Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)
        Haberler Yaşam HT Pazar Gezi hatırası!

        Pınar ERBAŞ / HT PAZAR

        Taksim Gezi Parkı eylemleri, malumunuz tarihe geçen, dünyada eşine zor rastlanır bir hadise. Şimdiden bir açıkhava müzesine dönüşen park ve çevresinde günlerdir hatıra fotoğrafı çektiren mi istersiniz, yoksa sanat galerisi gibi ziyaret eden, film izleyen, çoluk çocuk piknik yapan, yogaya başlayan, namaz kılan, hatta ekip biçen mi... Orada her şey ve herkes vardı. İşte M. K. Perker’in çizgileriyle, olup biteni anlama kılavuzu...

        Gezi'den kesitler

        İp atlayanlar, salıncakta sallananlar

        Öyle çok sık rastlanan bir görüntü değil. Bir talihsizlik yaşanmaması açısından böylesi daha iyi! Zira ne salıncaklar ne de kaydıraklar boyut ve dayanıklılık olarak bu kadar sık kullanıma uygun.

        Gezi Parkı Çocuk Atölyesi

        Yanlarına uğradığımda atölyedeki çalışanlar arasında oyuncu Demet Evgar da vardı. yerde boyalar, fırçalar, ortada kocaman bir karton kağıt, etrafında da 5-7 minik... Hedef tek bir boş alan bile bırakmamak. Bir saat sonra tekrar geçtim önlerinden. Resim tamamlanmıştı. Temalar malum; ağaç, çiçek, ay- yıldız, kelebek, güneş...

        Hamaktaki adam

        Gezi'nin en ikonik görüntülerinden biri. Parkın Harbiye çıkışına yakın bir ağacın tepesine konumlandırdığı hamağında, genelde kitap okur vaziyette görüyorsunuz onu. Yaşlı genç herkes bir durup fotoğrafını çekiyor. Artık alışmış, hiç istifini bozmuyor. Bir ara uyuduğunu gördüm.Teyzeler aşağıdan bakıp "Düşmesin sakın. Farkına varmaz da bir an devriliverir, Allah korusun" diyorlardı.

        Açık hava sineması

        Gezi'deki sinemada, Charlie Chaplin'in "Modern Zamanlar"ı, başrollerinde Adile Naşit ve Münir Özkul'un oynadığı Neşeli Günler gibi kült filmler gösteriliyor.

        Parkın teyzeleri

        "Arkadaşlar, şu an gezi parkında bazı teyzeler yiyecek ikram ederken orantısız ısrar uyguluyor. Provokasyonlara gelmeyin, yeminle tıkandım." Geçen günlerde Twitter'da en çok paylaşılan sözlerden biriydi bu. "Gezi teyzeleri" gündüzden yaptıkları yemeklerini kapıp tencereleriyle akşam 18.00- 20.00 arası parkta beliriveriyor. Mönüde genelde zeytinyağlılar, börekler, erişteler var. Kimileriyle de sabah karşılaşıyorsunuz. Gençlerle bol bol fotoğraf çektiriyorlar. "Okuyor musun, annen baban ne iş yapıyor" diye sorup yanaklardan makas almayı ihmal etmeden tabii.

        Açık hava müzesinin ziyaretçileri

        Onları daha çok eylemin 8'inci gününden itibaren daha sık görmeye başladık. Adeta müze gezermiş gibiler... Bol bol fotoğraf çekiyorlar. "Aaa bak işte orası" nidaları eşliğinde televizyonda ya da sosyal mecralarda gördükleri yerlerin orjinalleriyle sağlamasını yapıyorlar.

        Turistler

        Genç çiftlerden geceyi de Gezi'de çadırda geçirenler var. Bir çiftle konuşma fırsatım oldu. "Böylesi çok daha ekonomik oldu. Hem akşamları çok hareketli oluyor, eğleniyoruz" dediler.

        Yoga yapanlar

        Çok eleştirildiler. Alkışlayanlar da oldu, anlam veremeyenler de. Twitter'da "Gezi'de yoga yapalım" çağrısının öncülerinden, kişisel gelişim uzmanı Yasemin Soysal tam olarak ne yaptıklarını şöyle açıklıyor: "Yoga yapalım, derken farkındalığı yüksek insanlar da oraya gelsin istedik. Kritik kütle sayısı diye bir şey vardır. Yani bir yerde barış, sevgi, özgürlük isteyen insanlar çoğunluktaysa bir süre sonra hiç temas halinde olmamalarına rağmen diğer insanlar da böyle düşünmeye başlar. Orada iyi bir enerji ortamı yaratmak istedik."

