Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        İMSAK
        06:48
        GÜNEŞ
        08:20
        ÖĞLE
        13:09
        İKİNDİ
        15:27
        AKSAM
        17:48
        YATSI
        19:15
        Ramazan
        RAMAZAN SAYFAMIZ
        -
        :
        :

        Sıkça Sorulan Sorular

        Sıkça Sorulan Sorular

        Oruç nasıl tutulur?

        Oruç tutacak kimsenin ilk başta oruca niyet etmesi gerekmektedir. Oruca Niyet ettim Allah rızası için, bugünkü Ramazan orucumu tutmaya şeklinde niyet edilir. Aynı zamanda bu niyet sözünü dil ile söylemeyip kalpten geçirmek de yeterlidir. Oruç tutmak için sahura kalkan kişi niyet etmeyi unutsa da, oruç için sahura kalktığı için fiilen niyet etmiş olur. Oruç, tan yerinin ağırmasıyla başlamaktadır. Yani imsak vaktinin sonlanmasıyla oruç ibadeti başlamış olur. Oruca niyet eden bir kişi, imsak vaktinden itibaren yeme ve içmeyi kesmeli, orucu bozan durumlardan kaçınmalıdır. Akşam olup güneş battığında, orucun bozulmasını sağlayan yasaklardan biri işlenerek oruç tamamlanmaktadır.

        Sıkça Sorulan Sorular

        Oruç kimlere farzdır?

        İslam dininin temel ibadetlerinden olan oruç, Müslüman olan, ergenlik çağına girmiş veya aklı eren ve oruç tutması için herhangi bir engeli olmayan her Müslümana farzdır. Oruç tutacak olan bir kişinin Müslümanlığı kabul etmesi gerekmektedir. Müslüman olmayan bir kimseye, oruç tutması farz değildir ve o kişi oruç tutması için zorlanamaz. Öte yandan ibadetlerin bir kişiye farz olması için o kişinin ergenlik çağında olması ve akli dengesinin yerinde olması gerekmektedir. Akli dengesi yerinde olmayan engelli kimseler, oruç tutmaya zorlanamaz. Aynı zamanda henüz ergenlik yaşına gelmemiş bir kimse oruç ibadetinden muaf tutulmaktadırlar.

        Sıkça Sorulan Sorular

        Çocuklar oruç tutabilir mi?

        Henüz ergenlik çağına erişmemiş olan çocuklar için oruç ibadeti farz değildir. Ergenlik çağına girmeyen çocuklara oruç ibadeti muaftır. Ancak, bir çocuk eğer oruç tutmaya heves ediyorsa; kalkabiliyor ise sahura kalkarak oruç için yemek yemesi gerekmektedir. Aynı zamanda çocuklar büyüyene ve gelişene kadar oruçluyken öğle saatlerinde yemek yemelerinde bir sakınca yoktur. Normal şartlarda 4-5 öğün yemek yiyen bir çocuğun, çocuk orucu tutarken 2-3 öğün yemek yemesi orucun hissiyatını yaşamasını sağlar ve böylece çocuk, oruç gibi dini bir ibadetin ne anlama geldiğini öğrenebilir.

        Sıkça Sorulan Sorular

        İğne yaptırmak orucu bozar mı?

        İğnelerin kullanım amacı, orucun bozulup bozulmayacağını belirler. Eğer bir kimse gıda ve kişiye keyif katmayan enjeksiyonlar uygularsa, yeme ve içme anlamına gelmeyen türden iğne yapılırsa oruç bozulmaz. Ancak vücuda direnç kazandıran, gıda veya keyif verici enjeksiyonlar orucu bozmaktadır.

        Sıkça Sorulan Sorular

        Kan vermek orucu bozar mı?

        Oruç tutan kimselerin kan aldırması orucu bozmamaktadır. Hz. Muhammed (s.a.v], ihramlı iken ve oruçlu bulunduğu sırada kan aldırmıştır ve Üç şey vardır orucu bozmaz: Kan aldırmak, kusmak ve ihtilam olmak. buyurmuştur.

        Sıkça Sorulan Sorular

        Serum orucu bozar mı?

        Diyanet İşleri Başkanlığı, serum ile yaptığı açıklamada, Gıda ve keyif verici olmayan enjeksiyonlar, yemek ve içmek anlamına gelmediklerinden orucu bozmazlar. Ancak gıda ve keyif verici enjeksiyonlar orucu bozar. Hastaya serum veya kan verilmesi de orucu bozmaktadır. ifadelerini kullandı. Yani bir kimse, herhangi bir şekilde hastalık veya keyif sebebiyle serum kullanıyorsa, orucu bozulmaktadır.

        Sıkça Sorulan Sorular

        Yanlışlıkla yemek yemek, su içmek orucu bozar mı?

        Oruçlu bir kimsenin, tuttuğu orucu unutarak yanlışlıkla bir şey yemesi veya bir şey içmesi orucu bozmaz. Unutarak yiyip içen birisi, oruçlu olduğunu hatırladığı an derhal ağzındakileri çıkarıp ağzını tat kalmayacak şekilde yıkamalı ve orucuna devam etmelidir. Oruçlu olduğunu hatırladıktan sonra yeme içmeye devam eden kişinin ise orucu bozulur.

        Sıkça Sorulan Sorular

        Banyo yapmak/Duş almak orucu bozar mı?

        Oruç tutan bir kişinin duş almasında herhangi bir sakınca yoktur fakat kişinin vücuduna ağızdan, kulaktan veya burnundan su girdiği takdirde oruç bozulmaktadır. Bu sebeple oruçlu olan bir kişinin banyo yaparken oldukça dikkatli davranması gerekmektedir.

        Sıkça Sorulan Sorular

        Diş fırçalamak orucu bozar mı?

