G-20 Zirvesi gergin başlıyor
Dünyanın önde gelen liderleri Güney Kore'nin başkenti Seul'de. Zirvede ABD Başkanı Barack Obama, ihracatın güçlü isimleri Almanya ve Çin'i frenlemeye çalışacak. Ancak buluşma öncesi tansiyon hayli yüksek.

Endüstrileşmiş ve kalkınmakta olan ülkelerin oluşturduğu G-20'nin zirve buluşması bugün Güney Kore'nin başkenti Seul'de başlıyor. Ancak tartışmalar dünya ekonomisinin masaya yatırılacağı zirve öncesi başladı.
ABD, Almanya ve Çin'in ihracatta frene basmasını istiyor. Washington, ayrıca Çin'in uyguladığı düşük kur politikasından da rahatsız. Bu nedenle ABD Başkanı, Seul'deki temasları sırasında özellikle Almanya Başbakanı Angela Merkel ve G-20 ülkelerine "kendi sorunlarıyla yüzleşme ve sorumluluğunu alma" çağrısı yapan Çin Devlet Başkanı Hu Cintao ile kritik görüşmelerde bulunacak.
Merkel taviz vermiyor
Zirve öncesi hazırlık görüşmelerine katılan müzakereciler Obama ve Merkel arasında orta yollu bir uzlaşma sağlanabileceği mesajını verdi. Taraflar arasında tam bir görüş ve işbirliği sağlanması ise beklenmiyor.
Merkel, Alman ihracatından ödün vermeyeceğini zirve öncesi yaptığı açıklamalarla ortaya koydu. Merkel, politikacıların uluslararası ticarete karışamayacağını belirterek ülkesinin ihracat fazlalığını savundu ve bunun Alman ürünlerinin rekabetçi olduğunu gösterdiğini kaydetti.
ABD'nin umudu
ABD tarafı ise iki ülke arasında bir ticari denge sağlanması talebi ile en azından bir çerçeve anlaşması oluşturulabileceğini umuyor.
ABD Başkanı Barack Obama zirve öncesi yaptığı açıklamada güçlü, istihdam yaratan ekonominin, ABD'nin küresel toparlanmaya en büyük katkısı olacağını söyledi. Obama'nın G-20 liderlerine gönderdiği mektupta, Amerikan yönetimi ve Kongre'nin ekonomiye yardımcı olacak adımları attığını belirtti.
ABD'nin güçlü büyümeyi yeniden sağlamak ve ekonomik dengesizlikleri azaltmak için kendi üzerine düşeni yaptığını ifade eden Başkan Obama, ''İstihdam yaratan, gelir ve harcamaları artıran güçlü toparlanma, ABD'nin küresel toparlanmaya yapacağı en büyük katkıdır'' dedi.
Düşük kur politikası
ABD ayrıca Çin'in düşük kur politikasından da vazgeçmesini istiyor. Çin'i para birimi Yuan'ın değerini suni olarak düşük tutup ekonomik çıkar sağlamakla suçlayan ABD, bunun piyasada haksız rekabet yarattığını savunuyor. Ancak ihracatını artırmak isteyen ABD'nin bu konudaki rahatsızlığının zirvenin gerilmesine neden olabileceği tahmin ediliyor.
G-20 NEDİR?
20 Ekonomi Bakanı ve Merkez Bankası Müdürü Grubu, dünyanın en gelişmiş 25 milli ekonomisinden 19'unu ve AB'yi kapsayan, ekonomiden sorumlu devlet bakanlarından ve merkez bankası müdürlerinden veya bunların dengi devlet görevlilerinden oluşan grup. Daha çok İngilizce Group of 20 (20 Grubu) kavramının kısaltması olan G-20 adıyla bilinir.
Türkiye, ABD, Hindistan, Japonya, Brezilya, Rusya, Almanya, Arjantin, Fransa, Suudi Arabistan, Meksika, Güney Afrika, Birleşik Krallık, Güney Kore, İtalya, Çin, Kanada, Avustralya, Endonezya ve Avrupa Birliği Dönem Başkanı ve Avrupa Merkez Bankası Başkanı.
DEUTSCHE WELLE - VİKİPEDİ