Danıştay Başkanı'ndan 'kuvvetler ayrılığı' vurgusu
Danıştay'ın kuruluşunun 149'ncu yıl dönümü devletin zirvesini biraraya getirdi. Danıştay Başkanı Zerrin Güngör kuvvetler ayrılığı ilkesinin referandum sonrasında daha belirgin hale geldiğini söyledi.
Danıştay'ın 149'uncu kuruluş yıl dönümü dolayısıyla Danıştay Konferans Salonu'nda tören düzenlendi. Törene, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Başbakan Binali Yıldırım, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, bazı bakanlar ve yüksek yargı üyeleri katıldı.
Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, törende yaptığı konuşmada, kurulduğundan bugüne, danışma ve yargılama görevini evrensel ölçütlere uygun şekilde yerine getirme bilinciyle çalışan Danıştay'ın devletin vazgeçilmez yapı taşlarından olmayı başardığını ifade ederek, Danıştay'ın 149 yıldır varlığını ve etkinliğini sürdürebilmesinin, devletin ve milletin demokrasi ve adalete olan inancının en belirgin kanıtı olduğunu dile getirdi.
Güngör, yargı kararları ve yargıçlar eleştirilirken idarenin yandaşı ya da idarenin faaliyetlerine engel çıkaran bir güç gibi değerlendirilmemesi gerektiğini belirterek, şunları söyledi:
Kararlarımızın bilimsel eleştirisine açığız. Ancak yargı kararları, taraf menfaatlerine göre değil, objektif, bilimsel ve hukuki kriterlere göre değerlendirilmelidir. Ne yazık ki, kimi zaman algı oluşturmak amacıyla sübjektif, haksız, ölçüsüz eleştiri ve değerlendirmeler, yargının saygınlığına zarar verici olmaktadır.
Çağdaş demokrasilerde Anayasa, devlet iktidarının sınırlandırılmasına yarayan bir araç niteliğidir. Bu sınırlandırmanın en etkili yolu kuvvetler ayrılığı ilkesidir. Egemenliğin kaynağı olan millet, yani milli irade bütün kuvvetlerin dayanağını oluşturmaktadır. Tek ve bölünmez devlet kudretinin parçası olan yasama, yürütme ve yargı güçlerinin birbirlerini dengelemesi, denetlemesi anayasal devlet düzeninin ve demokrasinin vazgeçilmez ilkelerindendir.