Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya İsrail ordusu, Hermon Dağı'nın Suriye tarafını ele geçirdi | Dış Haberler

        Suriye'de 53 yılllık Esad rejimi ve 13 yılı aşkın süredir devam eden iç savaş, muhaliflerin Şam'a girmesiyle son buldu. muhaliflerin Şam'a girmesiyle son buldu. Dünyanın gözü Suriye'de yaşananlara kilitlenmişken, İsrail, Suriye'de Esad rejiminin devrilmesinin ardından Golan Tepeleri ve Suriye'yle arasındaki tampon bölgeye asker sevk etti.

        NETANYAHU'DAN ORDUYA EMİR

        İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, orduya dün işgal altında tuttukları Golan Tepeleri'ndeki tampon bölgeyi "ele geçirmeleri" talimatı verdiğini söyledi.

        Başbakan Netanyahu, işgal altındaki Golan Tepeleri'ndeki Bental Dağı'na yaptığı ziyaret esnasında, dün İsrail ordusuna Golan Tepeleri'ndeki tampon bölgenin "ele geçirilmesi" emri verdiğini belirtti.

        Netanyahu, "İsrail ordusuna dün, tampon bölgeyi ve yakındaki komuta noktalarını ele geçirmesi talimatı verdim. Sınırlarımıza hiçbir düşman gücünün yerleşmesine izin vermeyeceğiz." açıklamasında bulundu.

        HAVA SALDIRILARINDA 100 HEDEF VERİLDİ

        İsrail'de yayın yapan Kanal 13'ün haberine göre, İsrail ordusu, bu akşam itibarıyla Suriye geneline düzenlediği hava saldırılarında 100 hedefi vurdu.

        Habere göre, İsrail ordusu, işgal altındaki Golan Tepeleri'nde bulunan Hermon (Şeyh) Dağı'nın Suriye tarafını işgal etmesinin ardından Suriye genelinde onlarca stratejik noktaya hava saldırısı düzenledi.

        İsrail Kanal 12 televizyonunun haberinde ise İsrail'in, Suriye ordusunun Esed rejiminden kalan askeri kapasitesini azaltmak için elinden gelen azami çabayı sarf ettiği, ordunun, Suriye geneline yayılan çok kapsamlı bir saldırı dalgası başlattığı ifade edildi.

        Habere göre, İsrail savaş uçakları, askeri üsler, hava savunma üsleri, istihbarat karargahlarının yanı sıra uzun ile kısa menzilli füze depoları, hava savunma sistemleri, silah üretim merkezleri, konvansiyonel olmayan silah stoklarını hedef aldı.

        Şeyh Dağı'nın Suriye tarafının işgali ve Golan Tepeleri'ndeki tampon bölgeye asker konuşlandırmak gibi kara saldırılarına ek olarak İsrail ordusu, son birkaç gün içinde Suriye'nin güneyindeki Dera'dan başkent Şam'a ve kuzeydeki Maysaf'a kadar olan bölgelerdeki hedefleri vurdu.

        Suriye'ye ait hava savunma sistemlerinin imha edilmesinin İsrail’in ülkeye düzenlediği hava saldırılarının rahatça icra edebileceği anlamına geldiği de belirtildi.

        İSRAİL ORDUSU HERMON DAĞI'NIN SURİYE TARAFINI ELE GEÇİRDİ

        İsrail ordusu, İsrail-Suriye arasındaki tampon bölgede yer alan Hermon Dağı'nın Suriye tarafını ele geçirdi. İsrail basınında yer alan haberlerde, Hermon Dağı'nın Suriye tarafının İsrail Hava Kuvvetleri’ne bağlı Shaldag Birimi tarafından direnişle karşılaşmadan ele geçirildiği ifade edildi.

