Migros Makro Market'i alıyor mu? İşte en net açıklama
Geçtiğimiz günlerde konkordato ilan eden Türkiye'nin en büyük market zincirlerinden Makro Market'e Migros'un talip olduğu yönündeki haberlerle iki şirketten de açıklama geldi. Açıklamaya göre şu anda yürütülen bir görüşme söz konusu değil
Bloomberg’e konuşan Migros Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, "Makro bildiğimiz tandığımız bir kurum. Ancak şirketi almak için bir girişim ya da konuşma içine girmiş değiliz. Gelecekte olur mu olmaz, onu da söylemek zor. Ancak Migros bütün market zincirleri gibi Makro’yu da inceliyor" dedi.
Makro Grup Şirketler Başkanı Şeref Songör de Bloomberg’e yaptığı açıklamada, "Bize Migros’tan gelen bir teklif yok, bir temas da olmadı. Şu anda böyle bir şey gündemimizde yok. Biz konkordato programımızı uygulamaya bakıyoruz; 1 ay içinde bir çözüm ortaya koyabiliriz. Tedarikçilerle görüşmelerimiz devam ediyor" diye konuştu.
MARKET DEVİ
Türkiye’nin en büyük market zincirlerinden Makro Market, yaşadığı mali sıkıntıyı aşamayınca konkordato talebinde bulunmuştu. Makro ve Uyum marketlerini bünyesinde bulunduran Makro Market A.Ş’nin Türkiye genelinde 253 mağazası ve 6 bin 500 çalışanı bulunuyor.
1.7 milyar lira cirosu bulunan şirketin ortaklarından Şeref Songör, "Batık durumda değiliz. 2-3 aylık süreye ihtiyacımız var" demişti.
Konkordato nedir?
Türkiye'de iflas erteleme süreçlerşinin geçtiğimiz yıl yasaklanması ile zor duruma düşen firmalar konkordato seçeneğini kullanmaya başladı. Konkordatoda, mali sıkıntıya giren şirket icra hukuk mahkemesine başvuruyor. İflas ertelemede süre 1 yıl olmasına karşın konkordatoda 3 aylık süre tanınıyor. Mahkemenin verdiği bu süre içinde atanan konkordato komiseri, alacaklılar ile masaya oturuyor.
Alacaklılara yapılan teklifte, borcun bir miktarından feragat etmeleri talep ediliyor. Alacak miktarının üçte ikisini temsil eden kişi ve kurumların sunulan teklifi kabul etmesi ile birlikte mahkeme konkordato kararı veriyor. Bu kararın tasdikini ise ticaret mahkemesi yapıyor. Ticaret mahkemesi alınan kararı tasdik ederse, borçlar belirlenen süre içinde ödeniyor. Ancak, mahkemenin, kararı tasdik etmemesi halinde şirket hakkında direkt iflas kararı veriliyor.