Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Dilinizin rengi sizi uyarıyor olabilir: Dil rengi sandığınızdan daha çok sağlık sorununa işaret ediyor!
        1

        Dilin rengine hiç dikkat ettiniz mi? Dilinizin rengi, genel sağlığınız hakkında önemli ipuçları verebilir. Solgun, kırmızı veya mor renkler gibi değişiklikler, vücudunuzda gizli kalmış bazı sorunların habercisi olabilir. Peki, dilinizin rengi ne diyor?

        2

        NORMAL DİL RENGİ NEDİR?

        Sağlıklı dil rengi pembedir, ancak belirli tonlar açıktan koyuya kadar değişebilir. Sağlıklı, normal renkli bir dilin tüm yüzeyinde küçük yumrular bulunur. Bunlar papillalardır. Konuşmanıza, tat almanıza, çiğnemenize ve yutmanıza yardımcı olurlar.

        3

        DİLİNİZİN RENGİ NE ANLAMA GELİYOR?

        Farklı dil renkleri farklı anlamlara gelir ve her renk çok çeşitli durumlara işaret edebilir. Bu nedenle değerlendirme için bir sağlık uzmanına görünmeniz önemlidir. Dil renginizin anlamını ve tedaviye ihtiyacınız olup olmadığını belirlemeye yardımcı olabilirler.

        4

        BEYAZ DİL

        Beyaz dil rengi çizgiler, dantel desenleri veya kalın yamalar halinde görünebilir. Beyaz bir dil şunları gösterebilir: Bir mantar enfeksiyonu olan oral pamukçuk, iltihabi bir durum olan oral liken planus.

        5

        SARI DİL

        Çoğu zaman sarı bir dil, bakterilerin aşırı çoğaldığını gösterir. Bu genellikle kötü ağız hijyeninden kaynaklanır.

        Bu durumlarda da sarı bir dil rengi geliştirebilirsiniz: Sigara içiyorsanız, sus kalmışsanız, ağız kuruluğu yaşıyorsanız.

        6

        KIRMIZI DİL

        Sağlık hizmeti sağlayıcıları kırmızı bir dilden "çilek dil" olarak bahsedebilir. Parlak kırmızı bir dil şunları gösterebilir: gıda veya ilaç alerjileri, B vitamini eksikliği, glossit, kızıl hastalığı, potansiyel olarak kanser öncesi bir durum olan eritroplakia.

        7

        SİYAH DİL

        Diliniz keratin birikiminin bir sonucu olarak siyaha dönebilir. Keratin saçınızda, cildinizde ve tırnaklarınızda bulunan bir proteindir. Keratin, yiyecek parçacıkları ve kalıntılar dilinizdeki papillalara (küçük yumrular) yapışarak dilinizin siyah ve kıllı görünmesine neden olabilir.

        8

        YEŞİL DİL

        Sarı dile benzer şekilde, yeşil dil de genellikle bakteri birikiminden kaynaklanır. Başlıca nedenleri şunlardır: kötü ağız hijyeni, sigara içmek, bazı ilaçlar, ağız kuruluğu.

        9

        MAVİ DİL

        Mavi bir dil, kanınızda oksijen eksikliği olan siyanozu gösterebilir. Nedenleri şunlardır: kan hastalıkları, kan damarı hastalıkları, akciğerlerinizde oksijen eksikliği, böbrek hastalığı.

        Mavi bir diliniz varsa, hemen sağlık uzmanınızı aramalısınız. Kanınızdaki oksijen seviyesinin düşük olması ciddi bir durumdur ve derhal tıbbi müdahale gerektirir.

        10

        SAĞLIKLI BİR DİL RENGİNİ NASIL KORUYABİLİRİM?

        Dil renginin bozulması her zaman önlenebilir değildir, özellikle de altta yatan bir sağlık durumunun belirtisi ise. Ancak aşağıdaki yönergeleri izleyerek dil renginde bozulma riskinizi azaltabilirsiniz:

        11

        Dişlerinizi günde en az iki kez fırçalayın.

        Günde bir kez dişlerinizin arasını diş ipiyle temizleyin.

        Dilinizi her gün temizleyin (bir diş fırçası veya dil kazıyıcı ile).

        12

        Günde bir kez alkolsüz, antibakteriyel bir gargara kullanın.

        Tütün ürünleri kullanmayın.

        Bol miktarda su için.

        Muayene ve temizlik için düzenli olarak diş hekiminizi ziyaret edin.

        Kaynak: Cleveland Clinic, Medical News Today, Health

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