Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Donald Trump'a suikast girişiminde bulunan Crooks saldırıdan önce neler yaptı? | Dış Haberler
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Eski ABD Başkanı ve Cumhuriyetçilerin yeniden başkan adayı olan Donald Trump'ın Cumartesi günü seçim mitinginde uğradığı silahlı saldırı dünya gündemine oturdu.

        Saldırıda sağ kulağından yaralanan Trump'a yönelik suikast girişimini düzenleyen 20 yaşında Thomas Matthew Crooks olay yerinde öldürüldü. 20 yaşındaki Crooks'un Trump'a saldırmadan önceki 48 saatte Pittsburgh'un içinde ve çevresinde bir dizi yere gittiği öğrenildi.

        Bir kolluk kuvveti yetkilisi CNN International'a yaptığı açıklamada, Crooks'un Cuma günü kendisinin de üyesi olduğu bir atış poligonuna gittiğini ve atış alıştırması yaptığını söyledi. Yetkili, ertesi sabah Crooks'un 1,5 metrelik bir merdiven ve bir silah dükkanından 50 mermi satın aldığını söyledi.

        REKLAM

        Daha sonra Crooks, Trump'ın Butler, Pensilvanya'daki mitingine akın eden binlerce kişiye katıldı. Yetkili, Crooks'un bagajında ​​taşıdığı bir vericiye bağlanan el yapımı bir patlayıcının bulunduğu arabasını miting alanının dışına park ettiğini söyledi.

        Crooks'un sonrasında yeni satın aldığı merdiveni yakındaki bir binaya tırmanmak için kullandığına ve Trump'a ateş açtığı düşünülüyor.

        SUİKAST GİRİŞİMİNİN ARKASINDAKİ NEDEN ARAŞTIRILIYOR

        Suikast girişiminin arkasındaki neden araştırmaya devam edilirken, Crooks'un saldırıdan önceki hareketleri inceleniyor ve saldırıdan önceki eylemlerinin zaman çizelgesi oluşturulmaya çalışılıyor.

        Saldırıdan saatler sonra Crooks'un bu saldırıyı neden yaptığına dair araştırma yapan kolluk kuvvetleri, CNN'e yaptığı açıklamada hiçbir siyasi ya da ideolojik bir motivasyon bulamadıklarını söyledi.

        CNN'e konuşan kaynak, saldırının daha da yıkıcı olabileceğinin bir işareti olarak Crooks'un vücudunda uzaktan kumandalı bir patlatıcı bulunduğunu ve arabasının bagajında ​​tellerle alıcıya bağlanan metal bir patlayıcı kutusu bulunduğunu söyledi.

        Crooks'un arabasında bulunan patlayıcıları nasıl bir araya getirdiği belli değil. Kolluk kuvvetleri yetkilileri, internet arama geçmişini inceleyen müfettişlerin, ev yapımı patlayıcıların nasıl yapıldığını araştırdığına dair herhangi bir belirti bulamadıklarını söyledi.

        REKLAM

        Crooks'un Trump'a ateş etmek için kullandığı AR tarzı tüfek, babası Matthew Crooks tarafından yasal olarak satın alındı. Pensilvanya Eyalet Polisi kayıtlarına bunun, Matthew Crooks'a kayıtlı 20'den fazla silahtan biri olduğu belirlendi.

        Üst düzey bir emniyet yetkilisi CNN'e verdiği demeçte, Crooks'un saldırı sabahı yerel bir silah mağazasından 50 mermi satın aldığını söyledi.

        Matthew Crooks, Pazar ve Pazartesi günü CNN'den gelen yorum taleplerine dönüş yapmadı. Cumartesi akşamı, saldırganın kimliği resmen açıklanmadan önce CNN'e "neler olduğunu" anlamaya çalıştığını ancak kolluk kuvvetleriyle konuşana kadar oğlu hakkında konuşmayacağını söylemişti.

        Bir emniyet yetkilisi CNN'e yaptığı açıklamada, vurulma olayından bu yana kolluk kuvvetleriyle işbirliği yapan saldırganın ebeveynlerinin Crooks'un arkadaşlarının olmadığını ve herhangi bir siyasi eğilime sahip görünmediğini söylediğini söyledi.

        Ancak kolluk kuvvetleri kaynakları, ailesinin Crooks'un son zamanlarda hayatında olup bitenler hakkında pek bir şey bilmiyor gibi göründüklerini söyledi.

        ÖNERİLEN VİDEO
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