Tüm Türkiye'den 30 Ağustos manzaraları
30 Ağustos 1922'de Mustafa Kemal'in başkumandanlığında zaferle sonuçlanan Büyük Taarruz'un 97. yıl dönümü tüm Türkiye'de kutlanıyor

30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 97'nci yıldönümü tüm Türkiye'de kutlanıyor. Ankara'da Anıtkabir, İstanbul'da Taksim Meydanı, İzmir'de Cumhuriyet Meydanı kutlamaların adresi oldu.
İşte Türkiye'den 30 Ağustos manzaraları:
CUMHURİYET ANITI'NA ÇELENK KONULDU
30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla Taksim'deki Cumhuriyet Anıtı önünde tören düzenlendi.
Tören kapsamında, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve 1. Ordu Komutanı Orgeneral Musa Avsever Cumhuriyet Anıtı'na çelenk bıraktı.
Törene, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla devam edildi.
Törende, İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan, Beyoğlu Belediye Başkanı Ali Haydar Yıldız, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri de yer aldı.
Törenin ardından siyasi partiler de anıta çelenklerini sundu.
MASLAK KIRMIZI BEYAZ
30 Ağustos Zafer Bayramı nedeniyle Maslak'ta bir çok gökdelen dev Türk bayraklarıyla donatıldı.
Maslak, kırmızı-beyaza büründü. Bölgede bulunan çok sayıda gökdelene Atatürk posteri ve Türk bayrakları asıldı. Gökdelenlerdeki Atatürk posterleri ve Türk bayrakları havadan görüntülendi.
VATAN CADDESİ'NDE TÖREN
İstanbul'da 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 97'inci yıl dönümünde Vatan Caddesi'nde tören düzenlendi.
Vatan Caddesi'nde düzenlenen kutlama törenine İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, 1'inci Ordu Komutanı Orgeneral Musa Avsever, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve çok sayıda vatandaş katıldı. Törenin yapılacağı alan Türk bayraklarıyla donatıldı. Tören Vali Yerlikaya, 1'inci Ordu Komutanı Orgeneral Avsever ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı İmamoğlu'nun tören aracına binerek vatandaşları selamlaması ile başladı. Sonrasında tören yürüyüşü gerçekleştirilerek, İstiklal Marşı eşliğinde Türk Bayrağı göndere çekildi. Kutlamalar coşkuyla devam ediyor.
İZMİR'DE ADRES CUMHURİYET MEYDANI
30 Ağustos Zafer Bayramı, İzmir Cumhuriyet Meydanı'nda çelenk sunma törenleri ile başladı. 30 Ağustos etkinlikleri, gün boyu devam edecek.
İzmir Valiliğinin düzenlediği 30 Ağustos Zafer Bayramı programı etkinlikleri, Cumhuriyet Meydanı'nda başladı. Törene; İzmir Valisi Erol Ayyıldız, Ege Ordusu Komutanlığına atanan Korgeneral Ali Sivri, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer katılım gösterdi.
Törende, İzmir Valiliği, Ege Ordusu Komutanlığı ve İzmir Büyükşehir Belediyesi çelenkleri Atatürk anıtına bırakıldı. Çelenk sunumunun ardından saygı duruşunda bulunulurken, İstiklal Marşı okundu. Marş okunduğu sırada Türk bayrakları göndere çekildi.
AYDIN'DA 30 AĞUSTOS KUTLAMALARI
Aydın’da, 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 97. yıl dönümü düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.
Aydın'da 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamalar Aydın Valiliği önündeki Atatürk Anıtına çelenklerin sunulmasıyla başladı. 30 Ağustos Zaferinin 97. yıl dönümü kutlamaları kapsamında Aydın Valiliği, Aydın Garnizon Komutanlığı ve Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından valilik önündeki Atatürk Anıtına çelenk sunuldu. Program saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile devam etti.
Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan Per. Yüzbaşı Murat Genç, “Bugün Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasına temel teşkil eden 30 Ağustos 1922’de kazandığımız büyük zaferin 97. yılını milletçe kutlamanın haklı gurur ve heyecanını yaşıyoruz. Ülkemizde karabulutların dolaştığı bir ortamda Mustafa kemal Atatürk ve onun dava arkadaşları bağımsızlık meşalesi yakarak ‘Ya İstiklal, ya ölüm’ parolasıyla aydınlığa giden yolu aralamışlardır. Dünyanın en kahraman en savaşçı milleti 30 Ağustos’a gelindiğinde düşman kuvvetlerinin önemli bir bölümünü imha edip büyük zafer ile düşmana son darbeyi vurmuştur. Ardından 9 Eylül’de düşman İzmir’de denize dökülmüştür. Türk ulusunun son neferine kadar yok edilmedikçe; Türk’ün istiklalinin elinden alınamayacağı, Türklerin yalnız askeriyle değil milletiyle topyekun olarak savaştıkları bir kere daha ispatlanmıştır. 30 Ağustos Zaferi Türk ordusuna Silahlı Kuvvetler Günü olarak armağan edilmiştir. Türk Silahlı Kuvvetleri ülkemizin huzur ve bekasını sağlamak, bölgemizde ve dünyada sürekli barışın tesisine katkıda bulunmak için tarihinden ve milletinden aldığı güçle moderne harp silah ve teçhizatıyla güçlü ve dinamik personeliyle ulaştığı yüksek eğitim seviyesiyle azimli ve kararlı komuta kademesiyle dostlarının ve ülkemizin güvencesi düşmanlarımızın korkulu rüyası olmaya devam etmektedir” dedi.
Atatürk Anıtı önündeki törenin ardından valilikte tebrik töreni düzenlendi. Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger tebrikleri kabul etti.
30 Ağustos Zafer Bayramı törenine Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger, Aydın Garnizon Komutanı Per. Albay Durmuş İlhan Başer, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Aydın milletvekilleri Rıza Posacı ve Hüseyin Yıldız, Efeler Belediye Başkanı M. Fatih Atay, CHP İl Başkanı Ali Çankır ile idari ve askeri erkan katıldı.
ADANA'DA ÇELENK KRİZİ
Adana'da 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 97'nci yıl dönümü kutlamaları kapsamında Atatürk Parkı'ndaki törene Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Zeydan Karalar geç kalınca, çelenk sunma krizi yaşandı.
Kentte Zafer Bayramı kutlama etkinlikleri kapsamında Atatürk Parkı'nda saat 08.30'da başlayan törende Adana Valisi Mahmut Demirtaş, 6'ncı Mekanize Piyade Tümen Komutanı Tümgeneral Erhan Uzun, milletvekilleri, bürokratlar ve vatandaşlar yerini aldı. Ancak Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar buradaki törene yetişemedi. Saat 08.30'da başlayan törende Vali Demirtaş ve Tümgeneral Erhan Uzun'un yanında Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar şehir dışında olacağı gerekçesiyle Birgül Ağdemir'e vekalet verdi. Ancak Ağdemir'in törene yetişememesi üzerine Karalar törene son anda katıldı. Büyükşehir Belediyesi'nin çelengi de sunulamadı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Adana Valisi Mahmut Demirtaş, 6'ncı Mekanize Piyade Tümen Komutanı Tümgeneral Erhan Uzun ile birlikte 30 Ağustos Zafer Bayramı tebriklerini kabul etmek için Valiliğe geçti.
DUMLUPINAR ŞEHİTLİĞİ'NE AKIN
Zafer Bayramı dolayısıyla Kütahya'nın Dumlupınar ilçesindeki şehitlikte ziyaretçi yoğunluğu yaşanıyor.
Gazi Mustafa Kemal Paşa komutasındaki Türk Ordusunun zaferiyle sonuçlanan Büyük Taarruz ve Başkomutan Meydan Muharebesi'nin 97'nci yıl dönümünde, Dumlupınar Şehitliği'nde anma programları düzenlendi.
Kütahya ve çevre illerden gelen çok sayıda öğrenci ve vatandaş, şehitler için dua etti.
Ailesiyle Niğde'den gelen Özgür Altınöz, kutlamalara zaferin gerçekleştiği topraklarda katılmak için kentte bulunduğunu söyledi.
Altınöz, şehitleri rahmet ve minnetle andığını belirtti.
Dumlupınar Şehitliği'ni ziyaret eden öğrencilerden Ahmet Eren Babanoğlu da şehitlere olan minnet duygularını dile getirdi.
MANİSA'DA BİR ASKER BAYGINLIK GEÇİRDİ
Manisa’da 30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla düzenlenen törende bir asker baygınlık geçirdi.
