Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık "Sigara içmemek daha havalı" | Sağlık Haberleri

        "Türkiye'deki Dumansız Hava Sahası uygulaması ile en büyük önceliğimiz çocukların ve gençlerin tütün ürünlerinin zararlı etkilerinden korunmasıdır. Konuya uzun soluklu bir mücadele olarak yaklaşıyor ve özellikle genç nüfusta tütün ürünlerine başlama oranını aşağıya çekmeyi hedefliyoruz. Tüm Türkiye'yi, gençlerimizin ve çocuklarımızın havasını korumaya davet ediyorum. Değişen dünyada sigara içmemenin gençler cephesinde 'daha havalı' bir görünüm yarattığını ve gençlerin 'havasını koruduğunu' görüyorum."

        “Tütün Mamulleri Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolüne Dair 4207 Sayılı Kanun” 19 Mayıs itibarı ile uygulamaya girmesinin ardından, Türkiye ilk Dünya Sigarasız Günü’nü halkın ortak kullanım alanlarında sigara ve tütün ürünlerinin kullanımına ilişkin yeni düzenlemelerin güvencesinde yaşıyor. Dünya Sağlık Örgütü girişimleriyle tüm dünyada gündeme önemli mesajlar getiren Dünya Sigarasız Günü, bu yıl tütün ürünlerinin gençlere ve çocuklara özendirilmesi konusunu işliyor.

        Dünya çapında en önemli önlenebilir ölüm nedeni olarak tanımlanan tütün ürünlerinin, sağlık açısından yarattığı tehlikelere ilişkin farkındalık yaratmayı hedefleyen 31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü bu yıl da önemli bir konu ile gündemdeki yerini alıyor. Çocukların ve gençlerin tütün ürünlerine özendirilmesi konusuna odaklanılan 2008 Dünya Sigarasız Günü’nde, konuya ilişkin dünya çapında bilgilendirme çalışmaları yürütülüyor.

        Dünya Sağlık Örgütü internet sitesinde verilen bilgilerde, dünya çapındaki tütün ürünleri kullanıcılarının çoğunluğunun 18 yaş öncesi kullanıma başladıkları ve bu rakamın dörtte birinin 10 yaş öncesi alışkanlık geliştirdiklerine dikkat çekiyor. Dünyada halen 1 milyara yakını genç nüfus olduğu belirtilirken ve bu nüfusun %85’inin, tütün ürünlerine karşı gençleri korumak konusunda adımlar atması gereken, gelişmekte olan ülkelerde yaşadığı belirtiliyor. Dünya Sigarasız Günü bu yılki kampanya mesajlarında, hem karar vericileri hem tütün ürünleri üreticilerini hem de kamuoyunu, gençlerin ve çocukların tütün ürünlerine özendirilmesinin engellenmesi konusunda aksiyon almaya davet ediyor.

        Her yıl Dünya Sigarasız Günü kapsamında, tütün ürünleri ile mücadelede örnek teşkil eden isimlere ödüller veren Dünya Sağlık Örgütü bu yıl Türkiye’den Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ’a bir ödül sunuyor. Ulusal Tütün Kontrol programı çerçevesinde yürütülen çalışmalara verdiği destek ve tütün ürünlerinin zararlarının önlenmesine yönelik gösterdiği kararlılıktan ötürü ödüle layık görülen Akdağ, Dünya Sigarasız Günü’ne ilişkin bir açıklama yaparak şunları söyledi: “Türkiye’deki Dumansız Hava Sahası uygulaması ile en büyük önceliğimiz çocukların ve gençlerin tütün ürünlerinin zararlı etkilerinden korunmasıdır. Konuya uzun soluklu bir mücadele olarak yaklaşıyor ve özellikle genç nüfusta tütün ürünlerine başlama oranını aşağıya çekmeyi hedefliyoruz. Tüm Türkiye’yi, gençlerimizin ve çocuklarımızın havasını korumaya davet ediyorum. Değişen dünyada sigara içmemenin gençler cephesinde ‘daha havalı’ bir görünüm yarattığını ve gençlerin ‘havasını ı koruduğunu’ görüyorum.”

        Türkiye ve Tütün Ürünleri Kullanımı Türkiye’de tütün ürünlerinin kullanımında bir artış görülüyor. Ülkemizde;

        • Yetişkin nüfusun üçte birinden fazlası (%34.6) tütün kullanmaktadır.

        • Yetişkin erkeklerin yarısından fazlası (%52) ve yetişkin kadınların %17.3’ü tütün kullanmaktadır.

        • Tütün kullananların birçoğu günlük içicidir. Erkek kullanıcıların neredeyse %90’ı günde bir paket sigara içerken, kadın kullanıcıların %88’i günde hemen hemen 13 adet sigara içmektedir.

        • Yaşları 13-15 arasındaki genç nüfusun %6.9’u sigara içmektedir. Şu anda sigara içen genç erkeklerin oranı, genç kızların oranından yüksektir (erkekler %9.4; kızlar %3.5).

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