        Seyyar satıcılar

        Parkta konaklayanlar değil de genelde "Bir arkadaşa bakıp çıkacaktım" der gibi gelenler seyyar satıcılardan alışveriş yapıyor. Kuruyemiş piyasasındaki son durum şöyle; en çok çekirdek gidiyor, ikinci sırada tuzlu fıstık var. Salatalık satanlar hallerinden pek memnun sayılmaz. Bilen bilir; salatalıkların üstü de bir süredir ironik yazılarla süslüydü. Gelenler genelde fotoğraf çekip gidiyorlar, satış öyle aman aman değil diyorlar. En rağbet görenler hiç kuşkusuz karpuzcular. Sayıları bir hayli fazla yalnız, parkın en tenha zamanlarında bile 8-10 tane oluyor, rekabet var. Sabah 09.30'dan gece 01.00'e kadar oradalar. Park kalabalıkken bir tezgâhta günde 30-35 tane karpuz kestikleri oluyormuş. Öyle dediler.

        Gezi kütüphaneleri

        Açıkhava kütüphanesinden sadece bir kitap alabiliyorsunuz. Diğerinden istediğiniz kadar. Yalnız 6 poşet dolusu kitap götürenlere biraz alınıyorlar. Bağış usulü çalışılıyor tabii. Seçenekler de çok: Mai ve Siyah'tan tutun da Aile Şirketleri Yönetim Rehberi'ne kadar... "En çok roman gidiyor" diyorlar. Daha çok Yaşar Kemal, Sabahattin Ali, Yusuf Atılgan, Borges, Foucault, Alber Camus ve Birhan Keskin gibi isimler talep ediliyormuş. Ha, bu arada bir de çocuk kitapları olan bir kütüphane var. Etrafta öyle aman aman bir çocuk popülasyonu yok halbuki. "İnsanlar alsın çocuklarına da götürsün diye mi" diye sordum; "O da olur" dediler.

        Müzisyenler

        Geleneksel parçaların sözlerini gündeme uygun bir şekilde değiştirmeleri olsun, ansızın belirip oynak ritimlerle sizi havaya sokmaları olsun... Parkı festival alanına çevirenler onlar.

        Yardımları nereye bırakacağız?

        Taksim Dayanışma Derneği'ne uğrayabilirsiniz. Gezi sahnesinin arkasında bir standları var. Onlar sizi yönlendiriyor. Ama genelde tıbbi malzemeyle beraber yeme-içme dahil revirlerin bulundukları yerlere bırakabiliyorsunuz.

        Gezi bostanı

        Gezi'nin Harbiye'ye bakan tarafında tarıma da geçilmiş. Domates, biber, patlıcan fide olarak; salatalık, fasülye, 3-4 çeşit çiçek tohumuyla topraktaydı...

        Revir

        İşleri çok zor. Her revirde bir profesör var, diğerleri genelde tıb öğrencileri. Devlet hastahanelerindeki yoğunluğu aratmayacak türden bir kalabalıkla karşı karşıyalar. "Günde 300 hastaya baktığımız oldu" dediler. Polisin herhangi bir müdahalesi durumunda Beşiktaş, Harbiye, Sıraselviler taraflarına akın ettiler.

        İhtiyaçlar ne?

        Genelde "Eksik yok fazla var" cevabını duyuyorsunuz. Revirlerin önünde ve yiyecek içecek tedariği sağlayan yerlerde bir liste oluyor; oraya ihtiyaç duyulan malzemeleri yazıyorlar.

        Yemekler

        Size garanti veriyorum, bir gününüzü Gezi'de geçirin, cebinizden beş kuruş çıkmadan yer, içer, doyarsınız. Vegan mutfak bile var. Gönüllü aşçılar çalışıyor. Yer yer bedava erzak ve içecek dağıtan "cafe"lere ve tezgâhlara rastlıyorsunuz. Hemen her köşe başında sokak hayvanları için yem de bulunuyor.

        Tuvalet

        Parkın kendi tuvaleti dışında seyyar tuvaletler de var. Civardaki 4 otel de bu konuda destek veriyor.