        REKLAM

        İsrail ordusu, ayrıca İsrail sınırına yakın Suriye’deki Ofaniya, Kuneytra, el-Hamidiye, Samdaniya el-Garbiyye ve el-Kahtaniye köyleri için uyarı yayınladı. Ordu tarafından yapılan uyarıda, "Bölgenizdeki çatışmalar İsrail ordusunu harekete geçmeye zorluyor ve size zarar verme niyetinde değiliz. Güvenliğiniz için evde kalmalı ve bir sonraki duyuruya kadar dışarı çıkmamalısınız" denildi.

        İSRAİL GENELKURMAY BAŞKANI HALEVİ: DÖRT CEPHEDE SAVAŞIYORUZ

        İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, ordunun kara birliklerinin dün geceden bu yana dört cephede savaştığını söyledi.

        Halevi, İsrail’in kuzeyinde konuşlu Golani Tugayı’na katılan askerlere yaptığı konuşmada, "Dün geceden beri dört cephede savaşıyoruz. Kara birliklerimiz terörizme karşı dört cephede savaşıyor, Yahuda ve Samara’da (işgal altındaki Batı Şeria), Gazze'de, Lübnan'da ve dün gece Suriye topraklarına asker konuşlandırdık." dedi.

        İşgal altındaki Golan Tepeleri’ni ziyaret eden Başbakan Netanyahu da orduya dün işgal altında tuttukları Golan Tepeleri'ndeki tampon bölgenin "ele geçirilmesi" talimatını verdiğini söylemişti.

        İsrail ordusundan bugün yapılan açıklamada, İsrail sınırına yakın olan Kuneytra ili, Avfaniyye, Hamidiye, Batı Samdaniyye ve Kahtaniyye belde ve köyleri sakinlerine evlerinde kalma çağrısı yapılmış, Suriye’nin İsrail sınırına yakın bölgelerindeki çatışmaların İsrail ordusunu "harekete geçmeye zorladığını" öne sürülmüştü.

        NETANYAHU'DAN 'ANLAŞMA ÇÖKTÜ' İDDİASI

        Öte yandan İsrail-Suriye sınırındaki Bental Dağı'nı ziyaret eden Başbakan Binyamin Netanyahu, "Biz her şeyden önce sınırımızı korumak için hareket ediyoruz. Bu bölge yaklaşık 50 yıldır 1974'te üzerinde anlaşmaya varılan bir tampon bölge, yani Güçler Ayrılığı Anlaşması (Kuvvetlerin Çekilmesi Anlaşması) ile kontrol ediliyordu. Bu anlaşma çöktü, Suriye askerleri mevzilerini terk etti" demişti.

        Netanyahu, 61 yıldır süren Baas rejiminin yıkılmasını "İran'ın şer eksenindeki önemli bir halkanın düşüşü" olduğunu öne sürerek, Suriye'deki gelişmelerin İsrail'in Esad rejimi destekçileri İran ve Hizbullah'a yaptığı saldırıların doğrudan bir sonucu olduğunu iddia etti.

        Netanyahu, "Bu, Esad rejiminin başlıca destekçileri olan İran ve Hizbullah'a indirdiğimiz darbelerin doğrudan bir sonucudur.” açıklamasında bulundu.

        REKLAM

        Devrilen Esad rejiminin, "İran'ın şer ekseninin merkezi bir halkası" olduğunu öne süren Netanyahu, Esad'ın Suriye'den kaçışının yeni fırsatların yanı sıra riskler de getirdiğini savundu.

        İSRAİL ORDUSU İKİ GÜN ÖNCE GOLAN TEPELERİ'NDEKİ BİRLİKLERİNE TAKVİYE YAPMIŞTI

        İsrail ordusu, 6 Aralık Cuma günü Suriye'deki gelişmeler nedeniyle işgal altında tuttuğu Suriye toprağı Golan Tepeleri'ndeki birliklerine takviye yaptığını duyurmuştu.

        KUVVETLERİN ÇEKİLMESİ ANLAŞMASI NEDİR?

        Tel Aviv ile Şam arasında da 5 Haziran 1974'te Kuvvetlerin Çekilme Anlaşması imzalandı. İsrail bu anlaşmayla savaş sırasında işgal ettiği Suriye topraklarından çekilmeyi kabul etmiş, 1967'de işgal ettiği Golan Tepeleri'nde kalmaya devam etmişti.

