Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Son dakika: Hamas lideri Haniye, Tahran'da öldürüldü | Dış Haberler

        Hamas lideri İsmail Haniye'nin, İran'ın başkenti Tahran'da kaldığı konutunda uğradığı saldırıda öldürüldü.

        İsrail'in Haniye'ye düzenlediği saldırı, Hizbullah'ın en üst düzey komutanı Fuad Şükr'e düzenledikleri suikasttan hemen sonra gerçekleştirdi.

         Lübnan karıştı, ABD İsrail'e destek verdi
        Lübnan karıştı, ABD İsrail'e destek verdi Haberi Görüntüle

        İşte Haniye'nin son görüntüleri:

        İRAN'DA 3 GÜNLÜK YAS İLAN EDİLDİ

        İran devlet televizyonunun Devrim Muhafızları Ordusunun açıklamasına dayandırdığı habere göre, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye, Tahran'da kaldığı konutuna düzenlenen terör saldırısı sonucu yaşamını yitirdi.

        Yapılan açıklamaya göre, Hamas lideri Haniye'nin cenaze töreni yarın Tahran'da gerçekleşecek, cenazesi Katar'ın başkenti Doha'ya gömülecek.

        Haniye'nin öldürülmesinin ardından İran'da 3 günlük, Filistin'de ise 1 günlük ulusal yas ilan edildi.

         Haniye'nin öldürülmesine yönelik tepkiler!
        Haniye'nin öldürülmesine yönelik tepkiler! Haberi Görüntüle

        Saldırıda Haniye'nin bir korumasının da hayatını kaybettiği aktarıldı. İran basınında, olayla ilgili detayların daha sonra açıklanacağı kaydedildi. İran, saldırıya dair soruşturma açıldığını duyurdu.

        İsrail'in son 24 saatte Hizbullah'ın en üst düzey komutanını ve Hamas'ın liderini öldürmesinin ardından işte bölgede son yaşananlar...

         Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kalleş suikastı lanetliyorum
        Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kalleş suikastı lanetliyorum Haberi Görüntüle

        İRAN: SALDIRI GECE 2'DE GERÇEKLEŞTİ

        İran saldırıya dair henüz bir ayrıntı paylaşmadı ancak İran devlet medyasında yer alan haberde "Haniye'ye yönelik saldırı İran saatine göre gece 2'de gerçekleşti. O, Tahran'da savaş gazileri için özel bir konutta kalıyordu" denildi.

        İran'ın en yüksek güvenlik organı, Hamas lideri Haniye'nin Tahran'da öldürülmesine karşı İran'ın stratejisi hakkında karar vereceklerini söyledi. İran Devrim Muhafızları Eski Komutanı Rezai, "İsrail, Hamas lideri Haniye’yi öldürmenin bedelini ağır ödeyecek" dedi.

        İRAN LİDERİ HAMANEY: İNTİKAM BİZİM HAKKIMIZ

        İran Dini Lideri Ali Hamaney, Hamas lideri İsmail Haniye'ye düzenlenen suikastın intikamının İran'ın başkentinde gerçekleşmesi nedeniyle "Tahran'ın görevi" olduğunu söyledi.

        Hamaney, İsrail'i sert bir şekilde cezalandıracaklarını öne sürdü.

        İRAN BM TEMSİLCİSİ: SALDIRI GİZLİ YAPILACAK

        İran'ın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilciliği, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin Tahran'da suikasta uğramasının ardından, "Suikasta cevap, elbette özel bir operasyonla olacaktır." açıklamasında bulundu.

        İran'ın BM Daimi Temsilciliğinin X sosyal medya hesabından, Heniyye'nin suikasta uğramasına ilişkin paylaşım yapıldı.

        Paylaşımda, "Suikasta cevap, elbette özel bir operasyonla olacaktır." ifadeleri kullanılarak, operasyonun "sert" ve suçluyu derinden pişmanlığa uğratacağı belirtildi.

        HAMAS, HANİYE'NİN ÖLDÜRÜLDÜĞÜNÜ DOĞRULADI

        Hamas hareketi, İsmail Haniye'nin bu sabah İran'ın başkenti Tahran’da düzenlenen bir saldırıda hayatını kaybettiğini doğruladı. Hamas, saldırının İsrail tarafından düzenlendiğini duyurdu. İsrail ise henüz saldırının sorumluluğunu üstlenmedi.

         Haniye'nin son görüntüleri
        Haniye'nin son görüntüleri Haberi Görüntüle

        Haniye'nin oğlu Abdüsselam Haniye, babasının ölümüne ilişkin, "Babam milli davası boyunca 4 suikast girişimine maruz kaldı ama atlattı ve Allah onu bugün her zaman dilediği şehadete ulaştırdı." ifadelerini kullandı.

