Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Anasayfa Özel İçerikler Ayşe Özek Karasu Trump - Kennedy: Sağlığa duble zarar
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        M-çiçeği aşısının kendisi ortada yok ama bahsi bile aşı karşıtlarını Kovid sonrası uykudan uyandırmaya yetti. Pandemi döneminin hocaları, aşılama retoriğiyle yeniden ekranlara çıkmaya başlayınca karşı kadro sosyal medyada ayağa kalktı. Gerçi aşı reddi sessizce hükmünü sürdürüyormuş. TTB’nin son açıklamasına göre sadece İstanbul’da çocuklara uygulanması gereken 17 bin doz aşı yapılmamış, bunların yüzde 90’ı aşı reddinin eseri, toplumsal bağışıklık kaybedilmiş durumda. Sağlıkçılara göre çocuğuna aşı yaptırmak istemeyenlerin sayısı tehlikeli boyutlarda.

        Aşı reddi yüzünden kızamık vakaları Türkiye’de ve dünyada artıyor: 2022’de dünya çapında çoğu çocuk 136 bin kişi kızamıktan can verdi. Bulaşma gücü yüksek bu virütik enfeksiyon, MMR (Kızamık, Kabakulak, Kızamıkçık) aşısıyla önlenebilir ama Avrupa’daki vaka sayısı 2023 istatistiklerini geride bıraktı. ABD’de aşılama sayesinde 2000’lerde bitmişti, aşı reddiyle geri döndü. Bilimsel kanıtı olmadığı halde MMR’ın otizme yol açtığı dedikodusuydu sebeplerden biri; bu dezenformasyon Türkiye’de de yaygın bir inanca dönüştü.

        Kennedy sülalesinin şu sıra sahne ışıkları altındaki ferdi Robert F. Kennedy Jr.’ın bu tabloda dahli olmadığını kimse iddia edemez. Hatta Facebook ve YouTube gibi kanallardan saçma sapan komplo teorileriyle küresel çapta yayılan aşı karşıtlığının baş aktörlerinden biri diyebiliriz Kennedy için.

        Adam pandemide iyice ayyuka çıkan aşı düşmanlığının somutlaşmış çehresi ve pek yakında ABD’nin 1.5 trilyon dolarlık sağlık ve tıp bütçesinin başına geçebilir. Bağımsız başkan adaylığından Trump yararına çekilen Kennedy’nin koltuk karşılığı anlaşmaya vardığı söyleniyor. Nitekim kararını açıklarken, “Trump bana yönetimde görev teklif etti” dedi ama, spesifik bir makamdan bahsetmedi. Bir iddiaya göre talip olduğu post, birçok federal bilim kurumunun bağlı olduğu Sağlık Bakanlığı. Trump pandemiye rastlayan başkanlığı sırasında bilim dışı teorileriyle rüştünü ispat ettiği için, denk bir ikili oluşturdukları söylenebilir. Her ne kadar Kennedy, çevre ve iklim bilincinde Trump’tan ayrı düşse de. Bu arada velev ki Trump seçildi ve bakanlığı da verdi, Kennedy’nin Senato’dan onay alması kolay değil.

        Kennedy, aşı karşıtlarıyla birlikte eylemde
        Kennedy, aşı karşıtlarıyla birlikte eylemde

        Hukukçu olmasına karşın belli ki tıp müneccimi Kennedy; sadece aşıyı topyekûn reddetmekle kalmıyor, Kovid ve kızamık gibi enfeksiyon hastalıklarıyla ilgili araştırmaların durdurulmasını, hepatit ve obezite gibi kronik hastalıkların araştırma eksenine oturtulmasını, virüslere karşı ise aşı yerine insan bağışıklığını güçlendirecek yöntemlerin geliştirilmesini savunuyor. Çocukluk çağı aşılarını “çevresel zehir” kategorisine yerleştiriyor ve bunların halk sağlığına enfeksiyon hastalıklarından daha büyük tehdit olduğunu ileri sürüyor. Aşılamanın zorunlu olduğu okullara kamu kaynaklarının kesilmesini savunuyor ki, ABD çapında bütün okullarda aşılama zorunlu.

