Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Anne ve Çocuk Annelerin 'kilo' takıntısı! | Sağlık Haberleri

        Yrd. Doç. Dr. Resul Yılmaz, 500 çocuk üzerinde yaptıkları anket çalışmasında annelerin yüzde 40’ının çocuğunun kilosunu yanlış algıladığı sonucunun ortaya çıktığını ifade ederek, “Yani çocuklar normal olduğu halde anneler zayıf görüyor” dedi.

        Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (GOÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Resul Yılmaz, çocuklarda iştahsızlığın nedenlerinin arasında anne ve babanın sürekli çocuğuna yemek yeme konusunda ikaz ve baskının yattığını söyledi.

        Yılmaz, beslenme ile ilişkin yapılan yanlışların başında anne ve babanın çocuklarını yemek yemeleri için zorlaması geldiğini ifade ederek, “Bu zorlamada çocukların bilinçaltında yemek yemenin sanki bir cezaymış gibi bir algı gelişmesine yol açıyor. Dolayısı ile hiçbir canlı kendisine zorla bir şey yaptırılmasını istemez. Çocuklarda bu şekilde yemek yemenin bir ceza kötü bir şeymiş gibi algıladığı için iştahsızlık bunun peşinden gelişiyor. O nedenle bize düşen görev bebekler 8-10 aylıkken sonra kaşık tutmaya başladığı zaman eline kaşık verip kendi kendine yemek yemesini sağlamamız gerekiyor. Üstü kirlenecek, yerler kirlenecek diye düşünürsek bu çocuğun yemek yemesinin doğru gelişmesini engellemiş oluruz. Buna dikkat etmemiz lazım. Çocuğa yemek yemenin eğlenceli insana mutluluk veren bir süreç olduğunu göstermemiz gerekiyor. Bu şekilde davranırsak çocuğun iştahı doğru şekilde gelişecektir. Yoksa biz çocuğun ağzını tutup zorla yemek yedirirsek tam tersi çocuğun hayatını olumsuz yönde etkilemiş oluruz” diye konuştu.

        “TOMBİK GÖRÜNMESİNİ İSTİYOR”

        Yılmaz, dünya sağlık piyasasında iştah artıran birebir etkili şurup olmadığını ifade ederek, “Şurup verince çocuğun iştahı aratacak diye bir şey yok. Çocuklardaki iştah görecelidir kişiden kişiye değişir. Genel olarak anne ve babalar çocuklarının tombik olmasını ister. Bizim için hekim olarak önemli olan çocuğun yaşına ve boyuna göre kilosu uygun mu değil mi? Buna bakıyoruz. Eğer bir çocuğun kilosu yaşına göre uygunda iştahı konusunda çok sıkıntı yapmıyoruz. Anne ve babayı da ikna etmeye çalıyoruz.

        Çünkü anne ve babalar çocuklarının tombik görünmesini istiyor. Böyle bir algı var. Anne ve baba çocukları sürekli bir şey yesin istiyor. Ama insanın yaratılışı gereği böyle bir şey mümkün değil. İnsan doyduğu zaman yemeği azaltır. Çocuklar ihtiyacı olduğu zaman yemek yer” şeklinde konuştu.

        Yılmaz, iştahı azaltan nedenlerde boğaz, idrar yolu, kronik enfeksiyonlar ve zatüre gibi hastalıklar olabileceğine dikkat çekerek, “Eğer çocuğun bir hastalığı varsa ilaç kullanıyorsa, kanser ilaçları bulantı kusma yapar. Bunlar iştahsızlık yapabilir. En sık karşılaşan sebepler bunlar” ifadelerini kullandı.

        “ANNELERİN YÜZDE 40 ÇOCUĞUNUN KİLOSUNU YANLIŞ ALGILIYOR”

        Yılmaz, yaptıkları araştırma ve anket çalışmasında annelerin yüzde 40’ının çocuklarının kilosunu yanlış algıladığını belirterek konuşmasına şöyle devam etti:

        “Yani çocuklar normal olduğu halde anneler zayıf görüyor. Dolayısı ile çocuklarını iştahsız olarak görüp illa yemek yemeleri için zorluyorlar. Dolayısı ile bu anne ve babaları ikna ederek çocuklarının kilosunun normal olduğunu iştah konusuna kafalarını takmamalarını gerektiğini anlatmamız gerekiyor. Anket çalışmasının iki defa yaptık.

        Birinci araştırmamı Doğubeyazıt’ta uzman olarak çalışırken yaptım. Tokat’ta ana sınıflarında 500 çocuğa anket uyguladık. Benzer sonuçlar aldık iki anket arasında fark yok. Buradaki ailelerde çocuklarının tombik olmasını istiyor. Anne ve babanın görsel algısının normal mi değil mi ona bakmak istedik. Bir de anne ve babanın besleme tarzı ile ilgili anket yaptık. Onda da zorlayıcı tarzda beslemenin çocuğun iştahına olumsuz etki ettiği gösteriliyor. Anne ve baba çocuğuna zorla yemek yedirirse iştah bundan olumsuz etkileniyor.

        Anne ve baba kontrol edici olmalı. Çikolata, cips abur cubur şeyler damak tadına hoş gelene şeyler ama sağlık açısından faydalı değil. Bizim yememiz gerekenler tahıllar, yumurta, et ürünleri, bakliyat. Ya da taze ve sebze meyve. Eve gazlı içecek alıyorsak, çikolata, cips alıyorsak çocuğa sen yemek ye bunları yeme diyemeyiz. Çocuk onları görüyor çünkü. Ama tamamen de kısıtlamak gerekmiyor. Önce yemeğini yiyecek yemekten sonra aile olarak tüketilebilir. Aile ile birlikte oturup yemek yemek çocuğun iştahını olumlu etkileyecektir.”

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