Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Diyarbakır'ın Çermik Devlet Hastanesinde yeni doğan bebeklerin bilirubin (Kanda doğal olarak bulunan, eski kırmızı kan hücrelerinin parçalanması ile oluşan sarımsı bir pigment) düzeyinin, kan almaya gerek kalmadan "Transkütan Bilirubin Ölçüm Cihazı" ile yapıldığı belirtildi.

        İl Sağlık Müdürlüğünden yapılan açıklamada, yeni doğan bebeklerde sarılık hastalığının teşhisinde kullanılan ve her seferinde bebeklerden kan alınmasına ihtiyaç duyulmayan Transkütan Bilirubinmetre cihazı ile deri üzerinden optik ölçüm ile sarılık testi yapılabildiği bildirildi.

        Açıklamada görüşlerine yer verilen Çermik Devlet Hastanesi Çocuk Hastalıkları ve Sağlığı Uzmanı Dr. Akın Çakmak, Transkütan Bilirubinmetre cihazı ile yeni doğan bebeklerde sarılık teşhisinin deri üzerinden optik ölçüm yöntemiyle gerçekleştirilebildiğini belirtti.

        Çakmak, şunları kaydetti:

        "Halk arasında sarılık olarak bilinen rahatsızlığın teşhisinde bilirubin oranının ölçülmesi için geleneksel yöntemde bebekten her seferinde kan alınması ve takiplerde kan alınarak tekrar değerlendirilmesi gereği vardı. Ancak Transkütan Bilirubinmetre cihazı, optik ölçüm yöntemiyle kandaki bilirubin oranını kısa sürede tespit etmeyi sağlıyor. Bu sayede bebeklerimizden kan alınmasına gerek kalmadan ve bebeğin canı yanmadan bilirubin düzeyleri belirlenebiliyor. Bilirubin ölçümünün ve yeni doğan sarılığının erken teşhisi bebek sağlığı için son derece önemli. Artık her ölçüm için yeni doğan bebeklerimizden kan alınmasına gerek olmadan bilirubin değerini tespit edebileceğiz."

        Yeni cihazın, hasta bebeklerin tedavi sürecinde önemli bir kolaylık sağlayacağı belirtildi.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Diyarbakır haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Diyarbakır Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler