Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Son dakika: Beyrut'un güneyinde patlama! | Dış Haberler

        Lübnan genelindeki telsiz patlamalarında can kaybının 20'ye yükseldiği açıklandı. Saldırıda 450'den fazla kişi de yaralandı.

        Lübnan Haber Ajansı NNA'ya göre, Lübnan'ın güneyinde ve başkent Beyrut'un güneyinde telsiz cihazlarında patlamalar meydana geldi.

        Lübnan Sağlık Bakanlığı, İsrail'in düzenlediği 2. siber saldırıda en az 20 kişinin öldüğünü ve 450'den fazla kişinin yaralandığını açıkladı.

        Telsiz cihazlarının patlatılması sonucu çok sayıda kişinin yaralandığı, bazı ev ve araçlarda da yangın çıktığı ifade edildi.

        İsrail devlet televizyonu KAN ise Lübnan’da çağrı cihazlarında yeni patlamalar olduğunu iddia etti. Yerel kaynaklar da olayda telsizlerin patladığını ileri sürdü.

        Öte yandan sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, patlamalardan birinin dün çağrı cihazlarının patlatılması sonucu ölen 4 Hizbullah üyesinin Beyrut'taki cenaze töreni sırasında yaşandığı görülüyor.

        Cenaze merasiminin yapıldığı alanda kalabalığın arasında patlama meydana geldiği ve dumanların yükseldiği kameraya yansıyor.

        Beyrut’un güneyindeki Dahiye Mahallesi'nde, söz konusu Hizbullah üyelerinin cenaze töreninin yapıldığı alanın üzerinde İsrail’e ait olduğu tahmin edilen bir insansız hava aracının uçtuğu gözlemlendi.

        Lübnan Haber Ajansı NNA'daki haberde, İsrail'e ait keşif uçaklarının da ülkenin güneyinde yoğun uçuşlar yaptığı bilgisi paylaşıldı.

        GÜNEŞ ENERJİSİ SİSTEMLERİ DE PATLADI

        Lübnan'ın resmi haber ajansı, İsrail'in saldırısında Beyrut'un bazı bölgelerinde evlerde kullanılan güneş enerjisi sistemlerinin de patladığını bildirdi

        REKLAM

        GUTERRES'TEN AÇIKLAMA

        Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, "Sivil cihazlar silaha dönüştürülmemeli" dedi.

        Guterres ayrıca Geleceğin Zirvesi" ve BM Genel Kurul haftası öncesinde New York'ta yaptığı açıklamada saldırılara değindi.

        Lübnan'da çağrı cihazlarının patlatılması olayının ciddiyetini vurgulayan Guterres, özellikle olayın gerçekleşme şeklinin endişe verici olduğunu ifade etti.

        Guterres, olayın ardından Lübnan'da durumun çok hızlı bir şekilde yayılma riski bulunduğunu belirterek, "Bunu engellemek için tüm çabanın gösterilmesi gerekiyor." dedi.

        Hizbullah Hareketi Yürütme Konseyi Başkanı Haşim Safiyuddin ise "Grup yeni bir aşamayla karşı karşıya, kesinlikle ceza verilecek" ifadelerini kullandı.

        GALLANT: YENİ AŞAMANIN EŞİĞİNDEYİZ

        İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Lübnan genelinde 24 saatte elektronik cihazlarda yaşanan ikinci patlamanın ardından ülkesinin "odağının Lübnan cephesine kaydığını, savaşta yeni bir aşamanın başladığını" söyledi.

        İsrail basınındaki haberlere göre Gallant, İsrail'in kuzeyindeki Hayfa kenti yakınlarında bir hava üssüne yaptığı ziyarette "Ağırlık merkezi kuzeye kayıyor. Güçlerimizi, kaynaklarımızı ve enerjimizi kuzeye hareket ettiriyoruz." dedi.

        Gallant, "Savaşta yeni bir aşamanın başlangıcında olduğumuzu düşünüyorum. Uyum sağlamalıyız. Zaman içinde tutarlılık göstermeliyiz. Bu savaş büyük cesaret, azim ve ısrar gerektiriyor." diye konuştu.

        İsrail'in kuzeydeki saldırısının amacının tahliye edilen İsrail vatandaşlarının evlerine güven içinde dönmesi olduğunu savunan Gallant, Gazze Şeridi'ndeki İsrailli esirleri unutmadıklarını savundu.

        BMGK'DAN ACİL OTURUM

        Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Lübnan'daki olayları görüşmek için cuma günü öğleden sonra acil oturumla toplanacak.

        BMGK dönem başkanı Slovenya, Cezayir'in acil toplantı talebini kabul ettiklerini bildirdi.

        Buna göre, acil BMGK oturumu cuma günü TSİ 22.00'de (yerel saatle 15.00) gerçekleşecek.

        ÜST DÜZEY HİZBULLAH YETKİLİSİNİN EVİNDE PATLAMA

        İsrail’in Lübnan’da bugün telsizleri patlatmasından üst düzey bir Hizbullah komutanı da etkilendi. Lübnan'ın en eski gazetesi An Nahar’ın haberine göre, Betrun kentindeki adı açıklanmayan yetkilinin evindeki kablosuz bir cihaz patladı. Patlamada kimsenin zarar görmediği, sadece maddi hasar meydana geldiği bildirildi.

        BAZI YARALILAR İRAN'A NAKLEDİLDİ

        İran devlet televizyonunun haberine göre, Kızılay Başkanı Pir Hüseyin Kulivend, saldırılarda yaralanan 95 kişinin Lübnan'dan getirilerek tedavi için Tahran'daki hastanelere sevk edileceğini bildirdi.

        Kulivend, "Bu terör eyleminde birçok kişi el ve gözlerinden ciddi yaralar aldı ve yaralılar, İran'a varır varmaz belirlenen hastanelerde tedavi ve müşahede altına alınacak." ifadesini kullandı.

        Yaralıları taşıyan uçağın kısa süre sonra Tahran'daki Mehrabad Havalimanına inmesi bekleniyor.

        Öte yandan İran, Lübnan'a aralarında göz doktorlarının da olduğu sağlık personelleri ile medikal malzemeler gönderdi.

        AB YETKİLİSİ BORREL SALDIRILARI KINADI

        Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Lübnan'da elektronik cihazların patlatılmasıyla düzenlenen saldırıları kınadı.

        Borrell, yaptığı yazılı açıklamada, "Bugün Lübnan genelinde elektronik cihazların patlamasıyla gerçekleştirilen ve çok sayıda can kaybı ile yaralanmaya neden olan yeni saldırıyı kesin şekilde kınıyorum." ifadesini kullandı.

        Sivil ayrımı gözetmeyen yöntemlerin kabul edilemeyeceğine işaret eden Borrell, "Bu saldırıların arkasında kim varsa Lübnan'da terör yaymayı amaçlıyor." değerlendirmesini yaptı.

        Borrell, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk'ün olayla ilgili değerlendirmesine ve bağımsız soruşturma çağrısına katıldığını belirterek, bölgedeki gerilimin tırmanmasının acil çözüm gerektirdiğini, AB'nin "elinden geleni yapmaya devam edeceğini" vurguladı.

        ÇAĞRI CİHAZLARININ PATLATILMASI

        Lübnan'da Hizbullah unsurlarının kullandığı çağrı cihazlarında eş zamanlı patlamalar yaşandı.

        Sağlık Bakanlığı, ülke genelinde Hizbullah unsurlarının kullandığı çağrı cihazlarının patlatılması sonucu ikisi çocuk 12 kişinin hayatını kaybettiğini, 300 kadarı ağır yaklaşık 2 bin 800 kişinin yaralandığını açıkladı.

        Lübnanlı yetkililer olaydan İsrail’i sorumlu tutarken İsrail’den konuyla ilgili henüz bir açıklama gelmedi.

        İsrail-Lübnan sınırında 8 Ekim 2023'ten bu yana süren çatışmalarda son günlerde gerilimin arttığı gözlemleniyor.

         Siber saldırı savaşın boyutunu nasıl değiştirecek?
        Siber saldırı savaşın boyutunu nasıl değiştirecek? Haberi Görüntüle
        ÖNERİLEN VİDEO
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