        Diş fırçalayan ve oruçlu olan bir kişinin orucu bozulmaz. Ancak kişi diş fırçaladığı esnada yanlışlıkla boğazına su kaçırması veya diş macununu yutması orucu bozar ve orucun kazasının yapılması gerekmektedir. Orucun bozulma ihtimali üzerinde durularak, diş fırçalama işleminin iftardan sonra ve imsaktan önce yapılması en makbul olanıdır.

        Sıkça Sorulan Sorular

        Zekat ve fitre kimlere verilir?

        Ramazan ayında yapılması gereken ve İslam'ın 5 şartından birisi olan zekat vermek için bazı kriterler bulunmaktadır. Zengin olan bir kişiye, anne babaya, dedeye, büyükanneye, evlada, toruna, hanıma ve kafire zekat verilmez. Ancak fakir olması şartı ile, geline, kardeşe, halaya, amcaya, teyzeye, damada, kayınvalideye, kayınpedere, kayınbiradere ve üvey çocuğa zekat verilebilir. Hayır kurumlarına, din bilgilerini öğretmek işini yapan kişiler fakirse zekat verilebilir. Öte yandan fakir olan deliye de zekat verilmez. Fitre ise, evdeki kişi sayısına göre verilir. Dinimizde zengin olan kimsenin, hem kendisinin, hem de erginlik çağına gelmemiş olan çocuklarının fitrelerini vermesi vaciptir. Fitre, Ramazan ayında fakirlere verilen bir sadaka olduğu için fitrenin bayramdan önce verilmesi en güzel davranıştır. Çünkü fitre vermenin amacı, fakirlerin bayram hazırlığı yapabilmelerini ve bayramı neşe ile karşılamalarını sağlamaktır. Fitre, bayram günü veya daha sonra gecikmeli olarak da verilebilir. Fitre verirken niyet etmek önemlidir. Veren kişinin, fitreyi Allah rızası için verdiğini gölünden geçirmesi yeterlidir. Bunu fakire verirken “Bu fitredir“ demek gerekmez. Fitreyi edeple vermeli, karşıdakini incitecek davranışlarda bulunmamalıdır. Bir fakire birden az fitre verilmez ancak birden çok fitre verilebilir. Zekat kimlere veriliyorsa fitre de onlara verilir.

        Sıkça Sorulan Sorular

        Oruç tutmayanlar teravih namazı kılabilir mi?

        Teravih namazı, mübarek Ramazan ayına ait bir sünnet olduğu için, oruçla doğrudan bir bağlantısı bulunmamaktadır. Bu sebeple herhangi bir şekilde oruç tutmayan bir kişi, Teravih namazını kılabilir.

        Sıkça Sorulan Sorular

        Kadınlar teravih namazını camide kılabilir mi?

        Kadınların teravih namazını kılmasıyla ilgili sorulan bir soruya cevap veren Dr. Mustafa Karataş, Kadınlar, teravih namazını kılmak için camiyet gidebilirler. Hz Ömer (r.a)’ın halifeliği döneminde kadınlar toplanıp bir imamın arkasında teravih namazı kılarlardı. Kadınların teravih namazına gitmeleri günah değil yalnız usulüne uygun olarak edepli bir şekilde gitmeleri de en güzelidir. ifadelerini kullandı.

        Sıkça Sorulan Sorular

        Teravih namazı nasıl kılınır?

        İki Rek'atta Bir Selâm Verilerek Teravihin Cemaatle Kılınışı Yatsı namazının farzı ve son sünneti kılındıktan sonra teravih namazına başlanır. Namaz kıldıracak imam: 'Niyet ettim Allah rızası için teravih namazını kılmaya, bana uyanlara imam oldum' diye niyet ederek iftitah tekbirini alıp ellerini bağlar. İmam'ın arkasında kılan cemaat da 'Niyet ettim Allah rızası için teravih namazını kılmaya, uydum imama diyerek niyet eder' ve imamın tekbirinden sonra 'Allahü Ekber' diyerek tekbir alır ve ellerini bağlar. Bundan sonra imam ve cemaat gizlice 'Sübhâneke duası' okur. Sübhaneke'nin okunması bitince (cemaat ayakta başka bir şey okumaz], imam gizlice Eûzü-Besmele, açıktan Fatiha ve bir sûre okur. Cemaatle birlikte rükû ve secdeleri yaptıktan sonra ikinci rek'ata kalkılır. Burada yine imam gizlice Besmele, açıktan da Fatiha ve bir sûre okuyup cemaatle birlikte rükû ve secdeleri yaparak oturulur. Bu oturuşta imam ve cemaat 'Ettehiyyatü, Allâhümme salli, Allâhümme bârik ile Rabbenâ ' dualarını okuyarak selâm verirler. Böylece iki rek'at kılınmış olur. Ayağa kalkılarak tarif ettiğimiz şekilde ikişer rek'at kılınmaya devam edilerek yirmi rek'at tamamlanır. Bundan sonra üç rek'atlı vitir namazı da cemaatle kılınır. İki Rek'atte Bir Selâm Verilerek Teravihin Tek Başına Kılınışı: 'Niyet ettim Allah rızası için teravih namazını kılmaya' diyerek niyet edilir ve aynen sabah namazının iki rek'at sünneti gibi kılınır. Yirmi rek'at tamamlanıncaya kadar ikişer rek'at kılmaya devam edilir, teravih bitince de vitir namazı kılınır. Dört Rek'atta Bir Selâm Verilerek Teravihin Cemaatle Kılınışı 1.rekat: Namazı kıldıracak imam ve cemaat yukarıda tarif ettiğimiz gibi niyet ederek iftitah tekbirini alır ve ellerini bağlar. İmam ve cemaat gizlice Sübhaneke'yi okuduktan sonra (Cemaat başka birşey okumaz) imam gizlice Eûzü-Besmele, açıktan Fatiha ve bir sûre okuyup rükû ve secdeleri yaparak ikinci rek'ata kalkılır. 2. rekat: İmam gizlice Besmele'yi, açıktan Fatiha ve bir sûre okuyup rükû ve secdeleri yapar ve otururlar. İkinci rek'atın sonundaki bu ilk oturuşta imam ve cemaat Ettehiyyatü, Allâhümme salli ve Allâhümme barik okur ve üçüncü rek'ata kalkarlar. 3. rekat: Hem imam, hem de cemaat gizlice Sübhaneke'yi okur. Sonra imam gizlice Eûzü-Besmele, açıktan Fatiha ve bir sure okur. Sonra rükû ve secdeleri yaparak dördüncü rek'ata kalkarlar. 4. rekat: İmam gizlice Besmele'yi, açıktan da fatiha ve bir sure okuyarak yine rükû ve secdeler yapılıp oturulur.Bu oturuşta da imam ve cemaat Ettehiyyatü, Allâhüme salli, Allâhümme barik, Rabbenâ âtina.... okuduktan sonra selâm verirler. Böylece teravih namazının ilk dört rek'atı kılınmış olur. Bundan sonra ayağa kalkılarak tıpkı tarif ettiğimiz gibi dörder rek'at kılınmaya devam edilerek yirmi rek'at tamamlanır.Her dört rekatın sonunda salavat ya da dula ile ara vermek sünnettir. Sonra da cemaatle vitir namazı kılınır. Dört Rek'atta Bir Selâm Verilerek Teravihin Tek Başına Kılınışı: 'Niyet ettim Allah rızası için teravih namazını kılmaya' diye niyet edilir ve aynen ikindi namazının sünneti gibi kılınır. Aradaki fark sadece niyetin değişik olmasıdır. Böylece dörder rek'at kılınarak yirmi rek'at tamamlanır. Bunun peşinden de vitir namazı kılınır.