30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla Şehzadeler ilçesi Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen törende Milli Egemenlik ve Atatürk Anıtı’na Manisa Valiliği ve Manisa Büyükşehir Belediye Başkanlığı adına çelenk konuldu. Ardından saygı duruşunda bulunularak, İstiklal Marşı okundu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mesajının da okunduğu törende Manisa 1’inci Komando Eğitim Tugay Komutanlığı'ndan Üsteğmen Bayram Korkmaz günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı. Konuşma sırasında tören mangasındaki bir asker yere düşerek bayıldı. Yanındaki arkadaşlarının haber vermesi üzerine bayılan askere tören alanındaki sağlık görevleri ilk müdahaleyi yaptı. Asker daha sonra ambulansla hastaneye kaldırıldı.
Tören Şehzadeler Halk Eğitim Merkezi halk oyunu ekibinin gösterisiyle devam etti. Meydandaki törenin sona ermesinin ardından Manisa Valisi Ahmet Deniz, makamda tebrikleri kabul etti.
30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamalarına Manisa Valisi Ahmet Deniz, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Manisa 1’inci Komando Eğitim Tugay Komutanı Albay Güven Dere, AK Parti Manisa Milletvekilleri Semra Kaplan Kıvırcık ve Tamer Akkal, Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, askeri erkan, daire müdürleri, emniyet amirleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.
KİLİS'TE KUTLAMALAR
30 Ağustos Zafer Bayramının 97. yıl dönümü Kilis'te kutlandı.
Sabah saat 09:30'da Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasıyla başlayan törende, göndere çekilen bayrak eşliğinde İstiklal Marşı okundu şehitler için 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.
Törene Kilis Valisi Recep Soytürk, Garnizon ve 1’inci Hudut Alay Komutanı Piyade Kıdemli A1bay Mehmet Cihanoğlu, Kilis Belediye Başkanı Mehmet Abdi Bulut, İl Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Hakan Başaklıgil, İl Emniyet Müdürü Günter Şenses ile daire amir ve müdürleri katıldı.
ADIYAMAN'DA 30 AĞUSTOS COŞKUSU
İstiklal Savaşının en önemli muharebelerinden olan ve aziz milletin Türk Silahlı Kuvvetleri ile bütünleşerek bağımsızlığı uğruna elde ettiği 30 Ağustos Zafer Bayramı, tüm yurtta olduğu gibi Adıyaman’da da düzenlenen törenle kutlandı.
Valilik önünde Atatürk anıtına çelenk konulması, bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan 30 Ağustos Zafer Bayramı töreni, Adıyaman Valisi Aykut Pekmez’in Valilik Makamında tebrikatları kabulü ile devam edildi.
Valilik makamındaki tebrikat töreni sonrası hükumet konağı bahçesindeki törene geçildi. Bir dakikalık saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı eşliğinde Türk Bayrağı göndere çekildi. Törende daha sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlama mesajı okundu.
NİĞDE'DE 30 AĞUSTOS TÖRENLERLE KUTLANDI
Cumhuriyet Meydanı'nda Atatürk Anıtı´na çelenk sunumu ile başlayan törene Niğde Valisi Yılmaz Şimşek, Belediye Başkanı Emrah Özdemir, İl Jandarma Komutanı Albay Garip Gümüş ile vatandaşlar katıldı. Vali Şimşek ve Belediye Başkanı Emrah Özdemir, vatandaşların ve protokol üyelerinin bayramını kutladı. Jandarma Teğmen Numan Atalay, 30 Ağustos'un önemini vurgulayan bir konuşma yaptı. Atalay konuşmasında, "Bu zafer Gazi Mustafa Kemal Atatürk´ün önderliğinde çelikleşmiş milli birlik ve beraberlik ruhu içerisinde, hürriyet ve bağımsızlık aşkı ile yanan bir milletin, sarsılmaz azim ve inancının zaferidir. Bu zafer, ülkemizi parçalamak , milletimizi esaret altına almak, hatta yok etmek isteyen güçler tarafından, yıllar boyu sinsice hazırlanan planların bozulduğu, Türk birlik ve beraberliğinin nelere muktedir olduğunun dünyaya gösterildiği, yüce Türk milleti ve kahraman ordusunun, bağımsızlığı ve hürriyeti söz konusu olduğunda, nasıl şahlandığının tüm dünyaya öğretildiği tarihte benzeri olmayan bir zaferdir" dedi.