        GEZİ ENSTALASYONLARI

        Pek çok insan "Park adeta büyük bir sergi alanına dönüştü" diye düşünüyor. İşte bu algıda onların büyük payı var. Üzerine istek ve görüşlerin yazılıp yapıştırıldığı ağaçlar, eylemcilerin çektiği, çamaşır ipine tutturulmuş kareler, resimler, slogan ve politik figür ağırlıklı graffitiler... Sadece parkta değil civardaki barikatlarda harap hale gelmiş banklar, üzerilerine yazılıp çizilmiş otobüsler ve duraklar adeta birer enstalasyon gibi. Gün içinde değil, etraf sakinleştiği için gün ağırmadan önceki saatlerde yeni graffitiler boşlukları dolduruyor.

        Çapulcu kulüp

        Gün içerisinde sanatsal etkinlikler gerçekleştiren müzisyenler ve oyuncular için, performansları öncesi kulis niyetine kullanabilsinler diye kuruldu.

        Duvar ve sokak yazıları

        - Çare Drgoba

        - Gazları Sabri'ye attırmayın

        - Slogan Bulamadım

        - TOMates BİBER PatlıCOP

        - Polis kardeş gerçekten gözlerimizi yaşartıyorsun

        - Gazın mı bitti abisi

        - Yeter artık ya polis çağırıcam

        - Piknik tüpünü çakmakla kontrol eden milletiz, biber gazı işlemez

        - Hiçbir parti altında direnmiyoruz. Biz halkız

        - Bu Halk Bir Harika Dostum

        - Korkma la, Biziz; Halk

        - Ya Ameliyatlı Yerime Gelseydi

        - Merak Etme Anne Önden Gitmiyorum Hep Beraber Yürüyoruz

        - Yok Anne Biz Arkalardayız Zaten

        - Everyday I'm capulling

        - Bu Bir Sivil Direniş Hiçbir Şeye Zarar Verme

        - Haberim Yokmuş Gibi Sık Panpa

        - Kapitalizm Gölgesini Satamadığı Ağacı Keser, Karl Marx

        - Biber gazı bir Alex değil ama portakal gazı bir Hagi resmen

        - Revolution Party! Tüm halkımız davetlidir. (pilavlı)

        - Alkolü yasakladın. Millet ayıldı.

        - İmdat polis! Nyse sn mşglsn glba.

        - Sizin biberiniz varsa bizim de UEFA kupamız var

        - Yeni Demokrat Gençlik TEK YOL ÇUKULATA

        - Ben, Gezi Parkı'nda kanat çırpan kelebeğin Kızılay'da yarattığı fırtınayı istiyorum.

        - Ne devrim ne şeriat sadece saygı

        - Just in Biber

        - Kız olursa tazyik, erkek olursa toma

        - TOMA-SU-BİBER-PORTAKAAAAAL

        - Sizde Toma varsa bizde Drogba var

        - Ne sağcıyım ne solcu çapulcuyum çapulcu

        - Bıraksan ağaç sadece gölge yapacaktı şimdi tarifi imkansız meyveler verdi.

        - Direnmeye gittim gelecem

        - Evde sular kesik yıka bizi toma

        - Bizim gaz portakal olsun pampa

        - Rabb'ime sordum diren gezi dedi

        - Gazlı ve öfkeli

        - Bas Gaza Aşkım

        - Bizim gibi 3 çocuk ister misin?

        - Zengin eylemcilerin kaliteli maskesi var, kıskanıyoruz.

        - Direnişe katılmak kilo verdirir.

        Tweet'ler

        - Çarşı sadece asayişe mi bakıyo, trafikte de destek alabiliyo muyuz kendilerinden?

        - "28 Şubat'ta aklınız neredeydi?" "Kreşteydim abi, 93'lüyüm."

        - Bu nesil arabesk rap dinlemek zorunda kalmış bir nesildir. Acı nedir iyi biliriz, biber gazı bizi korkutur mu ya?

        - Gezide o kadar direnip sonra önümüzdeki ay yazlıkta sivrisineklere raid sıkacak adam da samimi değildir.

        - Hepimizi birden disipline veremezler.

        - Beyler! yunanlar toma ve biber gazi bizim diyormuş! derhal yayalım! böyle böyle kaybediyoruz değerlerimizi.

        - Dün çok çeviktin polis

        - Sinirlenince çok güzel oluyorsun Türkiye'm.