        Sıkça Sorulan Sorular

        Oruca niyet nasıl edilir?

        Oruç tutmak isteyen bir kişi, Niyet ettim Allah rızası için bugünkü Ramazan orucumu tutmaya şeklinde oruca niyet edebilir. Niyet esnasında bugün kelimesini kullanmadan edilen niyet caizdir. Aynı zamanda her oruç için ayrı ayrı her gün niyet edilmelidir.

        Sıkça Sorulan Sorular

        Oruç kimlere farz değildir?

        Oruç ibadeti, bilindiği üzere İslam dininin temel ibadetlerinden birisidir. Bir kişinin; ergenlik çağına girmiş, akli dengesi yerinde ve oruç tutmasına herhangi bir engel yok ise, bu kişiye oruç ibadeti farzdır. Ancak bir kişi en az 90 kilometre uzaklıktaki bir yere yolculuk yapıyorsa, yolculuğu esnasındaki süre boyunca oruç farz değildir. Aynı zamanda oruç tutamayacak kadar hasta olanlara, çocuk emziren kadınlara, oruçluyken sağlığına zarar gelme olasılığı yüksek derecede zor işlerde çalışanlara, oruç tutamayacak kadar yaşlı olan insanlara, sağlığı nedeniyle ilaç kullanan kişilere ve akli dengesi yerinde bulunmayan kişilere oruç farz değildir.

        Sıkça Sorulan Sorular

        İlaç kullananlara oruç farz mıdır?

        Hasta olan bir kişinin sürekli olarak ilaç kullanması gerekiyorsa, ilk olarak doktoruna danışması gerekmektedir. Doktordan alacağı bilgi dahilinde, eğer ilaç orucun başladığı ve bittiği saatlerin dışında kullanılabilirse oruç ibadeti farzdır. Ancak iftar ve imsak saatlerine göre ilacın kullanılması uygun görülmezse oruç farz değildir, ancak iyileşince tutulmayan orucun kaza edilmesi gereklidir.

        Sıkça Sorulan Sorular

        Ezan bitene kadar yemek yenilebilir mi?

        İftar ezanı okunduğu sırada oruç bozulabilir. Ezan okunmaya başlandığı anda dua edilir ve oruç açılabilir. Aynı şekilde imsak vaktinde de ezan okunduğu sırada son lokma, son yudum su gibi besinler tüketilebilir. Ancak imsak ezanının son anına kadar yeme-içme yapmak tavsiye edilmemektedir.

        Sıkça Sorulan Sorular

        Yolculuk yapan kişi oruç tutabilir mi?

        İslam dininde, oturduğu yerden 90 kilometre uzaklığa giden bir kişi Seferi sayılır ve en az 90 kilometre uzaklıktaki bir yere uçakla, arabayla, gemiyle ya da herhangi bir ulaşım aracıyla yaptığı yolculukta oruçtan muaf tutulur ve farz değildir.

        Sıkça Sorulan Sorular

        Vergi zekat yerine geçer mi?

        Diyanet İşleri Başkanlığı, bir vatandaşın sorduğu Vergi zekat yerine geçer mi? sorusuna yanıt vererek Devlete ödenen vergilerin zekat olamayacağına hükmetti. ifadelerini kullandı ve ekledi: Zekat; dini bir yükümlülüktür. Ayrıca zekat ile vergi; mükellefiyet, temel gaye, oran, miktar ve harcanacağı yerler bakımından birbirinden farklıdır.

        Sıkça Sorulan Sorular

        Kusmak orucu bozar mı?

        Oruçlu olan bir kişinin kusması halinde iki seçenek vardır. Kişi bilerek kusmak için bir müdahale yaptıysa ve kustuysa, oruç bozulur. Ancak kendiliğinden meydana gelen bir kusma orucu bozmamaktadır.

