Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Rusya Nerede, Hangi Kıtada Yer Alır? Rusya Başkenti, Bayrağı, Nüfusu, Para Birimi, Şehirleri ve Saat Farkı Nedir? | Dış Haberler

        5. yüzyıldan itibaren tarih sahnesinde görünür olan Ruslar, bir dönem tarihin en büyük imparatorluklarından biri olmuş ve Bizans ile Slav kültürünü harmanlamayı başarmıştır. Bugün de dünyanın en büyük küresel güçlerinden biri olan Rusya para birimi nedir? Rusya nüfusu kaç kişiden meydana gelmektedir? İşte, tüm detaylar…

        Rusya Nerede?

        Rusya hangi kıtada her almaktadır sorusunun cevabı, Asya ve Avrupa olacaktır. Hem Asya’nın kuzeyinde hem de Doğu Avrupa coğrafyasında geniş topraklara sahip olan Rusya; kuzeyde Kuzey Kutup Denizi, doğuda Pasifik Okyanusu, batıda Estonya, Beyaz Rusya, Litvanya, Letonya, Moldova ve Ukrayna, güneyse ise Kazakistan, Moğolistan, Azerbaycan ve Karadeniz ile çevrilidir.

        REKLAM

        Milattan sonra 5. yüzyılda Rus coğrafyasına yerleşen Slav kabileleri ile tarihi başlayan Rusya; zaman içinde hem sahip olduğu toprakları hem de etkinliğini arttırarak büyük bir imparatorluk haline gelmiştir. 1917 senesinde yaşanan Bolşevik Devrimi’nin ardından, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği ismiyle yoluna devam eden ülke, 1991 yılında Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla bugünkü siyasal yapısını almıştır.

        Rusya Başkenti

        Rusya’nın başkenti, Moskova’dır. Yalnızca Rusya’nın değil Doğu Avrupa coğrafyasının da en önemli şehirlerinden bir tanesi olan Moskova’nın topraklarının tamamı Avrupa kıtasında yer almaktadır ve bu başkent İstanbul’dan sonra Avrupa’nın en büyük ikinci şehri olarak değerlendirilmektedir. Rusya’nın üç federal şehrinden bir tanesi olan Moskova, 1917’de gerçekleşen devrimin hemen ardından 1918 yılında başkent olarak ilan edilmiş ve şehrin bu statüsü bugüne kadar devam etmiştir. Avrupa’nın en büyük ekonomilerinden bir tanesine sahip olan Moskova; turizm hususunda da dünyanın en çok gelişen şehirleri arasında yer almaktadır.

        Rusya Nüfusu

        2023 verilerine göre Rusya’nın nüfusu 146 milyon kişiden meydana gelmektedir ve Rusya, sahip olduğu bu insan sayısıyla dünyanın en büyük beşinci ülkesi konumundadır. Rusya nüfusunun yaklaşık %80’i ise Ruslardan meydana gelmektedir. 150’den fazla etnik gruba en sahipliği yaptığı bilinen Rusya’da Ruslar dışında Ukraynalılar, Beyaz Ruslar, Polonyalılar gibi diğer Slav topluluklar ve Başkırtlar, Çuvaşlar, Tatarlar gibi Türk boyları da yaşamaktadır.

        REKLAM

        Dini inanç konusunda ise Rusya nüfusunun yaklaşık olarak %65’i Hristiyanlığın Ortodoks mezhebine mensuptur. Çoğunlukta olan bu Hristiyan nüfusu, %6 ile Müslümanlar ve %1’lik bir oranla diğer inançlara mensup olanlar takip etmektedirler.

        Rusya Para Birimi

        Rusya’nın para birimi Rus rublesidir. Çarlık dönemlerinden itibaren Rusya’da kullanılmakta olan bu para birimi, Abhazya ve Güney Osetya gibi ülkelerde de kullanılmaktadır.

        Rusya Bayrağının Anlamı

        1991 yılında Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından kabul edilen Rus bayrağı; beyaz, mavi ve kırmızıdan oluşan üç yatak şeritten meydana gelmektedir. Rusya bayrağında yer alan beyaz renk asillik ve soyluluğu, mavi renk bağlılık ve sadakati kırmızı renk ise cesaret ve yiğitliği sembolize etmektedir. Ayrıca, bu bahsedilen değerlere ek olarak bu üç rengin Panslavizm’in renkleri olduğu da bilinmektedir.

        Rusya Şehirleri

        85 ayrı federal bölüme ayrılmış olan Rusya’da, 1000’ün üzerinde şehir yer almaktadır. Bu şehirler arasında öne çıkanlar ise şu şekildedir:

        • Moskova
        • Petersburg
        • Krasnodar
        • Novosibirsk
        • Kazan
        • Kaliningrad

        Rusya Türkiye Saat Farkı

        Rusya ile Türkiye’nin yere saatleri arasında herhangi bir zaman farkı bulunmamaktadır.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Haberi Hazırlayan: Mehmet Kerem Hançer
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