Kadir Gecesi ne zaman? Bugün kandil mi, Kadir Gecesi anlam ve önemi nedir?
Ramazan ayında son günlere girilirken, Kadir Gecesi tarihi gündemdeki yerini aldı. Ramazan ayının 26'ncı gününü 27'sine bağlayan gece idrak edilen Kadir Gecesi, "Sema kapılarının açıldığı, dua ve tövbelerin kabul edildiği kutlu gece" olarak kabul görmektedir. Diyanet İşleri tarafından yayımlanan dini günler takvimi ile Kadir Gecesi tarihi netlik kazandı. Peki, "Kadir Gecesi ne zaman? Bugün kandil mi, Kadir Gecesi anlam ve önemi nedir?" İşte Kadir Gecesi tarihi, anlam ve önemi...

On bir ayın sultanı Ramazan ayının bitmesine kısa bir süre kala Kadir Gecesi tarihi araştırılamaya başlandı. İslam inancına göre, bin aydan daha hayırlı olarak nitelendirilen Kadir Gecesi, Kur’an-ı Kerim’in indirilmeye başladığı gün olarak kabul edilmektedir. Bu kutlu geceyi ibadet ederek geçirmek isteyenler, Kadir Gecesi tarihini gündemine aldı. Peki, "Kadir Gecesi ne zaman? Bugün kandil mi, Kadir Gecesi anlam ve önemi nedir?" İşte detaylar...

KADİR GECESİ NE ZAMAN?
Kur'an-ı Kerim'de "Bin aydan daha hayırlı" olduğu bildirilen Kadir Gecesi, ramazanın 27. gecesi olan 26 Mart Çarşamba günü idrak edilecek.

KADİR GECESİ NEDİR?
Kadir Gecesi, İslam inancına göre Kur'an'ın, Allah tarafından Cebrail aracılığıyla Hz. Muhammed (S.A.V.)'e vahyedilmeye başlandığı gecedir. Kur'an'da bin aydan daha hayırlı olduğu vahyedilmiştir.

KADİR GECESİ'NİN ANLAM VE ÖNEMİ
Kur'an-ı Kerim'de adı geçen tek gece olarak yer alan Kadir Gecesi şöyle anlatılıyor:
"Şüphesiz, biz onu (Kur'an'ı) Kadir Gecesi'nde indirdik. Kadir Gecesi'nin ne olduğunu sen ne bileceksin. Kadir Gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Melekler ve ruh (Cebrail) o gecede, Rablerinin izniyle her türlü iş için iner de iner. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir."
"Sahabeler, Peygamber Efendimizin ramazanın son 10 günü, son 7 günü ve 26. geceyi 27. güne bağlayan gecenin Kadir Gecesi olduğuna dair işaretler verdiğini rivayet etmişler. Ramazanın son 10 günü ibadetlerimizin yoğunluğunun daha üst seviyeye çıkması gerekiyor. Bu zaman diliminde olan Kadir Gecesi'ni bir milat kabul ederiz. Bu gece bir fırsat gecesidir.

KADİR GECESİNDE YAPILACAK İBADETLER NELERDİR?
Hak dostları namaz borcu olanların mübârek gecelerde kaza namazı kılmalarını tavsiye etmişlerdir.
- Kur’ân-ı Kerîm okumak
- Tevbe istiğfar etmek
- Salat u selam getirmek
- Hamd etmek ve şükür halinde bulunmak
- Allah’ı çokça zikretmek
- Sadaka vermek

Ramazanın her gecesini Kadir gecesi bilerek hareket edilirse Kadir gecesine rastlanmış olur. Her gün en az şunlar yapılmalı:
- Gece herhangi bir namaz kılarken zamm-ı sure olarak veya namaz dışında Kadir sûresini okumalı.
- Şu duayı okumalı: (Allahümme inneke afüvvün kerîmün tühıbbül afve fa’fü annî.)
- Birkaç sayfa Kur'an-ı kerim okumalı.
- İlmihalden birkaç sayfa okumalı.
- Az da olsa İslâmiyet’i doğru yayan kuruluşlara yardım yapmalı veya sadaka vermeli.
- Gece seher vakti, iki rekât namaz kılıp, silsile-i aliyyeyi okuyarak, o âlimlerin hürmetine dua etmeli.
- Gündüzü de gecesi gibi kıymetli olduğu için gündüzleri de değerlendirmelidir.