Rusya ambargo yok dedi ama...
Rus turiste 'Türkiye'ye gitme', 1 Aralık'ta duran beyaz et alımı, spor turizminde iptaller ve daha fazlası. İşte Rusya tarafından uygulanan o ambargolar... HABERTURK.COM / ÖZEL HABER

Türkiye, Suriye sınırında Türkiye hava sahasını ihlal eden Rusya'nın uçağını düşürdükten sonra önce Putin 'Çok ciddi sonuçları olacak' açıklamasında bulunmuş ardından Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev 'Rus uçağının düşürülmesi Türkiye ile ilgili ortak projelerden vazgeçilmesi anlamına gelebilir. Türk şirketleri Rusya'daki pazar paylarını kaybedebilir' diye eklemişti.

Sonrasında ise ardı ardına ambargolar uygulanmaya, açıklamalar gelmeye başladı. İşte Rusya tarafından uygulanan o ambargolar...

Ardından Rus Bakan Sergei Lavrov da uyardı da bulundu ve Rus vatandaşlarının Türkiye'yi ziyaret etmemesini tavsiye etti. Hemen arkasından Putin de Rus vatandaşlarına 'Türkiye'ye seyahat etmeyin' uyarısında bulundu.

Turizm konusunda Rusya'dan ilk atak Natalie Tours'dan geldi. 'Türkiye tur satışlarının geçici olarak durdurulduğunu' ifade eden Natalie Tours, Türkiye'nin en büyük tur operatörlerinden biri.

Hatta tüm bu uyarılardan sonra Rusya Türkiye'deki vatandaşlarını geri almak için boş uçaklar göndermeye başladı.

Öte yandan Türkiye'den Rusya'ya giden Türk vatandaşların girişleri zorlaştırıldı. Türkiye'den Rusya'ya giden 8 işadamının da içeri alınmadan geri gönderildiğini belirtildi.

İki gündür Rusya'ya turist olarak giden yaklaşık 40 Türk vatandaşı, iki ülke arasında vize muafiyeti olmasına rağmen, çeşitli bahanelerle ülkeye kabul edilmediği ve Rusya'ya girişlerine izin verilmeyen Türk vatandaşlarının, ilk uçakla Türkiye'ye geri gönderildiği söyleniyor.

Türkiye-Rusya gerginliği, Antalya bölgesindeki otellerin kış aylarındaki en büyük gelir kaynağı olan spor turizmini de vurdu. Kampa gelen takımların yüzde 50'sini oluşturan Rus kulüpleri, rezervasyonlarını iptal etmeye başladı.

Çeçen futbol kulübü Terek'ten yapılan açıklamada da 'Kış kampımızı Türkiye'de yapmayı planlıyorduk ve hatta anlaşmamız bile var. Ama Rusya Futbol Birliği'nin 'Türkiye'de kamp düzenlemeyin' çağrısına uymaya hazırız' denildi.

Krasnodar, Ural, Ufa ve Kuban takımından da benzer açıklama geldi. Söz konusu futbol kulüpleri Rusya Futbol Birliği'nin çağrısına uyarak Türkiye'de kamp yapmayacaklarını açıkladı.

Geçen yıl 100 milyon Euro gelir elde edilen spor turizmindeki gelir kaybının yüzde 70'e ulaşması bekleniyor.

Rusya Tarım Bakanlığı'ndan bugün yapılan açıklamaya göre Türkiye'den ithal edilen tarım ve gıda ürünlerine yönelik denetimler sıkılaştırıldı.

Rusya Tarım Bakanı Aleksandr Tkaçev'in, gerekirse Türkiye'den yaş meyve ve sebze alımını durdurabilecekleri ve Türkiye'ye gönderilen tahıl ihracatının da başka ülkelere yönlendirebileceği şeklindeki sözlerine Moskova'dan 'düzeltme' geldi.

Rus TASS haber ajansına konuşan bir hükümet yetkilisi Türkiye'ye gıda ambargosunun hükümetin gündeminde olmadığını ve bu konunun kabinede tartışılmadığını söyledi.

Rusya'nın Ukrayna krizi nedeniyle kendisine yaptırım uygulayan ABD, AB, Kanada ve Norveç'ten yaptığı gıda ithalatını 1 yıllığına kesmesi, Türkiye'nin gıda ihracatında önemli artışa yol açmıştı.

Rusya'nın Türkiye'den gıda ithalatı ağırlıklı olarak sebze, meyve ve et ürünlerinden oluşuyor.

Türkiye ve Rusya'nın arasındaki gerginlik önemli ihraç kalemlerinden biri olan beyaz eti de vurdu. Geçtiğimiz sene Rusya'dan 16 milyon dolarlık tavuk eti ihraç edilmişti.

Bu rakamın 2015 sonunda ise 23,5 milyon doları bulması beklenirken Rusya, Türkiye'den beyaz et alımını 1 Aralık itibari ile durdurduğunu açıkladı.

Tırlar gümrükte durduruldu. İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisi'nin aylık olağan toplantısında Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Yönetim Kurulu Üyesi ve Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Adnan Dalgakıran 'Tüm Türk mallarının şu anda gümrüklere girişi durdu.

Buna makineler de dahil. Şu anda hiçbir Türk malı gümrüğe kabul edilmiyor. 'Sayım var' gibi çeşitli gerekçeler sunuyorlar' dedi. Dalgakıran, 'Türkiye'nin Rusya'ya 800 milyon dolar olan makine ihracatı, Rusya ekonomik krize girdikten sonra zaten 300 milyon dolara düşmüştü" diye konuştu.

Toplantıya katılan İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı İsmail Gülle de Rusya ile ilişkilerin bozulmasından en fazla etkilenecek sektörlerden birinin tekstil ve hazırgiyim olduğunu belirterek şunları söyledi:

'Sektörün Rusya'ya ihracatı 1 milyar dolar seviyesinde bulunuyor. Rusya'daki ekonomik durum nedeniyle geçen yıl bu pazar zaten yüzde 40 daralmıştı. İhracatımızda yeni bir daralma Türk tekstil ve hazırgiyim sektörü için büyük sorun yaratır.'

Türk müteahhitlerin Rusya'da 1988 yılından bu yana üstlendiği 1920'yi aşkın projenin toplam bedeli yaklaşık 62 milyar dolar.

Türkiye Müteahhitler Birliği verilerine göre Rusya Federasyonu bu tutar ile yurtdışında üstlenilen projelerin ülkelere göre dağılımında yüzde 19.4'lük pay ile lider konumda.

Türk firmaları 2014 yılında Rusya Federasyonu'nda toplam tutarı 3.9 milyar doları aşan 47 adet proje üstlendi. Ancak Rusya Türkiye gerginliği inşaat firmalarına yansıdı.

RUSYA'DAN TÜRK ŞİRKETLERE İNCELEME - Türk şirketlere yönelik incelemeler yapılmaya başlandı. Özellikle işçilerin çalışma izinleri tek tek inceleme kapsamına alındı.
REKLAM advertisement1