Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Anasayfa Video Nüfusta dijital arşiv projesi başlıyor

        Nüfus hafızasına sahip çıkılacak. 320 milyon sayfadan oluşan belge dijital ortama aktarılacak. İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Dijital Arşiv Projesi'nin startını verdi. Proje kapsamında 78 il ve ilçe nüfus müdürlüğünde bulunan nüfus ve vukuat defterleri ile dayanak belgeleri Ankara'ya getirildi. Bakanlık bünyesinde oluşturulan nüfus arşivine alındı. İstanbul, İzmir, Mersin il ve ilçe nüfus müdürlüklerinde bırakılan aile kütükleri ve vukuat defterleri de nüfus arşivine getirtilerek koruma altına alındı.

        MİRAS VE TESPİT DAVALARI DİJİTAL ARŞİV İLE HIZLANACAK

        Projenin amacı; hizmet kalitesinin artırılması, belgenin yok olmasından doğacak vatandaş mağduriyetinin önlenmesi ve belgelerdeki yıpranmaların azaltılması. Ayrıca proje sayesinde veraset, tespit, aile bağlarının kurulması, nüfus kayıtlarının düzeltilmesi gibi olaylar nedeniyle açılan davalarda istenilen kayıtlara daha hızlı ve kolay ulaşılabilecek. Kayıtlar, gelecek nesillere de güvenle aktarılacak.

        BUGÜNE KADAR 100 MİLYON BELDE DİJİTAL ORTAMA AKTARILDI

        Belgeler, Ocak 2018'den itibaren dijital arşive aktarılmaya başlandı. Bugüne kadar ise 100 milyon sayfalık belgenin elektronik ortama aktarımı tamamlandı. 3 yıl içinde de tüm belgelerin aktarımının tamamlanması hedefleniyor. 

        Nüfus yazmınına ilk olarak II. Mahmut döneminde 1831 yılında başlandı. O dönemde yapılan ilk genel nüfus yazımında erkek nüfus kayıt altına alındı. II. Abdülhamit döneminde de genel nüfus yazımı ile kadın ve erkeklerin yazıldığı esas nüfus defterleri oluşturuldu. Bu sistem, güncel aile kütüklerinin ve merkezi nüfus idaresi sisteminin temelini oluşturuyor.

         

        BAKMADAN GEÇME