        HAMAS: CEZASIZ KALMAYACAK

        Hamas'tan yapılan açıklamada "Haniye suikastı korkakça bir eylem, cezasız kalmayacak" denildi.

        Hamas yetkilisi Sami Ebu Zuhri Reuters'a yaptığı açıklamada, Hamas lideri İsmail Haniye'nin İran'da öldürülmesinin ardından "İsrail hedeflerine ulaşamayacak" dedi.

        İRAN GENEL BAŞSAVCILIĞI'NDAN AÇIKLAMA

        İran Genel Başsavcılığı, Heniyye suikastinin tüm yönlerinin incelenmesi, olası ihmal veya hatalarla ilgili yasal işlem yapılması, faillerin tutuklanıp yargılanması talimatını verdi

        FİLİSTİN'DEN 1 GÜNLÜK YAS

        Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'ye düzenlenen suikast nedeniyle bir günlük yas ilan ettiği bildirildi.

        Filistin resmi ajansı WAFA'da yer alan haberde, Devlet Başkanı Abbas'ın, eski Başbakan Heniyye için bugünü yas ilan ederek bayrakların yarıya indirilmesini istediği belirtildi.

        Filistin Hükümetinden yapılan açıklamada da "Eski Başbakan ve vatansever lider Heniyye'ye yönelik haince suikastı kınıyoruz." denildi.

        Açıklamada, Filistin halkı ve gruplarına da İsrail'in saldırılarına karşı ulusal birliklerini artırma çağrısının yapıldı.

        Filistin Ulusal Girişim Hareketi Genel Sekreteri Mustafa el-Bergusi de yaptığı açıklamada, "İşgal ordusunun bu iğrenç suçu işlemesini kınıyoruz." ifadelerini kullandı.

        İSRAİL ORDUSU YORUM YAPMAKTAN KAÇINDI

        İsrail ordusu, Hamas lideri İsmail Heniyye‘’ye yönelik İran’ın başkenti Tahran’da düzenlenen saldırıyla ilgili yorum yapmaktan kaçındı.

        AA muhabirinin telefonla ulaştığı İsrail Ordu Sözcülüğü Birimi yetkilisi, "Haniye'nin Tahran'da düzenlenen İsrail saldırısında öldürüldüğünü doğruluyor musunuz?” yönündeki soruya, "Bu konuda yorum yapmıyoruz" şeklinde cevap verdi.

        İSRAİL ORDUSUNUN HAVA SALDIRISINDA HAYATINI KAYBETTİ

        Hamas'tan yapılan yazılı açıklamada, Haniye'nin yeni İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın görevi teslim törenine katılmak için Tahran'da bulunduğu belirtildi.

        Haniye'nin, İsrail ordusunun tören sonrası Tahran'daki konutuna düzenlenen hava saldırısında hayatını kaybettiği aktarıldı.

        3 OĞLU VE 4 TORUNU ÖLDÜRÜLMÜŞTÜ

        İsrail ordusu, 10 Nisan'da Ramazan Bayramı dolayısıyla Gazze kentinin batısındaki Eş-Şati Mülteci Kampı sakinleri ve yakınlarıyla bayramlaşmaya giden Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin ailesinden birçok kişinin bulunduğu aracı vurmuştu.

        Saldırıda 3 oğlu ve 4 torununu kaybeden Haniye, "çocuklarının Gazze'yi terk etmediğini, Kudüs'ün ve Mescid-i Aksa'nın kurtuluşu yolunda hayatlarını feda ettiğini" söylemişti.

        Haniye'nin, İsrail ordusunun Ramazan Bayramı'nda düzenlediği saldırıda yaralanan torunu Melek Haniye de tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetmişti.

        İsrail basınına göre, "Haniye'nin oğullarına düzenlenen suikast, İsrail ordusu ve istihbaratının işbirliğiyle" gerçekleştirilmişti.

        Haniye, 6 Mayıs 2017'de Hamas Şura Konseyi tarafından Halid Meşal'in yerine Hamas'ın Siyasi Büro Başkanı seçilmişti.

        KURULDUĞU GÜNDEN BU YANA HAMAS'IN ÖNDE GELEN İSİMLERİNDEN

        Kurulduğu günden bu yana Hamas'ın önde gelen isimlerinden olan Haniye, 2006'da Filistin Başbakanı olarak atandı ancak ertesi yıl Gazze'deki şiddet olayları sonrası El Fetih örgütü tarafından görevden alındı.

        Haniye 2017 yılında Hamas'ın Siyasi Büro Başkanı seçildi. ABD, 2018'de Haniye'yi "teröristler listesine" ekledi.

        Aynı yıl Gazze'den ayrılan Haniye, daha çok Katar'da yaşıyordu.

        ÖNERİLEN VİDEO
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