nun gayretlerinin artırılması gerektiğini altını çizeceğiz. Ukrayna'yı desteklemek için atılacak adımları konuşurken, NATO'nun savaşın tarafı olmaması gerektiğini altını çizeceğiz. Kalıcı barışa giden yolu açmak için elimizi başından beri taşın altına koyduk.

        Washington'da yapacağımız istişareler NATO'nun güney bölgesine yönelik vizyonuna önemli katkılar sağlayacaktır.

        Ziyaretimizin ve temaslarımızın hayırlara vesile olmasını diliyorum"

        Erdoğan, 6 Temmuz'da Şuşa'da gerçekleştirilen Türk Devletleri Teşkilatı Gayriresmi Zirvesi'ne KKTC'nin de katılmasına ilişkin soru üzerine, şu ifadeleri kullandı:

        "KKTC bizim nezdimizde zaten Türk Devletleri Teşkilatının tam üyesi konumundadır. Bu konuda başta Azerbaycan olmak üzere onların yaklaşımı da bizimle hemen hemen aynı konuma gelmiştir. Son Şuşa Zirvesi'nde malum KKTC orada bulundu. Arkadaşlarımızdan da Cevdet Bey ve Hakan Bey zirvede bulundular. Bundan sonraki süreçte KKTC'yi burada nasıl tam üye noktasına taşırız, bunun gayreti içerisindeyiz. Türk devletleri içinde hukukumuzun en ileri derecede olduğu Türk devletleriyle bunu geliştiriyoruz. Mümkün olduğunca da KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Bey'in o devletlerin başkanlarıyla olan münasebetlerini de geliştiriyoruz."

        Soru: Türkiye'nin NATO Liderler Zirvesi'nden beklentileri neler?

        Cevap: NATO'nun ilk beş ülkesinden bir tanesiyiz. Bunun mali destek noktasında da söylüyorum, ayrıca NATO'ya güç katma noktasında söylüyorum. Bu artık NATO ülkesi ülkelerin de bildiği bir gerçektir. Vilnius'ta neler konuştuysak bundan sonraki süreçte de aynı durumları ele alacağız.

        Zirveden beklentimiz müttefiklerimizin milli güvenlik hassasiyetlerini gözeten, ittifak dayanışmasını güçlendiren neticelerin elde edilmesidir.

        Yeni Genel Sekreter olarak Rutte'nin bu göreve gelişinde Türkiye'nin rolü büyük. Rutte ile görüşmemiz olacak. Adımlarımız nasıl Stoltenberg ile samimi olduysa Rutte ile de aynı olacağına inanıyoruz.

        NATO ile bu noktada istediğimiz konumda mıyız? Özellikle NATO ile İsrail-Filistin konusunda istediğimizi, beklediğimizi alabilmiş değiliz. Dışişleri Bakanımız, Milli Savunma Bakanımızın da bu konuda görüşmeleri olacak.

        Soru: Gazze'de kalıcı ateşkes görüşmeleri ne durumda?

        Cevap: Doha'da çok ciddi görüşmeler oldu. O günden bu güne o adımlar henüz noktalanmadı. Biz sabırla o süreci takip ediyoruz. İnşallah kısa zamanda buradan beklediğimiz neticeyi alırız.

        ZİRVE GÜNDEMİNDE HANGİ KONULAR VAR?

        75'inci kuruluş yıl dönümünü kutlamaya hazırlanan NATO'nun bu yılki gündeminde ,Rusya-Ukrayna Savaşı'nın ana gündem maddesi olacak, ittifakın kolektif savunma ve caydırıcı gücü ile özellikle Çin'e karşı ortaklıkların güçlendirilmesine odaklanılacak.

        Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, NATO'nun 75'inci kuruluş yıl dönümüne gelen zirvede, ittifak coğrafyasına yönelik meydan okumalar ve riskler karşısında teşkilatın, caydırıcılık ve savunma alanındaki gayretleri ile Ukrayna'daki durum ve bu ülkeye yönelik destek hakkında görüş alışverişinde bulunulacak.

        REKLAM

        İttifak'a yönelik temel tehditlerden terörizmle mücadele konusunda atılan adımlar da zirve gündeminde yer alacak.

        NATO'nun Asya-Pasifik bölgesindeki ortakları Avustralya, Japonya, Güney Kore ve Yeni Zelanda'nın liderleri, Ukrayna Devlet Başkanı ve Avrupa Birliği temsilcileri de ilgili oturumlara katılım sağlayacak.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, zirve kapsamında katılımcı bazı devlet ve hükümet başkanlarıyla ikili görüşmeler gerçekleştirmesi öngörülürken, ABD Başkanı Biden ile de bir araya gelmesi bekleniyor.

        ÖNERİLEN VİDEO
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