Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Son dakika: TBMM'de Can Atalay görüşmesi! İki milletvekiline kınama cezası | Son dakika haberleri

        TBMM Genel Kurulu, Anayasa Mahkemesinin Can Atalay kararına ilişkin genel görüşme önergesinin ön görüşmesini yapmak üzere olağanüstü toplandı.

        TBMM, Meclis Başkan Vekili Bekir Bozdağ başkanlığında olağanüstü toplandı. Meclis'te toplantı yeter sayısına ulaşıldı.

        Toplantıya AK Parti ve MHP milletvekilleri katılmadı. Toplantı yeter sayısı sağlanmasının ardından AK Parti milletvekillerinin de Genel Kurul'a katıldı.

        ALPAY ÖZALAN'DAN AHMET ŞIK'A YUMRUK, ÜÇ KEZ ARA

        Bekir Bozdağ, toplantı yeter sayısının oluştuğunu açıkladı. Görüşmeler sırasında DEM Partili Gülistan Koçyiğit, Meclis Başkanlığı'nda Bekir Bozdağ'ın olmasına itiraz ederek, usul tartışması açtı. DEVA Partili İdris Şahin'in ardından kürsüye çıkan TİP'li Ahmet Şık'ın açıklamaları sonrası AK Partili vekillerle gerginlik yaşandı.

        REKLAM

        AK Partili Alpay Özalan'ın TİP'li Ahmet Şık'a yumruk attığı öğrenildi. Kavgadan sonra Ahmet Şık'ın yüzünde çizikler oluşurken, CHP'li Okan Konuralp'in kaşı yarıldı. DEM Partili Gülistan Koçyiğit de yaralandı.

        İKİ MİLLETVEKİLİNE KINAMA CEZASI VERİLDİ

        Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş, Ahmet Şık ve Alpay Özalan'a kınama cezası verilmesini Meclis oylamasına sundu. Yapılan oylama sonrası Şık ve Özalan'a kınama cezası verildi.

        Olayların büyümesinin ardından oturuma 15 dakika ara verildi. 15 dakikalık aranın ardından tekrar bir araya gelen Meclis'te devam eden tartışmalardan dolayı, birleşime 15 dakika daha ara verildi. Kavganın ardından birleşime 3'üncü kez ara verildi.

        ÖZGÜR ÖZEL: UTANÇ İÇİNDEYİM,KURTULMUŞ'U TOPLANTIYA ÇAĞIRMAYA DAVET EDİYORUM

        CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Meclis'te çıkan kavga hakkında, "İnanılmaz derecede utanç içindeyim böyle bir duruma şahit olduğum için. Kurtulmuş’um derhal tüm siyasi partilerin genel başkanları ya da grup başkanlarını toplantıya çağırmaya davet ediyorum bu gerçekten Meclis açısından taşınabilir bir yük olmaktan çıktı" dedi.

        Özel şunları söyledi:

        "Utanç verici bir durum. Bu duruma Meclis Başkanı'nın çok acil şekilde müdahale etmesi gerekiyor sözlerin havada uçuşacağız yerde yumruklar uçuşuyor yerlerde kan var. Kadınlara vuruyorlar. Gözümüzün önünde oldu. İnanılmaz derecede utanç içindeyim böyle bir duruma şahit olduğum için. Kurtulmuş’um derhal tüm siyasi partilerin genel başkanları ya da grup başkanlarını toplantıya çağırmaya davet ediyorum bu gerçekten Meclis açısından taşınabilir bir yük olmaktan çıktı. Meclis İdare Amiri'nin milletvekiline yumruk attığı kadına şiddet uyguladığı bir haldeyiz. Bu olacak iş değil. Okan Konuralp arkadaşımız kavgayı ayırmaya çalışırken yaralandı Gülistan Koçyiğit de kavgayı ayırmaya çalışırken maalesef çok üzgünüz."

        "TEMİZ DİL, TEMİZ DAVRANIŞ"

        Genel Kurulu yöneten Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'un grup başkanvekillerini görüşmeye davet ettiğini bildirdi.

        Görüşmenin ve araların ardından Genel Kurulu TBMM Başkanı Kurtulmuş yönetmeye başladı.

        Grup başkanvekillerinin anlaştığını dile getiren Kurtulmuş, dün TBMM Genel Kurulunda Cumhuriyet tarihinin en önemli oturumlarından birisinin gerçekleştirildiğini vurguladı. Kurtulmuş, dün, bütün dünyaya örnek teşkil eden, bütün partilerden milletvekillerinin katıldığı, dünyaya örnek olacak oturumun yapıldığını hatırlattı.

        Temiz dil ve temiz davranış içinde sürecin devam etmesi gerektiğini ifade eden Kurtulmuş, Genel Kurulun bugünkü görüşmelerinin süreceğini söyledi.

        Görüşmeler sırasındaki arbede dolayısıyla Şık ve Özalan ile ilgili grup başkanvekillerinin uzlaşısıyla ortak karar alındığını dile getiren Kurtulmuş, TİP İstanbul Milletvekili Şık'ın bugünkü birleşimdeki sözlerinin İçtüzüğün 160'ncı maddesinin birinci fıkrasının 3 numaralı bendi kapsamında olduğunu ve kınama cezası gerektirdiğini kaydetti.

        KINAMA CEZASI TEKLİFİ KABUL EDİLDİ

        Kurtulmuş, Şık'a kınama cezası verilmesini teklif ederek oylamaya sundu. Oylamada, Şık'a kınama cezası verilmesi kabul edildi.

        AK Parti İzmir Milletvekili Özalan'ın fiilinin ise İçtüzüğün 160'ncı maddesinin birinci fıkrasının 5 numaralı bendi kapsamında olduğunu ve kınama cezası gerektirdiğini söyleyen Kurtulmuş, Özalan hakkında kınama cezası teklif etti. Oylama sonucunda Özalan'a kınama cezası verilmesi kabul edildi.

        Kurtulmuş, daha sonra genel görüşme önergesinin ön görüşmelerini başlatarak ilk sözü Saadet Partisi Grup Başkanvekili Bülent Kaya'ya verdi.

        Görüşmelere devam ediliyor.

        ÖNERİLEN VİDEO
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