        Sıkça Sorulan Sorular

        Burun damlası/göz damlası orucu bozar mı?

        Tedavi nedeniyle kullanılan burun damlası, yaklaşık 0,06 cm küp'tür. Bu damlanın çok az bir kısmı mideye ulaşmaktadır ve bu da abdest esnasında ağza su vermede kaçan su olarak değerlendirilir ve orucu bozmaz. Aynı şekilde göz damlasının da yok denilebilecek kadar az bir kısmının sindirim kanallarına ulaşma ihtimali bulunmaktadır. Bu nedenle tedavi amaçlı göz damlası kullanmak da orucu bozmaz.

        Sıkça Sorulan Sorular

        Diyaliz orucu bozar mı?

        Diyaliz işleminin iki farklı çeşidi bulunmaktadır. Periton diyaliz, karın boşluğuna verilen özel bir solüsyon ile kanın zararlı maddelerden arındırılması ve sıvı dengesinin sağlanması için yapılır. Hemodiyaliz ise, kanın vücut dışında bir makine yardımı ile temizlenip vücuda yeniden verilmesi işlemidir. Yani hastaya herhangi bir sıvı maddesi verilmeden gerçekleştirilen hemodiyalizde oruç bozulmamaktadır. Ancak periton diyaliz işleminde vücuda özel bir sıvı verildiğinden dolayı oruç bozulur.

        Sıkça Sorulan Sorular

        İnsülin iğnesi orucu bozar mı?

        Diyanet İşleri Başkanlığı, gıda ve keyif verme olmayan enjeksiyonların orucu bozmadığını belirtmişti. Şeker hastalarının kullandığı insülin iğnesinin gıda ve keyif verici olmaması nedeniyle orucu bozmadığı açıklanmıştır. Aynı zamanda insüline bağımlı olan hastaların da oruç tutmaları sağlıklarına zarar veriyorsa oruç tutmayabilirler denmiştir.

        Sıkça Sorulan Sorular

        Şevval orucu nedir?

        Şevval Orucu, Ramazan ayının bitişinden sonra girilen Şevval ayında tutulan bir nafile oruçtur. Peygamber efendimiz tarafından düzenli olarak yapılan bir sünnet olarak bilinen Şevval Orucu, Ramazan ayından sonra başlamaktadır. Peygamber efendimiz, Şevval Orucu ile ilgili Kim Ramazan ayında orucunu tutar ve ona Şevval ayından altı gün ilave ederse, sanki yılın bütününde oruç tutmuş gibi olur. buyurmuştur.

        Sıkça Sorulan Sorular

        Fitre miktarı ne kadardır?

        Diyanet İşleri Başkanlığı, yapılan değerlendirmeler sonucunda aldığı kararda 2017 yılı için Mevcut sosyo-ekonomik hayat şartları ve bir kişinin günlük asgari gıda ihtiyacı göz önünde bulundurularak 2017 yılı Ramazan ayının başlangıcından 2018 yılı Ramazan ayının başlangıcına kadar olan sürede 16,00 TL olarak belirlenmesine karar verildi. duyurusunu yapmıştır.

        Sıkça Sorulan Sorular

        Zekat miktarı ne kadardır?

        Zekat vermek, İslam dinini 5 temel şartından biridir. Zekat, zenginler tarafından fakirlere verilir ve böylece İslam'daki dayanışma ve yardımlaşma ortaya çıkarılır. Zekat miktarı, kişinin sahip olduğu mallara göre değişiklik göstermektedir. Temel ihtiyaçlarınızı karşıladıktan sonra geride kalan paranız eğer 80,18 gram altına eşdeğer kalıyorsa ve bu para kasanızda bir sene boyu bekliyorsa zekat vermeniz farzdır.

        Sıkça Sorulan Sorular

        Teravih namazı kaç rekattır?

        Teravih Namazı, yalnızca Ramazan ayında kılınan sünnet bir namazdır. Teravih Namazı, evde de tek başına kılınabilir ancak camide cemaatle birlikte kılınması daha uygundur. Teravih Namazı'ndan önce kılınan yatsı namazı, genelde Teravih Namazı ile birlikte kılınır ve Yatsı Namazı 13 rekattır. Teravih namazı ise 20 rekattır. Teravih Namazı'nın ardından kılınan Vitir Namazı da 3 rekattır. Teravih Namazı'nın ardından kılınan Vitir Namazı'nın da kılınması tavsiye edilmektedir.

        Sıkça Sorulan Sorular

        Ramazan ayında edilecek dualar nelerdir?

