Ava giderken avlanmayın
Orman ve Su işleri Bakanlığı, avcıları yaban hayvanlarından bulaşabilecek hastalıklara karşı uyardı ve kitapçık hazırladı. Kitapçıkta, tavşan gibi kemirgen, vahşi kuşlar, ayı, kedi, köpek ve koyun gibi pek çok hayvandan tavşan ateşi; bazı memeli hayvanlardan da bataklık ateşi hastalığının bulaşabileceğine dikkat çekildi

Aykut YILMAZ / GAZETE HABERTÜRK
Orman ve Su İşleri Bakanlığı, avcılara yaban hayvanlarından bulaşabilecek hastalıklar konusunda kitapçık hazırladı. Hayvanlardan insanlara geçebilen hastalıklardan avcıları ve diğer insanları korumak amacıyla hazırlanan kitapçık 100 bin adet basıldı. Bakanlık ücretsiz dağıtacağı rehber kitapçıkta, yaban hayvanlarından korunmanın yollarını da anlatıyor. İşte yaban hayvanlarından bulaşabilen bazı hastalıklar ve bunlardan korunmanın yöntemleri:
TULATERMİ ( TAVŞAN ATEŞİ )
Başta tavşanlar olmak üzere kemirgenler, vahşi kuşlar, ayı, kedi, köpek ve koyun gibi pek çok hayvanda görülebilen bakteriyel bir zoonoz. Ülkemizde ilk kez 1936 yılında Lüleburgaz’da tespit edilen hastalık özellikle Marmara Bölgesi’nde etkinliğini sürdürüyor. Hastalığın son yıllarda artış eğiliminde olduğu, bunda yaban tavşanı avının etkili olduğu biliniyor. Hastalık hem havayla direkt temasla; hem de hayvanla temas etmiş kene, sinek, bit ve pire gibi parazitlerle bulaşabiliyor. Bakteri bulaştıktan sonra vücuda giriş yaptığı bölgede şişlik, şişlik olan bölgede zamanla ülserleşme görülebilir.
NASIL KORUNULUR
Hastalıktan korunmak için hastalığın bulunduğu bölgelerde sular kaynatılmadan tüketilmemeli. Av ve kamp sırasında yiyecek ve içeceklerin fare, sıçan ve kemiricilerle teması önlenmeli. Av hayvanları kesilirken önlük, eldiven kullanılmalı.
LEPTOSPİROZ (BATAKLIK ATEŞİ)
Leptospira denilen bakteriler tarafından oluşturulan bir zoonoz. Birincil yerleşim yeri memeli hayvanların böbrekleri. Deri ve ağız yoluyla insana bulaşıyor. Hasta hayvanın idrar ve dokularıyla direkt temasla da avcılar hastalığı kapabilirler. Leptospiroz klinik olarak hiç belirti vermiyor. Sarılık görülmeyen ve hafif seyreden leptospirozda, ani başlayan bir üşüme ve titremenin ardından 40 dereceye kadar ulaşabilen yüksek ateş, halsizlik, şiddetli baş ağrısı olabiliyor.
NASIL KORUNULUR
Hastalıktan korunmak için av köpekleri de dahil hayvanların idrarı ile temas edilmemeli, edilmişse eller su ve sabunla yıkanmalı. Sel felaketi sonrasında dere, akarsu, göl ve su birikintilerindeki su ile temas edilmemeli, yüzülmemeli.
11 HASTALIK AÇIKLANDI
Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan kitapçıkta 11 hastalık yer aldı. Hastalıklar şunlar:
1. Kırım-Kongo Kanamalı ateşi (KKKA)
2. Kuduz
3. Tularemi (Tavşan Ateşi)
4. Leptospiroz (Bataklık Ateşi)
5. Kist Hidatik
6. Bruselloz (Akdeniz Ateşi)
7. Uyuz
8. Antraks (Şarbon)
9. Tüberküloz (Verem)
10. Kuş Gribi
11. Lyme