Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Anasayfa Video Siyasette idam cezası tartışması yeniden gündemde

        Siyasette gündem tartışmalarından biri de idam... Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Hakkari Yüksekova'da bombalı saldırıda şehit edilen Nurcan Karakaya ve 11 aylık Bedirhan'ın cenaze törenindeki sözleri idamı yeniden gündeme taşıdı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İdam konusundaki hassasiyetimi biliyorsunuz. Parlamento'dan geçtiği anda benim onaylamamam diye bir şey yoktur, onaylarım" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu sözlerinin ardından  Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici, idam teklifi vereceklerini açıkladı. Meclis aritmetiği ise partilerin uzlaşmasını zorunlu kılıyor. 

        YAZICI: ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ İÇİN 401 OY GEREKİYOR

        Anayasa değişikliği için 401 kabul oyu gerektiğini hatırlatan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, "Bizim sayımız yeterli değil. Diğer partiler ne der bunları zaman içerisinde göreceğiz" açıklamasında bulundu. NTV'ye konuşan Yazıcı, Avrupa Birliği sürecini de hatırlattı. Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ni imzaladığını belirten Yazıcı "Ancak ne olursa olsun yasalar yerli ve millidir, toplumda talep varsa siyaset duyarsız kalmaz" dedi.

        TEKLİFİN VERİLEBİLMESİ İÇİN 200 İMZA GEREKLİ

        Anayasa değişikliği teklifinin Meclis Başkanlığı'na sunulması için 200 imza gerekli. Teklifin Meclis'te kabulü için ise en az 360 oy gerekiyor. 360-400 aralığındaki kabul oyu referandumu zorunlu kılıyor. Yazıcı, "Anayasa değişikliği teklifi vermek için belli bir sayıda imza gerekir. O arkadaşımız neden öyle dedi anlamıyorum" dedi. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ise "Sayın Destici'nin bunu teklif edebilmek için 199 milletvekili imzasına daha ihtiyacı var" açıklamasında bulundu.

        ÖZGÜR ÖZEL: İDAM CEZASININ KARŞISINDAYIZ

        MHP, idam cezasının geri getirilmesine sıcak bakıyor ancak Cumhur İttifakı'nın sandalye sayısı 400 oy için yeterli değil. CHP ise idamla ilgili anayasa değişikliğine karşı... CHP'siz bir anayasa değişikliğinin ise Meclis'te kabulü zor görünüyor. Özel, "İdam hem ıslah açısından hem de uygulandığı ülkelerdeki suç oranını düşürmemesi açısından, hem de hatalı verildiğinde cezadan dönülemeyen bir ceza türü olduğundan, idam cezasının karşısında olan bir partiyiz" dedi.

        BAKMADAN GEÇME