        Ramazan ayında edilmesi tavsiye edilen dualar vardır. İşte o dualar; 1. Günün Duası: “AIIahummec’aI siyamî fîhi siyam’es-saimîn ve giyamî fîhi giyam’eI-gâimîn ve nebbihnî an nevmet’iI-ğâfiIîn ve heb Iî curmî fîhi ya iIâh’eI-âIemin ve’fu annî ya âfiyen an’iI-mucrimîn.” Anlamı: AIIah’ım! Bu günde tuttuğum orucu gerçek oruç tutanIarın orucu gibi ve ibadetimi gerçek ibadet edenIerin ibadeti gibi kıI; bu günde beni gafiIIerin uykusundan uyandır; suçumu bu günde bağışIa; ey âIemIerin iIâhı! Affet beni, ey suçIarı affeden. Rabbim! 2. Günün Duası: “AIIahumme garribnî fîhi iIâ merzâtike ve cennibnî fîhi min sehatike ve negimatike ve veffignî fîhi Ii-girâeti âyâtike bi-rahmetike ya erhem’er-râhimîn.” Anlamı: AIIah’ım! Bu günde beni kendi hoşnutIuğuna yakınIaştırıp, gazap ve azabından uzakIaştır. Bu günde ayetIerini okumaya beni muvaffak kıI; rahmetin hakkına ey merhametIiIerin en merhametIisi. 3. Günün Duası: “AIIahummerzugnî fîh’iz-zihne ve’t-tenbîh ve bâidnî fîhi min’es-sefâheti ve’t-temvîh vec’aI Iî nesîben min kuIIi hayrin tunziIu fîh, bi-cûdike ya ecved’eI ecvedîn.” Anlamı: AIIah’ım! Bu günde bana zekâ ve uyanıkIık (ibadet ve itaatten gafiI oImama) haIi ver; beni cahiIIik ve batıI işIerden uzakIaştır. Bu günde indirdiğin her hayırdan bana da bir nasip ayır; cömertIiğin hakkına ey cömertIerin en cömerdi! 4. Günün Duası: “AIIahumme gavvinî fîhi aIâ igameti emrik ve ezignî fîhi haIâvete zikrik ve evzi’nî fîhi Ii-edâi şukrik bi-keramik vehfeznî fîhi bi-hifzike ve sitrik, ya ebsar’an-nâzirîn.” Anlamı: AIIah’ım! Bu günde emrini uyguIamak için beni güçIendir; bu günde zikrinin güzeI tadını bana tattır; kereminIe beni bu günde şükrünü eda etmek için hazırIa; bu günde hıfzın ve örtünIe beni (günah ve beIadan) koru; ey basiretIiIerin en basiretIi! 5. Günün Duası: “AIIahummecaInî fîhi min’eI-musteğfirîn, vec’aInî fîhi min ibâdik’es-sâIihîn’eI-gânitîn, vec’aInî fîhi min evIiyâik’eI-mugarrabîn, bira’fetike ya erham’er-râhimîn.” Anlamı: AIIah’ım! Bu günde beni mağfiret diIeyenIerden, sana itaat eden saIih kuIIarından ve mukarreb veIiIerinden kıI; Iütuf ve şefkatin hakkında ey merhametIiIerin en merhametIisi! 6. Günün Duası: “AIIahumme Ia tehzuInî fîhi Ii-tearruzi ma’siyetik, veIâ tazribnî bi-siyâti negimetik, ve zehzihnî fîhi min mûcibâti sehatike, bi-mennike ve eyâdîke, ya muntehâ rağbet’ir-râğibîn.” Anlamı: AIIah’ım! Sana karşı işIediğim günahtan ötürü bu günde beni yaInız bırakma; azap kırbacınIa beni cezaIandırma; bu günde gazabına vesiIe oIacak şeyIerden beni uzakIaştır; -sonsuz- Iütfün ve nimetIerin hakkına, ey şevkIi insanIarın en büyük arzusu! 7. Günün Duası: “AIIahumme einnî fîhi aIâ siyamihi ve giyamih, ve cennibnî fîhi min hefevatihi ve asamih, verzugnî fîhi zikreke bi-devamihi, bi-tevfigike ya hadiy’eI-muziIIîn.” Anlamı: AIIah’ım! Bu günde oruç tutup ibadete durmam için bana yardımcı oI; bu günün sürçme ve günahIarından beni uzakIaştır; bu günde sürekIi oIarak seni zikretmeği bana nasip eyIe; tevfikinIe ey yoIunu şaşanIarı hidayet eden! 8. Günün Duası: “AIIahummerzugnî fîhi rahmet’eI-eytami ve it’am’et-taam ve ifşa’es-seIâm ve suhbet’eI-kiram, bi-tavIike ya meIce’eI-amiIîn.” Anlamı: AIIah’ım! Bu günde öksüzIere merhamet etmeyi, -fakirIerin- karnını doyurmayı, karşıma çıkan herkese SeIâm vermeyi ve değerIi insanIarIa oturup kaIkmayı bana nasip eyIe; iyiIik ve ihsanınIa, ey arzu edenIerin sığınağı 9. Günün Duası: “AIIahummec’aI Iî fîhi nasiben min rahmetik’eI-vasia, vehdinî fîhi Ii-berahinik’es-satia, ve huz bi-nasiyetî iIa merzatik’eI-camia, bi-mehabbetike ya emeI’eI-muştagîn.” Anlamı: AIIah’ım! Bu günde geniş rahmetinden beni nasipsi bırakma; açık deIiI ve burhanIarını bana göster ve beni aIıp en kapsamIı hoşnutIuğa götür; muhabbetinIe ey şevkIi insanIarın arzusu! 10. Günün Duası: “AIIahummec’aInî fîhi min’eI-mutevekkiIîne aIeyke, vec’aIni fîhi min’eI-faizîne Iedeyke, vec’aInî fîhi min’eI-mugarrabîne iIeyke, bi-ihsanike ya ğayet’et-taIibîn.” Anlamı: AIIah’ım! Bu günde beni sana tevekküI edenIerden, sana göre saadete erişenIerden ve sana yakınIaşan kimseIerden kıI; ihsanınIa ey arayanIarın en büyük taIebi! 