Yaz kış fark etmez ben hep buz gibi soğuk su içerim! Hatta mümkünse bardakta buz olmasını tercih ederim. Kola gazoz için de geçerli bu... Suyu ya da meşrubatı içtikten sonra da bardaktaki buzları kıtır kıtır yemeyi severim. Soğuk su ve buz düşkünlüğüm o noktadaki yaz aylarında üzümleri taneler halinde bir kaseye koyup buzluğa atarım. Birkaç saat sonra üzümlü buz tanelerim olur... İnananın bana böyle bir keyif yok! Karpuz ve kavuna da aynı tarifeyi uygularım ama buzdan üzüm tanelerinin yeri bir başka...
Ilık su içtiğimde bir tat alamıyorum! Nedenini bilmiyorum ama sanki boğazımdan aşağı su gibi değil de daha yoğun bir sıvı geçiyormuş gibi geliyor.
Su konusunda sohbet ettiğim arkadaşıma buz gibi su sevdamı anlattığımda “E be evladım iki gündür boğazım ağrıyor, yaz ortasında grip oldum diyorsun! Böyle buzlu su içip ne olmasını bekliyordun...”
İlk bakışta arkadaşım Mete Gazoz gibi hedefi tam 12’den vurmuş ve de altın madalyayı hak etmiş gibi duruyor ama ben bu suyu hayatımda ilk kez bu yaz çok soğuk içip, buzları yemiyorum ki! Benim buzlu suyla ilişkim olimpiyatların tarihi kadar eskilere dayanıyor ve bu süre zarfında iki gündür çektiğim boğaz ağrısına benzer bir durumu hiç yaşamadım! (Covid salgını konusunda içiniz rahat olsun öyle bir durum yok:)
SOĞUK SU İÇMEK HARARETİ ALIR MI ALMAZ MI?
Konuyla ilgili yapılan araştırmalarda soğuk su içmenin sağlık için kötü olduğuna dair bir kanıt ortaya konulamamış. Benim gibi buz gibi soğuk su (4 derece civarı) su içenlerin metabolizmalarının 37 derece olan vücut ısısını korumak ekstra çalışması gerektiğini söyleyenler var ama bu konuda yeterince araştırma yok! Ancak soğuk su içmenin vücudu bir şekilde etkilediği de kabul ediliyor. 1978’de yapılan bir araştırmada buz gibi soğuk su içmenin burun mukozasını daha kalınlaştırdığı bunun da nefes almayı zorlaştırdığı ortaya konulmuş. Soğuk algınlığı veya gripseniz soğuk su içmenin burun tıkanıklığınızı daha da kötüleştirmesi söz konusu oluyormuş,
2001'de yapılan bir araştırmada ise migreni olan kişilerde soğuk su içmenin migreni tetiklediği yönünde bulgular elde edilmiş.
2012’de bir başka araştırma yemek sırasında soğuk su içmenin, vücudun yemek borusundan yiyecek geçirme yeteneğini sınırlayan bir durum olan ‘akalazya’ya bağlı ağrıları arttırdığı söyleniyor.
‘Çay harareti alır’ ifadesinin tersi olarak soğuk suyun harareti almadığına dair bir iddiayı ispatlayacak bulgu ise bilimin elinde yok.
ÇİNLİLER SICAK YEMEKLE SOĞUK SU İÇMİYORLARMIŞ
Oda sıcaklığında su içmenin insanı daha az susattığı iddialar arasında... Ancak spor yaptıktan sonra vücut ısısını dengelemek için soğuk bir suya bilim insanları da ‘hayır’ demiyor.
Uzmanlar ılık su içmenin sindirime ve toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olmak gibi bir yararı olduğunu söylüyor. Geleneksel Çin tıbbında sıcak yemekle birlikte soğuk su içmenin vücutta dengesizlik yarattığına inanılıyormuş mesela. Bu yüzden de Çin kültüründe yemekler ılık su veya sıcak çay ile servis ediliyormuş. Yemekte soğuk su içmenin yiyeceklerdeki yağları dondurabileceği bu yüzden de sindirim sorunlarına yol açabileceği söyleniyor.
Soğuk suyun aksine, ılık suyun dolaşımı iyileştirdiği, kasları gevşettiği bunun da kabızlığa iyi geldiği belirtiliyor.
ASLOLAN GÜN İÇİNDE VÜCUDU SUSUZ BIRAKMAMAK
Aslında tüm araştırmalar (ılık su bir adım önde olsa da) aynı şeyi söylüyor: “Ilık ya da soğuk öncelikle önemli olan vücudu susuz bırakmamak!”
Evet ılık su içmenin bazı faydaları var ancak soğuk su içmenin benim gibi sevdalılarını endişelendirecek kadar zararı olduğunu söylemek için de yeterince kanıt yok.
Yaz ortasında boğazımdaki ağrının nedeninin soğuk su olduğunu iddia eden arkadaşımı arayıp yukarıda yazdıklarımı anlattım. “Ya sen ne bakıyorsun onlara soğuk öyle buz yiyip, buz gibi su içince olmuştur!” dedi boğaz ağrım için.
Söyleyecek bir şey bulamadım... Okuduğum onca makalenin üstüne bir bardak soğuk su içip konuyu kapattım!