Pranga Nasıl Yazılır? TDK ile Pranga Doğru Yazılışı Nedir?
Pranga nasıl yazılır sorusu, bu kelimenin doğru yazımı hakkında bilgi edinmek isteyenler tarafından araştırılmaktadır. Zira Türkçe, kelime açısından zengin bir dildir. Kelime sayısının fazlalığı düşünüldüğünde, bazı kelimelerin doğru yazılışı ise zaman zaman karıştırılmakta veyahut yanlış yapılmaktadır. Türk Dil Kurumu (TDK) tarafından Pranga doğru yazılışı ile ilgili bilgi paylaşılmıştır. Peki, Pranga nasıl yazılır, doğru yazımı nedir? İşte, Pranga doğru yazımı ile ilgili detaylar...
Türkçe, kelime sayısı açısından en zengin dillerin başında gelir. Türkçede bu kadar çok kelime yer alırken bu kelimelerin doğru yazımları da zaman zaman karıştırılan bir konu olarak öne çıkmaktadır. Zira, bazı bitişik sanılan kelimeler ayrı; bazı ayrı sanılan kelimeler ise bitişik yazılmaktadır. Durum böyle olunca, kelimelerin doğru kullanımını hakkında bilgi sahibi olmak da önem arz eder.
PRANGA NASIL YAZILIR?
Kelime, yani sözcük açısından oldukça zengin bir dil olan Türkçede, birçok bitişik ya da ayrı yazılan kelime bulunur. Pranga kelimesinin doğru yazımı da bu noktada merak edilmektedir. Peki, Pranga nasıl yazılır? İşte, Pranga kelimesinin doğru yazımı ile ilgili detaylar…
PRANGA DOĞRU YAZILIŞI
pranga
PRANGA KELİMESİNİN ANLAMI
Ağır ceza verilmiş tutukluların ayaklarına takılan kalın zincir. Pranga, uzunluğu en az 50 cm olan çelikten imal edilen küçük zincirlerden oluşan polis veya hapishane güvenlik aracıdır. Prangalar, suçluların dışarı çıkmalarını, kaçmalarını ve diğer suçlulardan zararlı etkiler almalarını önlemek için kullanılmaktadır. Prangalar hapishanelerde veya adliyelerde suçluların cezaevinde tutulması gibi amaçlarla kullanılmaktadır. Prangalar, sert çelik zincirlerden oluşturulmuş ve kolayca kilitlenip açılan kilitlerle kaynaştırılmış bir güvenlik aracıdır. Prangalar, adli güvenlik personelleri tarafından güvenliği sağlamak amacıyla taşınan bir aracı olarak da kullanılabilir. Prangalar, düzenli olarak yetkililere gösterilmesi gereken özel numaralı bir kimlik belgesidir. Mühürlü bir pranga olmaksızın kullanılması yasaklanmıştır.
CÜMLE İÇERİSİNDE KULLANIM ÖRNEĞİ
“Kafile, kelepçe, zincir ve pranga sesleri ile meydanı geçti.” – Falih Rıfkı Atay