        NETANYAHU'DAN ESAD'IN DÜŞÜŞÜNE İLİŞKİN: "TARİHİ BİR GÜN"

        İsrail ordusu, Suriye'nin içişlerine ve ülkedeki gelişmelere müdahale etmeyeceklerini belirtti. İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Beşar Esad'ın düşüşünü "tarihi bir gün" olarak nitelendirdi.

        Bunun İsrail'in Esad'ın destekçileri İran ve Lübnan'daki Hizbullah milislerine yönelik askeri saldırılarının bir sonucu olduğunu ifade eden Netanyahu, İsrail askerlerine İsrail'in güvenliğini sağlamak için bölgedeki tampon bölgeleri ele geçirmeleri yönünde talimat verdiğini söyledi. Netanyahu, İsrail'in sınırlarına düşman güçlerin yerleşmesine izin vermeyeceklerini ifade etti.

        ARAP BİRLİĞİ'NDEN TEPKİ: İSRAİL'İ KINIYORUZ

        Arap Birliği, Suriye'deki hızlı gelişmelerin büyük bir ilgiyle takip edildiğini ve İsrail'in bu gelişmelerden yararlanarak Golan'da toprak işgal etme girişimlerinin kınadığını açıkladı.

        Birlikten yapılan yazılı açıklamada, Suriye'deki gelişmeler "modern tarihinin en önemli anlarından biri" olarak nitelendirildi.

        Suriye'deki hızlı gelişmelerin büyük bir ilgiyle takip edildiği ifade edilen açıklamada, "İsrail'in (işgalci güç) Suriye içinde yaşanan gelişmelerden yararlanarak, hukuka aykırı şekilde Golan'da ek topraklar işgal etmesini ve Suriye ile 1974'te imzalanan ayrılma anlaşmasını feshetmesini kınıyoruz." ifadelerine yer verildi.

        Açıklamada, mevcut hassas aşamanın tüm Suriyelilerin bu kararlılığa sahip çıkmasını gerektirdiğine vurgu yapılarak, Suriye toplumunun tüm bileşenlerinin haklarının korunması ve ulusun çıkarlarının her şeyin üstünde tutulması, siyasi geçiş sürecinin barışçıl, kapsamlı ve güvenli bir şekilde tamamlanması için çalışılması gerektiğinin altı çizildi.

        Bölgesel ve uluslararası istikrarın sağlanmasıyla ilgilenen tüm taraflara, Suriyelilerin daha geniş ufuklara doğru ilerlemesini sağlamak ve zorluklarla dolu bu geçiş dönemini aşmak için her türlü yaptırımın kaldırılması da dahil olmak Suriye halkını destekleme çağrısı yapılan açıklamada, "Derin bir tarihe sahip ve insanlık medeniyeti yolunda büyük katkısı olan Arap ülkesi Suriye'nin, içinde bulunduğu süreci güvenli bir şekilde aşıncaya kadar eşlik etmeyi ve desteklemeyi teyit ediyoruz." ifadelerine yer verildi.

        1973'TEKİ SAVAŞI ANIMSATAN AÇIKLAMA

        İsrail’in yoğun saldırısı ile ilgili açıklama yapan bir askeri sözcü, Yom Kippur Savaşı'ndan bu yana Suriye’deki en yoğun saldırıların gerçekleştiğini bildirdi. Sözcü, 100'den fazla hedefin aralıksız vurulduğunu söyledi.

        Mısır ve Suriye'nin 6 Ekim 1973'te İsrail'e karşı başlattığı Yom Kippur Savaşı (ya da 6 Gün Savaşı) İsrail ile Arap ülkelerinin bugüne kadar karşı karşıya geldiği son muharebe olarak biliniyor. Savaşın amacı İsrail'den 1967'de işgal ettiği Golan Tepeleri ve Sina Yarımadası'nı geri almaktı ancak bu amaca ulaşılamamıştı.

        ÖNERİLEN VİDEO
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