Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Kültür-Sanat Sanatın geleceği, geleceğin sanatı

        Aysun ÖZ / GAZETE HABERTÜRK

        İstanbul’un en büyük çağdaş sanat etkinliği Contemporary İstanbul’un 8’incisi, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleşiyor. Cirosu her yıl ortalama yüzde 40 artan etkinlik; sanata, sanatçıya ve İstanbul’a değer kazandırmaya devam ediyor. Görmek için bugün ve yarınınız var...

        Bugün, eskinin tamtersi bir ortama kavuştuk. Sanatçılar kendilerini uluslararası piyasalara, koleksiyonlara en etkin şekilde taşıyacak galerileri seçmeye çalışıyor. Dünyanın önde gelen galerileri Türk koleksiyonerlere yakınlaşmak için İstanbul’dalar” diyor, Contemporary İstanbul YönetimKurulu Başkanı Ali Güreli.

        8. kez düzenlenen uluslararası çağdaş sanat fuarı Contemporary İstanbul’un (CI) kuruluş amacına nasıl adımadımyaklaştığını anlatıyor... Bir zamanlar ülkede yerleşik galerilerimumla arardınız. Yeterince koleksiyoner yok diye yakınılırdı.

        Bir sanat piyasasının olmamasından şikâyet edilirdi. Bu yıl CI 748 sanatçıyı, 3 bin eseri, 22 ülkeden 95 çağdaş sanat galerisini ağırlıyor. Gelinen noktayı ciro olarak ifade edersek önemi daha iyi anlaşılabilir. 70 binden fazla ziyaretçi, toplamdeğeri 180milyon lira olan eserleri ziyaret ediyor. Geçen yıl sergilenen eserlerin toplamdeğeri 100 milyon liraydı ve yüzde 66’sı sahibini buldu. Her sene yaklaşık yüzde 30-40 oranında ciro artışı yaşanıyor.

        Güreli, “Bu gelişme ülkedeki pazarın büyüdüğünü ve sanata ilgi duyan insan sayısının da ciddi oranda arttığını gösteriyor” diyor. Ekinliğin 8 yıl önceki çıkış noktası da buydu: “İstanbul’u uluslararası galerilere, sanatçılara, bilgi alışverişine, sermayeye ve sanat pazarlarına açmak.”

        Yüzde 40’a varan bir ciro artışının beklendiği 8. Contemporary İstanbul’a katılan, dünyanın en önemlilerinden sayılan galeriler arasında kimler yok ki: Marlborough Gallery - New York; Galerie Lelong - Paris, Andipa Gallery - Londra, Opera Gallery - Cenova, Galeria Filomena Soares - Lizbon, Galeria Javier Lopez -Madrid, Senda Gallery - İspanya, Michael Schultz - Almanya, Klaus Steinmetz - Kosta Rika ve Türkiye’den Dirimart, Galerist, GaleriMana, Galeri Nev, Pi Artworks, Rampa, x-ist...

        DİJİTAL SANATIN BÜTÜN TARZLARI

        Ve 8. yılın en büyük yeniliği, video, yenimedya ve genel anlamda dijital sanatın bütün tarzlarına adanmış “Plugin İstanbul”. Son 10 yılda sanat dünyasının birincimeselesi haline gelen dijital sanat, teknolojinin hızla yayılmasından kaynaklanan demokratik tabiatı ve diğer sanat dallarına nazaran insanların hayal gücüne çok daha hızlı ve kolay sızabilmesi sayesinde, kendine sanat piyasasında sağlambir yer edindi.

        Elbette Comtemporary’de de... Bu yenimedya bölümünde ses ve ışık enstalasyonlarını, etkileşimli ve jeneratif sanat işlerini, içmekân mapping projelerini ve robotik tasarımları görüyoruz. Dijital sanatın bütün tarzlarına adanmış Plugin, galerileri, tasarımvemimari stüdyolarını ve bu alanlarda çalışan yazılımve teknoloji firmalarını projenin içine çekme hedefiyle dijital sanatın en iyi örneklerini biraraya getiriyor.

        İlk amameraklısı da çok bu bölümün. Fransa’dan Videoformes, Brezilya’dan Video Brasil, Rusya’dan Designcollector, İngiltere’den Sedition; Türkiye’den Kasa Galeri ve Grid’le birlikte 14 ülkeden 24 katılımcı, 80’in üzerinde sanatçı katılıyor.

        Türk çağdaş sanatının yanında çevre ülkelere de öncülük ederek İstanbul’u merkez haline getirmeyi amaçlayan CI’nın “Yeni Ufuklar” bölümünde, bu yıl Rusya’dan galerilere, sanatçılara, küratörlere, sanat eleştirmenlerine ve koleksiyonerlere yer veriliyor. Bu bölümün önümüzdeki yılki konuğu Çin olacak. İstanbul’da Çin işgaline hazırmısınız?

