Göbeklitepe UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne girdi
Dünyanın en eski tapınak merkezi olarak nitelendirilen Şanlıurfa'daki Göbeklitepe, Bahreyn'de düzenlenen 42'nci Dünya Mirası Komite Toplantısı'nda UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne kabul edildi.
Dünyanın en eski tapınağı, tarihin sıfır noktası olarak biliniyor. Tarihi 12 bin yıl öncesine dayanıyor. Şanlıurfa'nın en önemli turizm merkezlerinden Göbeklitepe, Birleşmiş Milletler (BM) Bilim, Eğitim ve Kültür Teşkilatı'nın (UNESCO) 'Dünya Mirası Geçici Listesi'nden, asil listeye geçti.
Kent merkezine 18 kilometre uzaklıkta bulunan Örencik Mahallesi yakınlarındaki, Neolitik Çağ'a ait ve dünyanın bilinen en eski tapınak merkezi olarak kabul gören Göbeklitepe daha önce 'Dünya Mirası Geçici Listesi'ndeydi. Basra Körfezi'nde yer alan Bahreyn'de UNESCO'nun 42'nci Dünya Mirası Komite Toplantısı düzenlendi. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nı ve Şanlıurfa Valiliği'ni temsilen Şanlıurfa Müze Müdürü ve Göbeklitepe Kazı Başkanı Celal Uludağ katıldığı toplantıda, asil listeye geçmesine karar verildi. Göbeklitepe'nin UNESCO asil listesine kabul edilmesi sevinçle karşılandı. Türkiye'nin UNESCO Dünya Miras Listesi'ne 17 kültür varlığı bulunuyordu. Göbeklitepe'nin de listeye alınmasıyla birlikte bu sayı 18'e yükseldi.
BÖLGE AKINA UĞRUYOR
Göbeklitepe bölgesinde 1995 yılından beri Berlin Alman Arkeoloji Enstitüsü ve Şanlıurfa Müzesi ortaklaşa çalışma yürütüyor. Kazılarda bugüne kadar, boyları 3*6 metre, ağırlıkları da 40 ile 60 ton arasında değişen yabani hayvan figürlü "T" biçimli dikili taşların yanı sıra yaklaşık 12 bin yıl öncesine ait olduğu belirlenen 65 santimetre uzunluğunda insan heykeli bulundu. Aynı zamanda, 8-30 metre çapında dairesel ve dikdörtgen şekilli dünyanın en eski tapınak kalıntıları da gün yüzüne çıkarıldı.