        - İçim yandı TOMA nerede?

        - Gezi parkına giderken yanında alacağın üç şey? 1- maske 2- gözlük 3- kask

        - Bir de Beşiktaş'ın savunması kötü diyordunuz

        - Yeni doğan bebeklere isim: Çapulcan, Çapulnaz, Çapulgül

        Bunlar hatırlanır

        - 28 Mayıs günü BDP milletvekili Sırrı Süreyya Önder'in yıkımı durdurmak için iş makinesinin önüne geçmesi

        - Eylemin ilk gününden itibaren akıllara kazınan Reuters muhabirinin çektiği 'Kırmızılı Kadın' fotoğrafı... O artık Gezi Parkı eyleminin sembolü... Magnetleri ve illüstrasyonları bile yapıldı. The Guardian gazetesi o fotoğraf için "hükümet karşıtı direnişin küresel bir sembolü oldu" yorumunu yaptı.

        - Yine bir başka sembol fotoğraf; İstiklal Caddesi'nin girişinde polisin sıktığı tazyikli su karşısında genç bir kızın ellerini iki yana açarak dimdik durması

        - Kardeş Türküler, Boğaziçi Caz Korosu ve Duman grubunun Gezi için yaptıkları parçalar...

        - İstanbul Dolmabahçe'deki bezmi Alem Valide Sultan Camii'yi yaralılara açan imam

        - Konu futbol olunca hiçbir şekilde anlaşamayan taraftar gruplarının; Gezi Parkı için üstlerinde Galatasaray, Beşiktaş, Fenerbahçe ve Trabzonspor formalarıyla omuz omuza durmaları

        - Sosyal medyada sıkça paylaşılan, polis ve eylemciler arasında geçen diyalogları konu alan videolar

        - Miraç Kandili'nde parkta binlerce kutu kandil simidinin dağıtılması, gün boyu içki içilmemesi, helva ve lokum dağıtılması. Kuran okunması ve Hatay'da hayatını kaybeden Abdullah Cömert için dua edilmesi.

        - Gezi'de Antikapitalist Müslümanların topluca kıldığı cuma namazı. Sol görüşlü gençlerin namaz kılanları provokasyonlara karşı koruması...

        - Çağlayan'daki İstanbul Adliye Sarayı'nın ana avlusunda, yüzlerce avukatın adaleti temsil eden "Temis" heykellerinin önündeki protestoları

        - Gezi Parkı'nda mikrofon tutulan 9 yaşındaki kız çocuğunun "3 yaşından beri eylemlere gidiyorum hiç böylesini görmemiştim" diye cevap vermesi.

        - Her gün düzenli olarak yerlerdeki çöpleri toplayan gönüllü eylemciler...

        - Denizli Anadolu Lisesi'nde okuyan yaklaşık 60 öğrencinin Delikliçınar Meydanı'nda toplanması, kitap okuyup test çözerek eyleme destek vermesi.

        - İzmirli gençlerin icadı; mavi kapak toplamak için kullanılan Toma Halk maket arabası...

        - Ankara'da Dövenpark, Gazılay ve Tomalı Hilmi Caddesi gibi yeni semt isimleri türemesi.

        - "V for Vendetta" maskesi, talcid- reni...

        - İzmir'de sosyal medyada halkı isyana teşvik ettikleri iddiasıyla gözaltına alınan 34 kişi...

        UNUTULMAZ

        - Hatay'daki eylemlerde 22 yaşındaki Abdullah Cömert'in başına isabet eden gaz kapsülü nedeniyle hayatını yitirmesi. Cömert'in ailesinin Gezi Parkı direnişçilerine parka dikilmesi için fidan göndermesi.

        -Adana'da Gezi Parkı eyleminde bir göstericiyi kovalarken köprüden düşerek hayatını kaybeden 27 yaşındaki Komiser Mustafa Sarı

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Sizlere daha iyi bir hizmet sunabilmek için sitemizde çerezlerden faydalanıyoruz. Sitemizi kullanmaya devam ederek çerezleri kullanmamıza izin vermiş oluyorsunuz. Detaylı bilgi almak için ‘Çerez Politikasını’ ve ‘Aydınlatma Metnini’ inceleyebilirsiniz.
        Bu çeviride Google Translete kullanılmıştır. Anlam ve çeviri hatalarından haberturk.com sorumlu değildir.