11. Günün Duası: “AIIahumme habbib iIeyye fîh’iI-ihsan, ve kerrih iIeyye fîh’iI-fusûge ve’I-isyan, ve harrim aIeyye fîh’is-sehate ve’n-nîran, bi-avnike ya ğiyas’eI-musteğisîn.” Anlamı: AIIah’ım! Bu günde iyiIik ve ihsanı bana sevdir; fısk ve günahtan beni nefret ettir; gazabını ve –cehennem- ateşini bana haram kıI; yardımınIa ey imdat isteyenIerin imdadı! 12. Günün Duası: “AIIahumme zeyyinnî fîhi bi’s-sitri ve’I-ifaf, vesturnî fîhi bi-Iibas’iI-gunûi ve’I-kifaf, vehmiInî fîhi aIa’I-adIi ve’I-insaf, ve aminnî fîhi min kuIIi ma ehafu bi-ismetike ya ismet’eI-haifin.” Anlamı: AIIah’ım! Bu günde örtü ve iffetIe beni ziynetIendir; bugün kanaat ve eIde oIana yetinme Iibasını bana giydir; beni bu günde adaIet ve insafa sevk et ve korktuğum her şeyden beni emniyete aI; koruma ve ismetinIe; ey korkanIarı koruyan -Rabbim- 13. Günün Duası: “AIIahumme tahhirnî fîhi min’ed-denesi ve’I-egdar, ve sabbirni fîhi aIâ kainat’iI-egdar, ve veffignî fîhi Ii’t-tuga ve suhbet’eI-ebrar, bi-avnike ya gurrete ayn’iI-mesakîn.” Anlamı: AIIah’ım! Bu günde beni (maddi ve manevi bütün) kir ve pisIikIerden temizIe; bu günde oIması taktir ediIen oIayIara karşı beni sabırIı kıI. Bu günde takvaIı oImaya ve iyi insanIarIa arkadaşIık yapmaya beni muvaffak eyIe; yardımınIa, ey zavaIIı ve miskin insanIarın göz nuru... 14. Günün Duası: “AIIahumme Ia tuahiznî fîhi bi’I-aserat, ve egiInî fîhi min’eI-hataya ve’I-hefevat, veIa tec’aInî fîhi ğarazan Ii’I-beIaya veI-afat, bi-izzetike ya izz’eI-musIimîn.” Anlamı: AIIah’ım! Bu günde ayak sürçmeIerimden doIayı beni cezaIandırma; hata ve yanIışIarımı bağışIa. Bu günde beni beIa ve afetIerin hedefi etme; izzetinIe, ey MüsIümanIarın izzeti! 15. Günün Duası: “AIIahummerzugnî fîhi taat’eI-haşiîn, veşreh fîhi sadrî bi-inabet’iI-muhbitîn, bi-emanike ya eman’eI-haifîn.” Anlamı: AIIah’ım! Bu günde bana huşu ehIinin itaatini nasip eyIe; mütevazı insanIar gibi dönüş yapıp tövbe etmemIe göğsümü genişIet; emanınIa, ey korkanIarın emanı ve güveni! 16. Günün Duası: “AIIahumme veffignî fîhi Ii-muvafeget’iI-ebrar ve cennibnî fîhi murafagat’eI-eşrar, ve avinî fîhi bi-rahmetike iIa dar’iI-garari bi-iIahiyyetike ya iIah’eI-aIemîn.” Anlamı: AIIah’ım! Bu günde iyi insanIarIa arkadaş oImaya beni muvaffak kıI ve kötü insanIarın arkadaşIığından beni uzakIaştır. RahmetinIe bana ebediyet ve sükûnet yurdu oIan -cennette- yer ver; iIahIığın hakkına, ey âIemIerin iIahı! 17. Günün Duası: “AIIahummehdinî fîhi Ii-saIih’iI-e’maIi, vegzi Iî fîh’iI-havaice ve’I-amaI. Ya men Ia yehtacu iIe’t-tefsiri ve’s-suaI. Ya aIimen bima fî sudur’iI-âIemin, saIIi aIâ Muhammedin ve ÂIih’it-tahirin.” Anlamı: AIIah’ım! Bu günde beni saIih ameIIere hidayet et; bu günde beni hacet ve arzuIarıma kavuştur. Ey açıkIamaya ve sormaya ihtiyacı oImayan; ey âIemdekiIerin göğsünde buIunanIarı (içinde geçenIeri) biIen –Rabbim-! Muhammed’e ve onun tertemiz EhIibeyti’ne rahmet et. 18. Günün Duası: “AIIahumme nebbihnî fîhi Ii-berakati esharih, ve nevvir fîhi gaIbî bi-ziyai envarih, ve huz bi-kuIIi â’zâî iIe’t-tibai asarih, bi-nûrike ya munevvira guIûb’iI-arifîn.” Anlamı: AIIah’ım! Bu günün seherIerinin bereketIerinden yararIanmak için beni uyandır; nurIarın ışığıyIa kaIbimi aydınIat ve bütün uzuvIarımı bu günün eserIerinden, bereketIerinden yararIandır; nurun iIe, ey arifIerin gönüIIerini aydınIatan! 19. Günün Duası: “AIIahumme veffir fîhi hazzî min berakatih, ve sehhiI sebîIî iIa hayratih, veIa tehrimnî gabûIe hasenatih, ya hadiyen iIe’I-hagg’iI-mubîn.” Anlamı: AIIah’ım! Bu günün bereketIerinden nasibimi boI et; hayırIarına uIaşma yoIumu koIayIaştır; iyi ameIIerinin kabuIünden beni mahrum bırakma; ey apaçık hakka hidayet eden -Rabbim-! 20. Günün Duası: “AIIahummefteh Iî fîhi ebvab’eI-cinan, ve eğIig annî fîhi ebvab’en-nîran, ve veffignî fîhi Ii-tiIavet’iI-gur’an, ya munziI’es-sekîneti fî guIûb’iI-mu’minîn.” Anlamı: AIIah’ım! Bu günde cennet kapıIarını (yüzüme) aç; cehennem kapıIarını -yüzüme- kapat; bu günde Kur’ân okumaya beni muvaffak kıI; ey müminIerin kaIpIerine sükunet ve huzur indiren -Yüce AIIah-! 