        Çocukların aşılanması karşı sticker'ların tanıtımı
        Çocukların aşılanması karşı sticker'ların tanıtımı

        Sağlık ve İnsani Hizmetler Bakanlığı 13 federal kurumun denetiminden sorumlu; Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) ile Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) dahil. Başkanlık kampanyası sırasında Kennedy, dev ilaç şirketlerinin kuklası haline gelen bu kurumları kendi görüşlerini paylaşan uzmanlarla yeniden yapılandıracağını söylemişti. Başkanlığında yeni bir pandemi çıkarsa, aşı araştırmaları ve üretimine katiyen öncelik vermeyeceğini eklemişti. Kaldı ki, pandemide aşıların Kovid’den daha fazla ölüme neden olduğunu da iddia ediyor. Trump pandemi yönetiminde enfeksiyon hastalıkları şefi Antonio Fauci’yle sürekli zıtlaşmıştı; Kennedy’ye göre ise aşı ölümlerinden ötürü Fauci hakkında soruşturma açılması gerekiyor.

        Kennedy aşıya karşı kurumsal yapılanmaya önderlik ettiği için nüfuz alanı çok geniş. Mali kaynakları hayli güçlü Children’s Health Defense adlı aşı karşıtı örgütün başkanıydı, başkan adaylığına soyununca bıraktı. Örgütün öncelikli mücadele alanı, okullarda aşılamanın durdurulması.

        KENNEDY KARDEŞLER: BU İHANETTİR

        Demokratların en büyük hanedanı Kennedy ailesine mensup bir siyasetçinin Cumhuriyetçi cepheye geçmesi bir yana, sağlık alanına talip olması bilim insanlarınca bir felaket olarak görülüyor. Adı komplo teorileriyle anılan Kennedy, J.F. Kennedy’nin yeğeni ve aynı Başkan Kennedy gibi suikasta kurban giden kardeşi Robert F. Kennedy’nin oğlu. Zamanında militan bir çevre aktivistiydi, çevre avukatı olarak petrol devlerine karşı direniş günlerinde kendisini Beyaz Saray parmaklıklarına zincirlediği için tutuklanmışlığı bile vardı.

        Yıl 2013, Kennedy Beyaz Saray önünde kelepçeleniyor
        Yıl 2013, Kennedy Beyaz Saray önünde kelepçeleniyor

        Ancak komplo alemine dalınca aileyle bağları kopmaya başladı. Aşı yüzünden dünyada milyonlarca çocuğun otizmli olduğunu öne sürüp bu trajediyi Yahudi soykırımına benzetmiş, tepki üzerine özür dilemek zorunda kalmıştı. Kardeş ve yeğenleri “Bob ne yazık ki, acı ve ölümcül sonuçları olan bir dezenformasyon kampanyasının parçası” diye açıklama yayınlamıştı. Pandemide, Bill Gates’in aşı geliştirip kitleleri mikroçiple kontrol altına alarak dünya imparatorluğu kurmak için koronavirüsü ürettiğini ısrarla iddia etmiş, sonunda Gates kendisini sosyal medyada engellemişti.

        Kennedy, Berlin'de aşı karşıtlarının mitinginde konuşuyor
        Kennedy, Berlin'de aşı karşıtlarının mitinginde konuşuyor

        Ve şimdi de Demokratlara seçim kaybettirmek üzere Trump’a destek veriyor Kennedy. Trump ise “En radikal solcu aday” dediği Kennedy’ye artık övücü sözler söylüyor.

