Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık 'Anne karnındaki ikizlerden biri diğerini yer' efsanesi doğru mu? | Sağlık Haberleri

        Herkes gebeliğin ne kadar kutsal ama bir o kadar da zor bir süreç olduğu konusunda hemfikirdir. Gebelik sürecinin ve doğumun aslında anne adayı için ne kadar zorlu bir sınav olduğunu özellikle ikiz bebek bekleyen anne adayları çok daha net yaşarlar. Bir de çevreden gelen yanlış bilgiler var ki o süreci çok daha zorlu bir hale getiriyor.

        İKİZDEN İKİZE KAN GEÇİSİ SENDROMU

        İkizden ikize kan geçişi sendromu hakkında bilgi veren Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Esat Orhon, şunları söyledi: "Tek yumurta ikizlerinde, her iki bebeğin aynı gebelik kesesi içinde olduğu durumlarda her iki bebek de aynı plasentadan besleniyorlarsa ortaya çıkabilen bir durumdur. Daha basit bir anlatımla, ikiz bebeklerden biri damarlar yoluyla sürekli olarak diğerinden kan alır. Böyle bir durumda alıcı ve verici bebekler olur. Alıcı bebek giderek irileşirken, verici bebekte gelişme geriliği olur. Tek yumurta ikizi olduğu halde, iki ayrı kese içinde büyüyen bebeklerde bu durum görülmez. Verici bebeğin vücut sıvıları azalırken, böbreklerde de idrar süzme sorunu olur. Alıcı bebekte ise vücut sıvıları artarken aşırı idrar üretimi ve kalp büyümesi görülür.

        Her 1000 gebelikte 3 ila 5 tek yumurta ikizleri olur. Bu durumda her iki bebeğin cinsiyetleri aynıdır. İkizden ikize kan geçişi sendromunda ne yazık ki bebeklerin anne karnında kaybedilme olasılıkları yüzde 60’ın üzerindedir. Kaybedilmeseler bile, yüzde 25 olasılıkla nörolojik sorunlarla doğarlar. Zarların erken açılma olasılığı da yüksektir.

        İkizden İkize Kan Geçişi Sendromunun gerçekleşmesinde annenin bir kusuru yoktur. Olay tamamen bebeklerin ortak damarları kullanmasından kaynaklanır.

        Gebeliğin erken aylarından başlayarak, gebelik süresinin ortalarına doğru ikizlerin aynı cinsiyette olup, aynı kese içinde büyüdükleri ve eşit gelişme göstermedikleri ve aynı plasentayı paylaştıkları ultrasonla tespit edilebilir. Bu durumun tespitinde, gebelik kesesinden su alınarak her iki bebeğe genetik inceleme yapılır. Kromozomlarda anormallik bulunması olasıdır.

        Tedavide, gerektikçe su kesesinden sıvı boşaltılması denenebilir. Etkin bir yöntem, anne karnındayken kullanılacak yüksek teknolojili yöntemlerle ortak kullanılan damarların tıkanmasıdır, böylece ikizler arasında kan geçişi durdurulabilir.

        Bu bebekler mutlaka prematür yenidoğan yoğun bakım ünitesi olan merkezlerde doğurtulmalıdır. Her iki bebeğe doğum sonrasında yoğun kalp, böbrek ve metabolik destek verilmesi gerekir."

        İKİZİNİ YİYEN BEBEK EFSANESİ

        "İster aynı cinsiyetten olsun ister farklı cinsiyetlerden olsun birbirine çok benzeyen bazen de tıpa tıp aynısı olan iki bebeğe aynı anda sahip olmak çok güzel bir düşünce gibi gelse dahi gerek gebelik süreci gerek doğum gerekse de doğum sonrası aynı anda iki bebeğe bakmak ve büyütmek gerek fiziksel gerekse de sosyo ekonomik olarak çok daha büyük sorunlar yaratır" diyen Kadın Hastalıkları ve Doğum UzmanıOp. Dr. Can Şener, "Aslında insan vücudu için evrimsel düşünce yapısına göre bir gerileme gibi kabul edilen ve çok uygun bir fizyolojik durum olmadığı aşikar olan ikiz gebelik zaman zaman çok ağır ve trajik komplikasyonlara da sahne olur" dedi.

        Oluşabilecek komplikasyonlar arasında belki de halk arasında en yanlış isimlendirilen komplikasyonlarından biri de 'ikizini yiyen bebek' efsanesidir. Elbette ki gerçek anlamda böyle bir şeyin olması mümkün olmamakla birlikte bu efsanenin ortaya çıkmasına neden olabilecek bazı komplikasyonlar vardır:

        1- Bazen erken gebelik döneminde fetüslerden biri ölür ve ya kanama ile atılır ya da vücut tarafından resorbe edilir(emilir)ve ikiz gebelik tanısı ultrasonla konduktan kısa bir süre sonra ikinci bebek ortadan kaybolur.

        2- Özellikle tek yumurta ikizlerinde bir ikizden diğer ikize kan transfüzyonu gerçekleşir. Anne rahmindeki kardeşinin kan kaynağının önemli bir kısmını da kendisi için kullanan fetüs hem kendisi için tehlikeli bir büyüme ve kalp yetmezliği riski ile karşı karşıya kalırken kardeşinin beslenememesine ve çoğu zaman anne rahminde ölümüne sebep olur.

        3- Çoğu zaman 20'li yaşlarda genç kızlarda ortaya çıkan bir yumurtalık tümörü olan matür kistik teratomlar da bazen kardeşinin vücuduna hapsedilmiş ve gelişememiş ikizi olarak yorumlanır. İnsanı oluşturan tüm hücre tabakalarının gelişigüzel toplanmış bir hücre yığını olan bu tümörlerin içeriğinde çoğu zaman saç ve diş yapılarına dahi rastlanmaktadır.

        TWIN TWIN SENDROMU

        Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Yard. Doç. Dr. Suat Süphan Erşahin ise ikiz yiyen bebekler efsanesi hakkında şunları söyledi:

        "Bebeğin diğer bebeği yemesi diye bir durum söz konusu değildir, literatürde de böyle bir şey yoktur. Ancak twin twin denilen bir sendrom vardır. Bu sendromda bir bebeğin kanı diğer bebeğe geçer. Bir bebekte aşırı gelişme olurken diğer bebekte ise zayıflık, besleneme ve ölümle sonuçlanabilir. Bu sadece tek plesanta ve tek amniyo kesesi olan gebeliklerde olur."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