Şiirlerin okunduğu törenin ardından Vali Şimşek, makamında tebrikleri kabul etti.
ZONGULDAK'TA TÖREN MANZARASI
30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamaları Zonguldak Valiliği önünde çelenk sunma töreni ile başladı. Vali Erdoğan Bektaş, Garnizon Komutanı Ayhan Kafalı ve Belediye Başkanı Ömer Selim Alan, Atatürk Anıtı önüne çelenk bıraktı. Ardından Valilik makamında tebriklerin kabulü gerçekleştirildi. Buradaki kabule AK Parti Zonguldak Milletvekili Hamdi Uçar ile CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz da katıldı.
Kutlamalar Fevzipaşa Caddesi'ndeki tören alanında devam etti. Saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı'nın okunduğu törende günün anlam ve önemini belirten konuşma gerçekleştirildi. Vatandaşlar da ellerinde Türk Bayrakları ile birlikte törene eşlik etti Vali Erdoğan Bektaş, Garnizon Komutanı Ayhan Kafalı ve Belediye Başkanı Ömer Selim Alan tören alanına katılanların bayramını kutladı.
Törende yöresel halk oyunları sergilendi. Gösteriler sırasında bir sokak köpeği dansçıların yanına giderek ilginç görüntüler oluşturdu. Belediye Kültür Merkezi Müdürü Abdullah Bakır köpeği severek dans alanından uzaklaştırmaya çalıştı. Bir vatandaş da çantasından çıkardığı köpek mamasıyla sokak köpeğinin karnını doyurdu.
Kutlamalar tören geçişinin ardından sona erdi.
YALOVA'DA GÖSTERİ
30 Ağustos Zaferinin 97. yıldönümü Yalova'da törenle kutlandı.
30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamaları 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet meydanında gerçekleştirildi. Yalova Valisi Muammer Erol, Garnizon komutan Tuğamiral. Ayhan Gedik, Belediye Başkanı Vefa Salman'ın Atatürk anıtına çelenk sunmalarının ardından saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı okundu. Muammer Erol ve beraberindekiler tören birliğinin selamlayarak halkın bayramını kutladılar. Ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Karamürselbey Eğitim Merkezinden Öğr. Alb. Şevki Sesli yaptı. Şahin konuşmasında, "Bu ay tarihte nice zaferler kazandığımız bir ay. 26 Ağustos 1071'de cennet vatanın kapılarını açtık. 30 Ağustos 1922 şüheda kanıyla sulanmış Anadolu'nun Türk yurdu olduğunu cihana bir kez daha gösterdik. Bugün de 30 Ağustos 1922'de Türk milletinin kazandığı Başkomutanlık Meydan Muharebesi'nin 97. yıldönümünü kutluyoruz. İzmir'de Hasan Tahsin, Gaziantep'te Şahin bey, Kahramanmaraş'ta Sütçü İmam gibi kahramanlarca yakılan özgürlük ateşiyle Atatürk'ün önderliğinde başlayan milli mücadele Afyon Karahisar Dumlupınar Meydan Muharebesi ve onun son safhası olan 30 Ağustos Zaferi Türk tarihinin en önemli dönüm noktalarından biridir. Türk milleti ve ordusunun omuz omuza vererek kazanılan bu kesin galibiyeti Dünya tarihinde de eşi ve benzerine pek rastlanmayan müstesna zaferlerindendir" dedi.
Törende öğrenciler 30 Ağustos zaferini anlatan şiirler okurken, Halk Eğitim Merkezi ve YAFEM ekipleri de gösteri sundu. Yalova Valisi Muammer Erol törenin ardından makamında tebrikleri kabul etti.
MERSİN'DE KUTLAMALAR
Mersin'de 30 Ağustos Zafer Bayramı, düzenlenen törenle coşku içinde kutlandı.
Vali Ali İhsan Su, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Ercan Kireçtepe ile Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer'in Cumhuriyet Alanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk sunması ile başlayan kutlamalar, Kültür Merkezi Şeref Salonu'nda tebriklerin kabulü ile sürdü.