        Kennedy Jr. Demokratların başkan adayı olmak için Biden’a karşı bir süre mücadele verdikten sonra geçen kasımda bağımsız adaylığını ilan etmişti. Anketlerde bir ara yüzde 15 bandına çıkan halk desteği, Biden’ın çekilmesinden sonra yüzde 5’lere inince başkanlığın hayal olduğu anlaşıldı. Geçen ay Washington Post yazdı, “yönetimde post karşılığı” yarıştan çekilerek adaylardan birine destek vermek üzere hem Kamala Harris hem de Donald Trump cephesini yokluyordu Kennedy. İki tarafa da aracılar gönderdi, ancak Demokratlardan yüz bulamadı. Bunun üzerine sosyal medyada şu satırları döşendi: “Babam ve amcam bugün olsa, Harris’in Demokrat Partisi’ni tanıyamazdı. Artık benim değerlerimle de uyuşmuyor. Kamala Harris’e destek planım yok, onu yenmek için planlarım var.”

        Kennedy, Arizona'da Trump'la birlikte sahnede
        Kennedy, Arizona'da Trump'la birlikte sahnede

        Planı yürürlüğe koydu, kampanyayı bitirdi ve Arizona’da Trump’la birlikte Cumhuriyetçi taraftarların karşısına çıktı. Trump’la ayrıştıkları konular üzerine değil, ikisini birleştiren değerler üzerine konuştuklarını söyledi; Rusya’nın NATO tarafından Ukrayna savaşına kışkırtılmış olması, Biden yönetiminin savaş düşkünlüğü ve medya sansürü gibi.

        Kennedy konuşmasında “Trump’ın kampanyasına katılmam, karım ve çocuklarım açısından büyük fedakarlık” dedi. New York Times’ın yazdığına göre Kennedy’nin karısı, Curb Your Enthusiasm’den tanıdığımız oyuncu Cheryl Hines, yakın çevresine kaygılı olduğunu söylemişti. Ancak X’teki paylaşımında “Bobby’nin birlik ilkesinden hareketle verdiği karara saygı duyuyorum. Demokratlar, Cumhuriyetçi ve bağımsızların hepsi iyi insanlar ve ülkenin iyiliğini istiyorlar” diyerek meseleyi yuvarladı, biraz da trollendi Hines.

        Kennedy'nin karısı Cheryl Hines, bağımsız aday kampanyasının ilk günlerinde sahnede
        Kennedy'nin karısı Cheryl Hines, bağımsız aday kampanyasının ilk günlerinde sahnede

        Kennedy ailesi ise aynı “hoşgörüyü” göstermedi. Bağımsız aday olduğunda kardeşlerinin dördü “Ülkemiz için tehlikeli bir adım. Bobby babamızın adını taşıyor olabilir ama aynı değerleri, vizyonu ve muhakeme yeteneğini taşımıyor” demişlerdi. Trump desteği kardeşlerini dilini sertleştirdi; “Bu babamız ve ailemizin önem verdiği bütün değerlere ihanettir. Acıklı bir hikayenin acıklı sonu” diye yazdılar bu sefer.

        Kennedy’nin Kamala Harris’e kaybettirme planı, çekişmeli eyaletlerde oy pusulasından çekilmeyi içeriyor. Böylece kıl payı farkın Trump lehine bozulacağı varsayılıyor. Erken oylama başlayan eyaletlerle sıcak yarış olmayan eyaletlerde Kennedy’nin adı pusulada kalacak. Michigan gibi salıncak eyaletlerde durum kritik; Harris ile Trump arasındaki fark sadece 0.3 puan. Michigan’da seçmenlerin yüzde 6’sı kararsız ve Kennedy’nin çekilmeden önceki son destek oranı yüzde 5.

        Demokrat Parti danışmanlarına göre Kennedy’nin çekilmesi seçim sonucunda fazla etkili olmayacak; anketlerde giderek düşen oyları Harris ile Trump arasında birbirine yakın oranlarda bölünecek.