Son seçim kulisleri
AK Parti’de dün sona eren milletvekili adaylık başvuruları yeteri kadar başvurunun gelmemesi ve sürenin sıkışması nedeniyle 22 Mart’a kadar uzatıldı. CHP de pazartesi günü son bulacak başvuru sürelerini uzatmayı planlıyor. Dün itibariyle AK Parti’ye yapılan başvuru 3 bini aşarken, CHP’de 2 bine yaklaştı.
Bürokrasiden istifalar beklenen seviyede olmadı. CHP, diğer partiler ile işbirliği nedeniyle belediye bürokrasisi ve kamu bürokrasisinden istifalara sıcak bakmadığını açıkladı. CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, istifa için sinyal bekleyenlere, “Milletvekilliğinden çok bu işin seçimden sonra bakanlığı, bakan yardımcılığı ve bürokratik kademeleri var. Tecrübe ve birikimlerinize oralarda ihtiyacımız olacak” diyerek onay vermedi.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş da kendi bürokratik mekanizmalarından ve kurmay ekiplerinden bazı isimlerin milletvekili olarak Meclis’e taşınmasına yönelik yaklaşım sergiliyor.
Millet İttifakı’nda seçim işbirliği konusu henüz netleşmedi. Daha önce 41 ilin 40’ında ortak listeler yapılabileceği açıklanırken, şimdi karma formüle dönüldü.
Bazı illerde Deva, Gelecek, Saadet ve Demokrat Parti’nin CHP listelerinden seçime girmesi, İYİ Parti listelerinde Gelecek, Saadet ve DEVA partilerinden adaylara yer verilmesi söz konusu ancak bunlar birinci sıra olmayacak. İsimler, listeyi tetikleyecek ve güçlendirecek adaylar olacak.
Güçlü oldukları illerde DEVA ve Gelecek Partileri ile işbirliği yapılacak.
Deprem bölgesi için Cumhur İttifakı da Millet İttifakı da özel çalışma yürütüyor. AK Parti’de, şu anki bakanların deprem bölgesindeki illerden milletvekili adayı gösterilmeleri planlanıyor.
Seçim işbirliği ve ittifakların genişletilmesi konusunda da iki cephede çalışmalar hız kazandı.
AK Parti’nin Yeniden Refah Partisi ile görüşmesi, Hüda-Par’la anlaşması bu yönde adımlar. AK Parti’nin bu hamleleri, aynı zamanda muhafazakar seçmene mesaj niteliğinde. Bu partilere, “Sizinle çalışmak ve yürümek istiyorum” derken, şartların uyuşmaması durumunda seçmene, “Biz istedik olmadı” mesajı vermiş olacak. Bu gibi durumlarda son tahlilde seçmen oy tercihi olarak büyük partiye yöneliyor. AK Parti muhafazakar seçmeni konsolide etmek istiyor. Sonuçta seçim pusulasında AK Parti ve MHP logoları yer alacak.
2016’dan bu yana AK Parti’ye destek veren Hüda-Par konusunu da böyle okumakta fayda var.
18 Mart törenleri gerekçesiyle HDP görüşmesi ertelenen CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Milli Yol Partisi Genel Başkanı Remzi Çayır ve BTP Genel Başkanı Hüseyin Baş'la seçim işbirliği için görüştü. CHP ile HDP görüşmesinin 18 Mart törenleri gerekçesiyle ertelenmesi çeşitli dedikodulara ve spekülasyonlara yol açtı. AK Parti’nin de HDP ile görüştüğü kulis bilgileri ortaya atıldı ancak bu teyit edilmedi. Sonuçta çok sayıda HDP milletvekili hakkında siyasi yasak isteniyor. HDP, kendi kaderini kurtarmak için tercih yapacak.
Diğer taraftan seçmen davranışı ve tercihi her zaman aynı doğrultuda olmuyor. HDP, Kürt seçmenin tamamını temsil etmediği gibi bazen farklı tercihler ortaya çıkabiliyor. Seçmenin tercihi Meclis’te farklı, Cumhurbaşkanı seçiminde farklı olabilir…