Daha sonra yine Cumhuriyet Alanı'nda devam eden programda, günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan Deniz Piyade Binbaşı Ahmet Demirel, "30 Ağustos Zaferi'ni takip eden dönemde, yüzlerce yıl kendine özgü devlet geleneği ile yoğurularak ve bütün çabalara karşın zaman içerisinde tükenmiş bir imparatorluktan, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk sayesinde en çağdaş yönetim şekli olan Cumhuriyet ile idare edilen yeni bir Türk devleti doğmuştur" dedi.
Ortaöğretim öğrencileri tarafından 30 Ağustos temalı şiirlerin okunduğu tören, halk oyunları ekibinin gösterisi ve resmi geçidin ardından sona erdi.
KAYSERİ YOĞUN ALKIŞ
Kayseri'de 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 97 'inci yıl dönümü törenlerle kutlandı.
İlk tören; Cumhuriyet Meydanında bulunan Atatürk Anıtı'na çelenklerin konulması, İstiklal Marşı'nın okunması ve göndere Türk bayrağının çekilmesiyle başladı. Törene, Vali Şehmus Günaydın, Garnizon Komutan Tuğgeneral Ercan Teke, Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, protokol üyeleri ve vatandaşlar katıldı. Konuşmaların ardından Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Halk Dansları topluluğu gösteri sundu. Ardından askeri birlikler tören geçişi yaptı. Vatandaşlar, askerleri uzun süre alkışladı. Törenlere aileleri ile katılan çocuklar ise, ellerine aldıkları ay yıldızlı bayrakla 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın coşkusunu yaşadı.
SINIRDA 30 AĞUSTOS COŞKUSU
Suriye sınırındaki Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinde, 30 Ağustos Zafer Bayramı, düzenlenen törenle kutlandı.
Suriye'nin kuzeyine Türkiye ve ABD tarafından kurulması planlanan Güvenli Bölge için Müşterek Harekat Merkezi'nin faaliyet yürüttüğü Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinde, 30 Ağustos Zafer Bayramı coşku içerisinde kutlandı. Akçakale Hükümet Konağında yapılan kutlamalarda; Akçakale Kaymakam vekili Ömer Faruk Çelik, 3'üncü Hudut Alay Komutanı Albay Yaşar Kaya, Belediye Başkan vekili Cuma Yıldık tarafından Atatürk anıtına çelenk sunuldu. İstiklal Marşı okunan ve gaziler ile vatandaşların da ilgi gösterdiği törende, Yarbay Erdal Böcüoğlu günün anlamına ilişkin konuşma yaptı.
Güvenlik güçlerinin zırhlı araçlarla önlem aldığı tören, protokol üyelerinin tebrikleri kabulü ile sona erdi.
DİYARBAKIR'DA SKORSKY VE ATAKLI KUTLAMA
Diyarbakır'da, 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 97'nci yıl dönümü, düzenlenen tören ve etkinliklerle coşkuyla kutlandı.
30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 97'nci yıl dönümü Diyarbakır Valiliği'nce düzenlenen etkinliklerle coşkuyla kutladı. Tören, Valilik karşısındaki Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasıyla başladı. Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Hasan Basri Güzeloğlu, hem Valilik hem de Büyükşehir Belediyesi adına çelenk bıraktı. Çelenk sunumun ardından Vali Güzeloğlu, makamda tebrikleri kabul etti.
Tebrik kabul töreninden sonra kutlamalar Valilik önünde devam etti. Buradaki kutlamalara, Vali Güzeloğlu'nun yanı sıra AK Parti Diyarbakır Milletvekili Ebubekir Bal, 7'nci Kolordu Komutanı Tümgeneral Yılmaz Yıldırım, İl Emniyet Müdürü Tacettin Aslan, Bağlar Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu, gaziler, şehit yakınları ve halk katıldı.
30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamaları programında Vali Güzeloğlu ile Bal, 7'nci Kolordu Komutanı Tümgeneral Yılmaz Yıldırım, tören aracına binerek askeri birlikleri ve halkı selamladı. Törende, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mesajı okunurken, günün anlam ve önemini anlatan şiirlerin öğrenciler tarafından seslendirildi. Kayapınar Halk Eğitim Merkezi halk oyunları ekibi geleneksel halk oyunları gösterisi sergilendiği tören, askeri birliklerin geçişi ile Skorsky ve Atak helikopterlerin alçaktan uçuşuyla son buldu.