        GÜNCEL SANATIN ULUSLARARASI FİKİR LİDERLERİ

        Öte yandan CI Dialogues, her yıl olduğu gibi bu yıl da güncel sanatın uluslararası fikir liderlerini konferans ve konuşmalarla biraraya getiriyor. Bu noktada Ali Güreli, CI’nın Türk sanatseveri için bir okul görevi gördüğünü ifade ediyor.

        “Fuar etrafına örülen etkinlik, konferans gibi programlar çok önemkazanıyor. CI Dialogues bu yıl ‘Yenimedya, yeni teknolojiler ve sanat’ odaklı” diyor. Lütfi Kırdar KongreMerkezi’ndeki CI Dialogues programı “Sanatın geleceği, geleceğin sanatı” üzerine bir tartışma platformu oluşturuluyor.

        Galeri Artİst

        Galeri Artİst, Contemporary İstanbul’a yurt ve dünya çapında tanınmış 14 farklı isme ait eserlerle katılıyor: Onay Akbaş, Jale Çelik, Wim Delvoye, Serkan Demir, Pierre et Gilles, Rebecca Horn, Ilya & Emilia Kabakov, Jannis Kounellis, Marwan, Safa, Ömer Uluç, Jahon Tahon, Ben Willikens, Fahrelnissa Zeid...

        Şekerbank Açıkekran

        Şekerbank Açıkekran Yeni Medya Sanatları Galerisi, Contemporary İstanbul’un IKM811 No’lu standında Ali Akay küratörlüğünde, Seza Paker’in video enstalasyonuyla yer alıyor.

        Türkiye’nin yeni medyaya odaklı tek galerisi olan Şekerbank Açıkekran Yeni Medya Sanatları, İstanbul Teşvikiye’deki galerisiyle eşzamanlı olarak Şekerbank’ın 7 ildeki 8 şubesinde yer alan özel monitörler aracılığıyla Anadolu’yu çağdaş sanatla buluşturuyor.

        Ahmet Güneştekin, Marlborough Gallery - New York

        Resim sanatının uluslararası isimlerinden Ahmet Güneştekin, bu yıl da CI’de. Güneştekin, uzun bir süredir kendisini takip eden Marlborough Gallery’den gelen teklif sonrası yapılan anlaşmayla, Mayıs 2013’ten itibaren galerinin sanatçıları arasına katılmıştı.

        Bu katılımla birlikte planlanan Marlborough Gallery bünyesindeki sanat etkinliklerinin ilki, Contemporary İstanbul kapsamında... Sergilerinde Mezopotamya ve Anadolu kültürünü dünyayla buluşturan Güneştekin’in eserleri teknik, üslup, içerik, biçim, renk, kompozisyon gibi yönleriyle uluslararası sanat camiasında “benzersiz” olarak kabul ediliyor.

        Melisa Mızraklı, Emmanuel Fremin Galery - New York

        Güneştekin gibi genç fotoğraf sanatçısı Melisa Mızraklı’nın da eserleri yabancı bir galeri tarafından sergileniyor. İlk fotoğraflarıyla New York’un sayılı sanat galerilerinden biri olan Emmanuel Fremin Galery’nin sanatçıları arasına katılan Mızraklı, galerinin Con temporary İstanbul'daki sanatçılarından biri.

        Küçükler sanatla buluşuyor

        Contemporary İstanbul’da çocukları unutmayan, Ülker Çocuk Sanat Atölyesi oldu. Türk sanatının hak ettiği değere ulaşması için işe çocuklardan başlayan Yıldız Holding, bu sene de Ülker Çocuk Sanat Atölyesi’nde çocukları sanat ve sanatçılarla buluşturmaya devam ediyor.

        Üstelik Ülker projeyi bir adım öne taşıyıp ressam ve eğitmen Prof. Dr. Hüsamettin Koçan ve kurucusu olduğu Baksı Müzesi ile bir işbirliği yaptı. Koçan’ın Baksı Müzesi’nde eğitim verdiği 10 küçük sanatçısını Comtemporary İstanbul süresince 3 gün İstanbul’da misafir edecek olan Yıldız Holding, Baksılı sanat öğrencileriyle İstanbullu yaşıtlarını Ülker Çocuk Sanat Atölyesi’nde buluşturuyor.

        Değişik bölgelerde, farklı eğitimler alan ve farklı koşullarda yaşayan çocuklar birlikte “Buluşmalar” konseptli atölye çalışmalarına katılıyor. Ayrıca etkinlikte Baksılı öğrencilerin kendi atölyelerinde yaptıkları çalışmalar da sergilenecek.

        Hermann Nitsch ilk kez İstanbul’da

        Viyana Aksiyonizmi’nin kurucularından Hermann Nitsch ve 25 asistanının 500 metrekarelik bir alanda 7-8-9 Kasım’da 11.00-20.00 saatleri arasında ürettiği işler, yarın sergilenecek. Nitsch, öğrencilik yıllarında geliştirdiği Orgien Mysterien Theater projesinden bu yana, beş duyuya birden hitap eden sanat eserleri sahneliyor. Nitsch 1962’den bugüne dek 138 aksiyon gerçekleştirdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