Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam İlk iletişim nasıl gerçekleşti? İnsanların konuşmaya başladığı anı keşfedin!
        1

        KONUŞMANIN NE ZAMAN İCAT EDİLDİĞİNİ BİLİYOR MUSUNUZ?

        Hiç kimse konuşmanın ne zaman "icat edildiğini" kesin olarak bilmiyor. Bu büyük bir gizemdir, ancak dil bilimciler olarak insanların ne zaman ve nasıl konuşmaya başladıkları hakkında bazı güçlü tahminler var. Konuşmanın nasıl geliştiğini anlamak, insan evrimi ve kültürel gelişim hakkında bize önemli ipuçları verir

        2

        KONUŞMA DİLİ HOMO SAPİENS İLE BAŞLAR

        İnsanların konuşma dili kullanması, Homo sapiens'e özgü bir özelliktir. Dünyanın neresinde olursa olsun, her kültürde insanlar konuşma yoluyla iletişim kurarlar. Ayrıca, işitme engelli insanların oluşturduğu topluluklarda işaret dilleriyle iletişim sağlanır. Sağır bireylerin yoğun olarak yaşadığı köylerde bile, insanlar işaret dili ile konuşurlar. Bu diller de konuşma dilleri gibi çeşitlilik gösterir.

        3

        Kuşların şarkı söylediğini, köpeklerin havladığını veya kedilerin miyavladığını biliyoruz. Ancak bu tür hayvan iletişim biçimleri, insan diline kıyasla oldukça basittir. Bir hayvan 10 farklı ses çıkarabilirken, ortalama bir yetişkin insanın kelime dağarcığı 20.000 kelimenin üzerindedir.

        4

        Ayrıca, düşüncelerimizi tam cümlelerle ifade edebilme kapasitesine sahip olan tek canlı türüyüz. Dil, insanlara özgü bir iletişim biçimidir ve hayvanlar dünyasında hiçbir başka türde böylesine karmaşık bir yapı bulunmaz.

        5

        DİLİN EVRİMSEL SÜRECİ

        Dil, bir icat olarak değil, insanların diğer maymunlardan evrimi sırasında gelişmiş bir beceri olarak kabul edilir. Yani konuşmanın başlangıcını keşfetmek için insanların evrim sürecine bakmak gerekiyor. Bilim insanları, Homo sapiens'in yaklaşık 300.000 yıl önce evrimleştiğine inanıyor. Ayrıca, Homo erectus gibi bazı evrimsel atalarımızın ve Neandertallerin de konuşma diline sahip olabileceği düşünülüyor, ancak bu konuda kesin bir kanıt yok.

        6

        İnsanlığın evrimi süresince dilin gelişimi, iletişim biçimlerinde büyük bir devrim yarattı. İnsanlar yalnızca 5.000 yıl önce yazılı dili kullanmaya başladılar, ki bu da insanlık tarihine kıyasla çok kısa bir zaman dilimidir. Yani, insanların büyük çoğunluğu varlıklarını sadece sözlü iletişimle sürdürebiliyordu.

        7

        İlk yazılı belgeler ise ticari hesaplar gibi pratik amaçlarla ortaya çıktı. Örneğin, bir çiftçi diğerine borcunu kaydetmek için koyun resimleri çizer ve sayısını belirten işaretler eklerdi. Zamanla bu işaretler yazıya ve hiyerogliflere dönüştü.

        8

        DİL VE İNSANLIK ARASINDAKİ BAĞ

        Dil, insan olmanın temel bir parçasıdır ve bizi diğer hayvanlardan ayıran en önemli özelliklerden biridir. İnsanlar, dili sadece iletişim aracı olarak değil, aynı zamanda düşüncelerini, duygularını ve soyut kavramlarını ifade etmek için kullanırlar. Dilin gelişimi, insanlık tarihinin anlaşılması için kritik bir öneme sahiptir. Konuşmanın nereden geldiğini anlamak, insanların nereden geldiğini ve nasıl bu kadar karmaşık bir sosyal yapıya ulaştığını anlamamıza yardımcı olur.

        Kaynak: UC Irvine School Of Social Sciences

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