Çocukluk çağı aşılarını ihmal etmeyin
Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Selda Hekim Yıldırım, çocukluk çağı aşıları hakkında bilgi verdi
Çocukluk çağındaki aşı uygulamalarının sık görülen ve ciddi sonuçlara yol açabilen hastalıklardan korumak amacıyla yapıldığını kaydeden Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Selda Hekim Yıldırım, “Asıl amaç hastalığa yakalanmadan bağışıklık kazanmaktır” dedi.
Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Selda Hekim Yıldırım, "Aşılamada hedef hastalıklar; sık görülen, ağır veya ölümcül seyreden veya kalıcı hasar bırakma riski olan hastalıklardır. Aşılanan kişi kendisi hasta olmayacağı gibi yakın çevresine hastalığı bulaştırma riski de taşımayacaktır ve onları da dolaylı olarak koruyabilecektir; bu olaya toplumsal bağışıklık (Herd İmmunity) denilmektedir. Sık görülen hastalıklardaki aşılama bu hastalığa yönelik sağlık harcamalarını da azaltacağı için ekonomik olarak da ülkelere katkı sağlayacaktır" ifadelerini kullandı ve çocukluk çağı aşıları ile ilgili merak edilenleri anlattı.
AŞI NE ZAMAN YAPILIR?
Aşının bireyler hastalığa yakalanmadan önce korunmak amacıyla uygulandığını yineleyen Dr. Selda Hekim Yıldırım, aşının ne zaman yapılması gerektiğini anlattı. Dr. Yıldırım şöyle konuştu:"Aşılama hastalığa sebep olan mikropla karşılaşmadan önce vücuda zayıflatılmış veya ölü mikrobu vererek, vücudu o hastalığa karşı hazırlıklı hale getirmeyi amaçlar. Böylece vücudun bağışıklık hücreleri mikrobu tanır ve mikroba karşı koruyucu nitelikte bağışıklık maddeleri (antikorlar) salgılar. Unutulmaması gereken nokta immunolojik hafızanın uzun süreli olmasına rağmen tamamen mükemmel olmadığıdır. Bu sebeple etkin ve güçlü bağışıklık yanıtının elde edilmesi için belli aralarla birden çok aşı yapılması veya bu aşıların belli aralıklarla tekrar edilmesi gerekir. Bu tekrar aşılarına pekiştirme (rapel) aşıları denir."
HANGİ HASTALIKLAR TEMİZLENDİ?
Aşılama ile sık görülen ve ölümlere yol açan hastalıkların tamamen ortadan kaldırılabildiğine değinen Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Selda Hekim Yıldırım, bunu örneklerle açıkladı. Yıldırım "Örneğin; daha önceleri büyük salgınlar ve ölümlere yol açan çiçek hastalığı, 1977 yılından beri dünyadan tamamen temizlenmiştir ve hastalık etkeni ortadan kaldırıldığından 1977 yılından sonra doğanlara çiçek aşısı uygulaması da kaldırılmıştır. Yine bulaşıcı olan, ölüm ve sakatlıklarla yol açan çocuk felci hastalığı da, düzenli aşılamaya bağlı olarak ülkemizde dahil olmak üzere pek çok gelişmiş ülkede artık görülmemektedir. Türkiye bu sebeple poliodan arındırılmış ülke sertifikasını almıştır. Ancak halen komşu ülkelerde çocuk felci vakaları görüldüğü için rutin aşıların içinde polio aşısı uygulanmaya devam etmektedir. Bunun dışında kızamık, kızamıkçık, kabakulak, verem, hepatit b, zatürre ve menenjit hastalıklarında da kayda değer yol kat edilmiş, hastalık sıklığı ve komplikasyonları belirgin derecede azalmıştır" diye belirtti.
EN DOĞRU BİLGİ İÇİN HEKİME DANIŞIN
Aşıların güvenirliliği, yan etkileri konularında da bilgi veren Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Selda Hekim Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: "Aşılar en güvenli tıbbi uygulamalar arasında sayılabilir. Ancak küçük çaplı yan etkiler görülebilir, bunlar arasında aşı yerinde ağrı, kızarıklık, ateş, kırgınlık, halsizlik sayılabilir. Aşıya gitmeden önce ateş düşürücü verilmesine gerek yoktur, öncesinde verilen ateş düşürücülerin aşıların etkisini azalttığı bulunmuştur, aşıdan sonra gerek olursa doktora danışılarak verilebilir. Aşılamanın çocuk ve halk sağlığı alanındaki önemi dikkate alındığında, her anne ve babanın çocuklarının aşıları konusunda son derece duyarlı ve titiz olması gerekmektedir. Ebeveynlere; maalesef son zamanlarda internet ortamında yer alan aşıların gereksiz olduğuna dair hiçbir bilimsel desteği olmayan yazılara inanmamaları ve en doğru bilgiyi hekimlerinden almaları önerilir."
İHA