Etin en lezzetli 10 hali
Türk mutfağında etin ayrı bir yeri vardır. Nar gibi kızarmış görüntüsüne, ağzımızın suyunu akıtan kokusuna, efsane tadına milletçe dayanamayız. Mutfağımızın dünyaca ünlenen et yemeklerinin başında ise kebap gelir.
Şişe saplanan, şişe takılan, şişe dizilen, kuyulara asılan, kömür ateşinin karşısında çevrile çevrile pişen kebaplar. Her yöreye ait kebap türü o yörenin adıyla anılır. Kebaba lezzetini veren, yöre adıyla anılan kebapları diğer kebaplardan ayıran en önemli özellik; her yörenin kendi coğrafi özelliklerine uyum sağlamış, yaylasında, doğal ortamında beslenmiş koyunundan, kuzusundan, oğlağından elde edilmiş etidir. Ve tabii ustalık da işin içindedir.
Konya Tirit Kebabı
Konya'da en sevilen yemeklerden biri Tirit Kebabı'dır. Kuşbaşı iriliğinde doğranmış et tencereye alınır ve etler bıraktıkları suyu çekene kadar kavurulur. Etler suyunu çektiğinde üzerini iki parmak aşacak kadar sıcak su ve kimyon ilave edilir. Etler yumuşayıncaya kadar basınçlı tencerede pişirilir. Bayat ekmek dilimlenir, fırında hafifçe kıtırlaştırılır ve 2 santimlik kareler halinde kesilerek servis tabağına aktarılır. Haşlanan etler ateşten alınmadan 10 dakika önce tereyağı, tuz ve karabiber eklenir. 10 dakika sonra ateşten alınır. Suları ile birlikte etleri ekmeklerin üzerine boşaltılır. Piyazlık doğranmış soğanlar tuz ile ovuşturup acısı çıkartılır. Etlerin üzerine sarımsaklı yoğurt yayınlır. Ardından üzerine soğanlar koyulur. Maydanoz yaprakları doğranıp soğanların üzerine serpiştirildikten sonra servis yapılır.
Yozgat Tandır Kebabı
Yozgat Tandır Kebabı adını yıllardır Yozgat ilinde kendine has üretim yöntemiyle yapılmasından dolayı almaktadır. Yozgat Tandır Kebabını diğer kebap türlerinden ayıran en önemli özelliği etin Bozok yaylasında doğal ortamda, doğal besinlerle beslenerek yetiştirilen toklu diye tabir edilen 1 yaş kuzulardan elde edilmiş olması ve kendine has pişirme tekniği olan özel olarak hazırlanmış tandır ocaklarında iki taraflı ateşin ortasında şişlere takılarak pişirilmesidir.
Tokat Kebabı
Tokat yöresine ait bir kebap çeşididir. Kuru hararetle piştiği için mideyi yormaz, sindirimi kolaydır. Yazın çıkan ince kabuklu Tokat Biberi ile yapılanı makbuldür. Et tuzlanır. Patlıcanlar kabuğu soyulmadan uzunlamasına ikiye, sonra bir parmak boyunda kesilir. Patatesler soyulup yarım santimlik halkalar şeklinde kesilir. Şişler bir parça kuyruk yağı ile silinerek yağlanır (Sebzeler kolay takılsın diye). Önce bir parça kuyruk yağı, bir baş sarımsak (bütün olarak) sonra iri kuşbaşı doğranmış et, 1 parça patlıcan olmak üzere şişlere dizilir. Diğer şişlere tepesine yağ, sarımsak, alt kısımlarına biber, patates dizilip hazırlanır. Fırın özel yapılmıştır, Ateş iki tarafından yanar, şişler ortasında bulunan uzun demire takılır. Şişlerin tepesine takılan kuyruk yağı eriyerek sebzenin üstüne akarak iki yandan yanan ateşle kızarmasını sağlanır. Şişlerin alt kısmına konan tavalara dizilen dilimlenmiş domates üstüne akan yağlı et suları ile tatlanır. 15-25 dakikada pişen et ve sebzeler bir tepsiye yayılan pideye şekillice konup ortasına domates yayılır. Sıcak servis edilir.
Şiş Kebap
Ülkemizde yaygın olarak yapılan kebapların başında gelen ve birçok yörede yapılan şiş kebap, adını kullanılan şişlerden alır. Şiş kebap çoğunlukla sadece kırmızı etten yapılsa da bazen et ile birlikte şişe dizilen patlıcan, domates, biber, soğan ve mantar ile birlikte de tercih edilir. Kuzunun kol ya da budundan alınmış etler kuşbaşı doğranır. Etler, aralıklı olarak demir şişlere dizilir. Etlerin arasına arzuya göre domates ve yeşilbiberler dizilir veya ayrı şişlerde pişirilebilir. Mangal kömürü üzerinde çevrile çevrile pişirilir. Servis tabağına alındıktan sonra üzerine karabiber, kekik ekilerek yenilir.