Turnuvalar tenise ilgiyi patlattı
Hafta boyunca dünyanın en güçlü kadın raketlerini izledik. Tenisle yatıp tenisle kalktık. 2005 yılından bu yana ülkemizde düzenlenen bu dev uluslararası organizasyonlar tenise olan ilgiyi ne kadar artırdı?
Aysun Öz-HT PAZAR
Bu hafta spor sayfaları bir başka güzeldi. Dünyada tenisin en güçlü kadınları İstanbul'da raket sallayınca, spor basınımız objektifini Sinan Erdem Spor Salonu'ndaki TEB BNP Paribas WTA Championships İstanbul'a çevirdi. Geçen iki yılda da bu şampiyonaya basının ilgisi büyüktü. Hal böyle olunca, hedeflenen seyirci sayısı 100 bine çıktı. Bu, dünyada WTA tarihinde seyirci rekoru kırılması anlamına geliyor. Bununla da kalmıyor, 164 ülkede 400 saatin üzerinde canlı yayınla organizasyon tarihinin en yüksek reytingine de ulaşılması bekleniyor.
Kısacası 2005'te İstanbul CUP'la başlayan Türk tenisi ve tenis seyircisinin imtihanı, yıldızlı "pekiyi"lerle ilerliyor. Seyirci sayında artış yaşanıyor, peki tenise başlayanlarda da artış var mı? Türk Tenis Federasyonu'nun verilerine göre Türkiye'de son 10 yıllık dönemde tenis adına çok büyük bir değişim ve gelişim yaşanıyor. Federasyona kayıtlı tenis kulüplerinin sayısı 175'e ulaşmış. Hatta aralarında yıllık bütçeleri 1 milyon lirayı bulanlar var.
AVRUPA'DA EN FAZLA ULUSLARARASI TURNUVA TÜRKİYE'DE
Tenis Federasyonu Başkan Vekili Cengiz Durmuş, "Bugün tenis, Türkiye'nin 81 ilinde oynanan bir spor haline geldi. Artık Anadolu'nun dört bir yanında farklı statülerde turnuvalar düzenleniyor" diyor. Sıkı durun, Durmuş şaşırtıcı ama aynı zamanda gurur verici bir bilgiyi de bizimle paylaşıyor. "2012 yılında Türkiye'de 100'ü uluslararası, yaklaşık 400 turnuva gerçekleşti. Şu anda Avrupa'da en fazla uluslararası turnuvanın gerçekleştiği ülke konumundayız."
Tenisçi sayısı da tüm bunlara paralel olarak artıyor. 2010'da 14 bin lisanslı tenisçinin 10 bini faalken, 2012 yılında 16 bin 500'e yükselen lisanslı tenisçinin 13 bin 500'ü faal olarak oynamış. Federasyona kayıtlı senyör oyuncu sayısı da yurt genelinde 15 bini buluyor. Durmuş, bu rakamların ötesinde, organize olmadan tenis oynayanların sayısının 90 bin civarında olduğunu tahmin ettiklerini açıklıyor. Federasyona akredite edilmiş antrenör sayısı ise 3 bin 100'e ulaşmış.
BİR SERENA NE ZAMAN ÇIKAR?
TEB BNP Paribas WTA Championships İstanbul'da 3 yıldır Serena'ları, Azarenka'ları izliyoruz. Peki böyle bir turnuvada ne zaman bir Türk raket izleyeceğiz? Durmuş bunu birkaç şarta bağlıyor: "Doğru tesisleşme ve okul-kulüp arasında dengenin sağlanması gençlerin bu spor üzerinden bir gelecek inancını artıracaktır. Burada yetişen iyi antrenörlerimiz, yurtdışına gitmek yerine burada kalarak bu gençleri yetiştirmeye odaklanacak. Bir şampiyon çıkarmak bunlara bağlı. Şampiyonada geçen gün Serena Williams, 'İlerde Türkiye'den bir şampiyon çıkabilir. Türkiye olunca her şey mümkün' açıklamasında bulundu. O bize güveniyorsa biz de kendimize güvenmeliyiz."
Çocuklar tenise nasıl yönlendiriliyor?
* TTF'nin tenisi daha geniş kitlelere tanıtmak ve gençleri bu spora yönlendirmek için farklı projeleri var. Doğu Ligi projesi kapsamında bütün kulüpler Ağrı Tenis Kulübü'nde toplandı. Ligin kurulması ile birlikte çocuklar kulüplere yönelerek tenisle tanıştı.
* 78 ilde TEB'in desteği ile gerçekleşen Sokak Tenisi etkinliği bir başka proje... Bu etkinliklerdeki amaç tenisin ne olduğunu insanlara anlatmak ve şehirlerde kurulan minyatür kortlarda insanları tenisle tanıştırmak.
* Türkiye genelinde belediyelere ait 550, sitelerde ise 2970 kort bulunuyor. Federasyon kamuya açık alanlarda tenis kortlarının artmasını, her ile tenis merkezlerinin kurulmasını, gençlerin okullarını aksatmadan bu kulüplere yönlendirilmesini hedefliyor.
* Tüm yaş gruplarını birleştiren 13 yaş üstü haftasonu turnuvaları düzenlemek federasyonun bir başka projesi.
Tenise nasıl başlanır?
Peki tenis o kadar pahalı bir spor mu? Farklı spor dallarına dair malzeme satan Decathlon mağazalarında tenis raketlerinin fiyatları 27.90 - 439.90 lira arasında değişiyor. Tenis çorapları 4.90 - 27.90 lira, tişörtler 21.90 -54.90 lira, bileklik 13.90-18.90 lira, tenis ayakkabıları 40.90-139.90 lira aralığında. Şortlar ise 20.90 liradan başlıyor.