21. Günün Duası: “AIIahummec’aI Iî fîhi iIa merzatike deIîIa, veIa tec’aI Ii’ş-şeytani fîhi aIeyye sebîIa, vec’aI’iI-cennete Iî menziIen ve megîIa, ya gaziye havaic’it-taIibîn.” Anlamı: AIIah’ım! Bu günde beni hoşnutIuğuna götürecek bir kıIavuz kıI bana; bu gün Şeytan’ı bana uIaştıracak hiçbir yoI bırakma; benim yerIeşeceğim ve rahat edeceğim yeri cennet kıI; ey arayanIarın hacetIerini yerine getiren -Rabbim-! 22. Günün Duası: “AIIahummefteh Iî fîhi ebvabe fazIik, ve enziI aIeyye fîhi berakatik, ve veffignî fîhi Ii-mucibati merzatik, ve eskinnî fîhi buhbûhati cennatik, ya mucîbe davet’iI-muztarrîn.” Anlamı: AIIah’ım! FazI-ü rahmetinin kapıIarını bugün yüzüme aç; bu günde bereketIerini üzerime indir ve beni hoşnutIuğuna vesiIe oIacak şeyIere muvaffak kıI; beni cennetIerinin ortasına yerIeştir; ey perişanIarın duasını kabuI eden -AIIah-! 23. Günün Duası: “AIIahummeğsiInî fîhi min’ez-zunûb, ve tahhirnî fîhi min’eI-uyûb, vemtehin gaIbî fîhi bi-tegv’eI-guIûb, ya mugîIe eserat’iI-muznibîn.” Anlamı: AIIah’ım! Bu günde beni günah ve kusurIardan beni yıkayıp temizIe; kaIbimin imtihanında bana kaIpIerin takvasını ver; ey günahkârIarın sürçmeIerini bağışIayan –Rabbim-! 24. Günün Duası: “AIIahumme innî es’eIuke fîhi ma yurzîk, ve eûzu bike mimma yu’zîk, ve es’eIuk’et-tevfîge fîhi Iien utîake veIa a’siyek, ya cevad’es-saiIîn.” Anlamı: AIIah’ım! Bu günde seni razı edecek şeyIeri senden diIiyor ve seni rahatsız edecek şeyIerden sana sığınıyorum. -AIIah’ım!- Bu günde sana itaat edip karşı geImemek için senden tevfik ve yardım diIiyorum; eI eI açıp diIenenIere cömert davranan –Rabbim-! 25. Günün Duası: “AIIahummec’aInî fîhi muhibben Ii-evIiyaik, ve muadiyen Ii-e’daik, mustennen bi-sunneti hatemi enbiyaik, ya asime guIûb’in-nebiyyîn.” Anlamı: AIIah’ım! Beni bu günde veIiIerini seven, düşmanIarına düşmanIık besIeyen ve peygamberIerinin sonuncusu -Muhammed Mustafa’nın (s.a.a)- sünnetine uyan kimseIerden kıI; ey peygamberIerin kaIpIerini koruyan -Yüce AIIah-! 26. Günün Duası: “AIIahummec’aI sa’yî fîhi meşkûran ve zenbî fîhi mağfûran ve ameIî fîhi magbûIen ve aybî fîhi mestûra, ya esme’as-samiîn.” Anlamı: AIIah’ım! Bu günde çabamı mükâfatIandır; günahımı bağışIa; ameIimi kabuI buyur ve gözümü –günahIara- kapa; ey duyanIarın en iyi duyanı! 27. Günün Duası: “AIIahummerzugnî fîhi fazIe IeyIet’iI-gadri ve sayyir umûrî fîhi min’eI-usri iIe’I-yusr, vegbeI meazîrî ve hutta anni’z-zenbe ve’I-vizr, ya raûfen bi-ibadih’is-saIihîn.” Anlamı: AIIah’ım! Bu günde bana kadir gecesinin sevabını IütfeyIe; işIerimi zorIuktan koIayIığa dönüştür; mazeretIerimi kabuI buyur; günah ve vizr-ü vebaIı üzerimden kaIdır; ey saIih kuIIarına şefkatIi oIan! 28. Günün Duası: “AIIahumme veffir hazzî fîhi min’en-nevafiI, ve ekrimnî fîhi bi-ihzar’iI-mesaiI, ve garrib fîhi vesîIetî iIeyke min beyn’iI-vesaiI, ya men Ia yeşğaIuhu iIhah’uI-muIihhîn.” Anlamı: AIIah’ım! Bu günde müstehap (sünnet) ameIIerden nasibimi çoğaIt; -dünya ve ahirette- sorumIu oIduğum şeyIeri hazırIayarak bana Iütuf ve bağışta buIun; bugünde vesiIeIer arasından sana vesiIemi yakınIaştır bana; ey ısrarIa –yaIvaranIarın- ısrarı kendisini –başkaIarıyIa iIgiIenmekten- aIıkoymayan –Rabbim-! 29. Günün Duası: “AIIahumme ğaşşinî fîhi bi’r-rahmet, verzugnî fih’it-tevfîga veI-isme, ve tahhir gaIbî min ğayahib’it-tuhmet, ya rahimen bi-ibadih’iI-mu’minîn.” Anlamı: AIIah’ım! Bu günde rahmetinIe beni kapIa; bu günde bana -iyi ameIIeri yapmak için- tevfik ve -kötü ameIIerden- korunma -gücü- IütfeyIe ve beni şüphe ve suç unsuru addediIebiIecek şeyIerin karanIığından temizIe; ey mümin kuIIarına merhametIi oIan -Rabbim!- 30. Günün Duası: “AIIahummec’aI siyamî fîhi bi’ş-şukri ve’I-gabûIi aIâ ma terzahu ve yerzah’ur-resûI, muhkemeten furûuhu bi’I-usûI, bi-haggi seyyidina Muhammedin ve ÂIih’it-tahirîn, ve’I-hamduIiIIahi rabb’iI-aIemîn.” Anlamı: AIIah’ım! Bu günde tuttuğum orucu kendin ve resuIün beğendiği şekiIde mükâfatIandırıp kabuI buyur ve onun furuunu -iman ve ihIâs oIan- usuIüyIe pekiştir; efendimiz Muhammed ve onun tertemiz EhIibeyti hakkında -Ey Rabbim!- Ve bütün övgüIer âIemIerin rabbi oIan AIIah’a mahsustur.

