Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Anasayfa Video Suudi Arabistan'da gözaltı dalgası... Kadın hakları savunucuları 'casusluk' ile suçlanıyor

        Suudi Arabistan'da kadınlara yönelik yasaklar çeşitli reformların hayata geçirilmesiyle geçtiğimiz aylarda yavaş yavaş ortadan kalkmaya başlarken; ülkede Suudi kadın hakları savucunularına yönelik operasyon başlatıldı. Suudi kadınlar trafiğe çıkmak için gün sayarken; yasağın kalkmasına 1 ay kala ardı ardına gelen gözaltılar endişeye neden oldu. Son olarak 3 kadın hakları aktivistinin daha tutuklanmasıyla toplam sayı 10'u aştı. Resmi suçlama ise casusluk... Muhafazakar kesim ise tutuklanan aktivistleri vatan haini olmakla itham ediyor; 20 yıl hapis cezası almaları gerektiğini savunuyor.

        Tutuklananların büyük bölümü kadınlardan oluşuyor. Üstelik aralarında Azize Yusuf, Luceyn Haslul, İman Nefcen gibi dünyaca tanınan isimler de var. Azize Yusuf, 2013 yılında kadınlara uygulanan araba kullanma yasağını deldiği için gözaltına alınmıştı. Yusuf'un tanınmasına neden olan olay ise, erkek vasiliğine karşı başlattığı imza kampanyasıydı. Binlerce kişinin imza verdiği kampanya büyük ses getirmişti. 

        Suudi insan hakları savunucuları, yasaklar kalkmak üzereyken yapılan gözaltıların 'şoke edici' olduğu görüşünde. Amerika'dan da 'gözaltıların endişe yarattığı, reformların hayata geçirilmesinin yakından takip edildiği' açıklaması geldi.

         

        BAKMADAN GEÇME