Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Sanat Fazıl Say davasında ortalık karıştı!

        Sosyal paylaşım sitesi Twitter'dan paylaştığı mesajlar nedeniyle "halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama" suçundan 10 ay hapis cezasına çarptırılan piyanist Fazıl Say hakkındaki ikinci gerekçeli karar açıklandı.

        Say'ın yargılandığı İstanbul 19. Sulh Ceza Mahkemesi, Say hakkında 10 ay hapis cezası verdikten sonra "hükmün açıklanmasının geri bırakılması"na karar vermişti.

        Ancak yapılan itiraz üzerine İstanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesi, "hükmün açıklanmasının geri bırakılması" kararını iptal etmişti. Böylece Say'a Yargıtay yolu açılmış oldu.

        'İTİRAZ MERCİ SIFATINA SIĞINDI'

        Üst mahkemenin iptal kararına uyan İstanbul 19. Sulh Ceza Mahkemesi Hakimi Hulusi Pur, 18 sayfalık gerekçeli kararında hem İstanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesi hem de Adalet Bakanlığı'na eleştiride bulundu.

        Hakim Pur, bir mahkemenin itiraz mercii sıfatına sığınarak diğer mahkemenin vermiş olduğu hükmü, mahkemeler arasında oluşan nezaket kurallarını da aşarak kaldırmasının hukuki olmadığını savundu.

        'HUKUKİ AÇIDAN KAYIP'

        Hakim Hulusi Pur, Adalet Bakanlığı'nın da yetkisi olmasına rağmen "kanun yararına bozma" yoluna gitmediğini belirtti. Pur, "Bu, hukuki açıdan bir kayıp olarak değerlendirilmektedir" dedi.

        'MAHKEME İÇERİĞİ ANLATMAMIŞ'

        Hüküm açıklanmasının geri bırakılması kararını iptal eden İstanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Yaşar Yetiş, kararında şunlara yer vermişti: "Sanığın mevcut dosyaya göre daha önce herhangi bir mahkumiyetinin olmadığı kişilik özelliklerinde herhangi bir olumsuzluğun gözlenmediği açıktır.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