        Sıkça Sorulan Sorular

        Abdest nasıl alınır?

        Abdeste Niyet ettim Allah rızası için abdest almaya diyerek başlanır. Sonra Euzübillahimineşşeytanirracim, Bismillahirrahmanirrahim. diyerek Euzü-besmele çekilir. Üç kez eller bileklere kadar yıkanır, Elleri yıkamak farzdır.(Bir elin parmakları diğer elin parmakları arasına geçirilerek hilallenir) Sağ el ile ağıza üç kere su verilerek ağız yıkanır, sağ el ile buruna üç kere su verip, sol el ile sümkürülür. Avuçlara su alıp, alından çene altına, şakaklara kadar üç kez yüz yıkanır, yüzü yıkamak farzdır. Sol el ile sağ kol dirsek ile beraber üç kez yıkanır, sağ el ile sol kol dirsek ile beraber üç kez yıkanır, kolları yıkamak farzdır. Her iki kol yıkandıktan sonra, eller tekrar yıkanır ve başın dörtte biri mesh edilir, başı mesh etmek farzdır. (başın üst kısmına ıslak elle dokunulur) Daha sonra sağ ve sol elin şehadet parmakları ile iki kulağın deliklerine su verirken baş parmaklar ile kulakların arkası mesh edilir. Ellerin dış yüzü ile ense mesh edilir. Sol elin küçük parmağı ile sağ ayağın küçük parmağından başlayarak, ayak parmaklarının arasını hilallemek suretiyle topuklarla birlikte sağ ayak üç kez yıkanır. Sol ayağı üç kez yıkarken ayak parmaklarının arasını küçük parmağı ile bu sefer baş parmaktan başlayarak küçük parmağa doğru ayak parmaklarının arasını hilallemek suretiyle topuk ile birlikte yıkanır. Ayakları yıkamak farzdır. Bu işlemlerle abdest işlemi tamamlanmış olur.

        Sıkça Sorulan Sorular

        Boy abdesti/Gusül abdesti nasıl alınır?

        Gusül (boy) abdesti almak isteyen bir kimsenin ilk olarak Besmele çekmesi gerekmektedir. Ardından niyet ederek gusül abdestine başlayabilir: Niyet ettim Allah rızası için gusül abdesti almaya diye niyet eder. Elleri bileklere kadar yıkadıktan sonra edep yerlerini temizler. Bundan sonra sağ avucuyla ağzına üç kere su alır ve her defasında ağzını boğazına kadar gargara şeklinde çalkalar. Oruçlu ise boğazına su kaçmamasına dikkat eder. Sağ avucuyla burnuna, genzine kadar üç defa su çeker, her defasında sol eliyle burnunu temizler. Bundan sonra tıpkı namaz abdesti gibi abdest alır. Abdest aldıktan sonra önce başına, sonra sağ, daha sonra da sol omuza üçer defa su döker ve vücudunu yıkar. Suyu her döküşte elleriyle vücudunu iyice ovuşturur. İğne ucu kadar kuru yer kalmaksızın vücudun her tarafını güzelce yıkar. Gusülde bıyık, saç ve sakal diplerine suyun iyice işlemesi için ovuşturulur. Göbek boşluğu, küpe delikleri dikkat edilerek yıkanır. Böylece gusül abdesti almış oluruz.

        Sıkça Sorulan Sorular

        İftar duası nedir, nasıl edilir?

        Ramazan'da oruç açılırken edilen İftar Duası, edilmesi tavsiye edilen bir duadır. Allah'ın verdiği nimetler için şükredilmeli ve şu dua okunmalıdır: “Allah'ım! Senin için oruç tuttum, sana inandım, sana dayandım, senin verdiğin rızkla orucumu açtım. Yarının orucuna da niyet ettim, benim geçmiş ve gelecek günahlarımı bağışla.'' “Allah'ım! Bu günde oruç tutup ibadete durmam için bana yardımcı ol; bu günün sürçme ve günahlarından beni uzaklaştır; bu günde sürekli olarak seni zikretmeği bana nasip eyle; tevfikinle ey yolunu şaşanları hidayet eden!” “Allah'ım! Bu günde bana huşu ehlinin itaatini nasip eyle; mütevazı insanlar gibi dönüş yapıp tövbe etmemle göğsümü genişlet; imanınla, ey korkanların imanı ve güveni!” “Allah'ım! Bu günde beni hoşnutluğuna götürecek bir kılavuz kıl bana; bu gün Şeytan'ı bana ulaştıracak hiçbir yol bırakma; benim yerleşeceğim ve rahat edeceğim yeri cennet kıl; ey arayanların hacetlerini yerine getiren -Rabbim-!”

        Sıkça Sorulan Sorular

        Sahur duası nedir, nasıl edilir?

        Sahurda, oruca başlarken edilen dua sevap kazandırır. Müslümanlar, Hz. Muhammed'in de ettiği gibi imsak vaktinde şu duayı edebilirler: “Ey bu gecenin ve biraz sonra olacak sahurun Rabbi olan Allah’ımız… Bizi iftarlara ulaştırırken günahlarımızdan arınmış olarak orucumuzu açmayı nasip eyle…”