Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        NÖROPSİKOLOJİ alanında yazdığı kitaplar birçok kez New York Times tarafından en çok satanlar listesine giren, Türkçe’de ‘Bütün Beyinli Çocuk’ ve ‘Dramsız Disiplin’ isimli kitapları bulunan Dr. Daniel J. Siegel, UCLA Tıp Fakültesi’nde psikiyatri klinik profesörü ve aynı zamanda UCLA’daki Fark Yaratan Araştırma Merkezi’nin kurucu direktörü.

        Siegel’in Amerikan Hastanesi bünyesinde bulunan Code Lotus Mindfulness Merkezi tarafından organize edilen etkinliği ‘farkındalık bilimi’ konusunu ele alıyor. Etkinlik 23 Haziran Cumartesi günü Sakıp Sabancı Müzesi The Seed’de gerçekleşecek.

        DİKKATİ ODAKLAMAK VE ANDA OLABİLMEK

        “Farkındalık bilimi etkinliğinde zihnin doğasını, ilişkiler içinde nasıl geliştiğini, iyilik ve dayanıklılığı geliştirmede zihnin eğitim rolünü nasıl anlayabileceğimizi ve var olmanın ne anlama geldiğini; bedenlerimizde ve ilişkilerimizde refahı teşvik eden araştırmanın ortaya koyduğu farkındalık türünü geliştirmenin ne demek olduğunu keşfedeceğiz” diyen Siegel, ‘farkındalık bilimi’, ‘bütün beyin çocuğu’ ve ‘bütün beyin bakımı’ konularını inceleyecek.

        ‘Farkındalık bilimi’ başlığı, meditasyon etkinliğinin altında yatan bilime derinlemesine bir bakışla dikkatin nereye gittiği, nöral ateşin nereye aktığı ve nöral bağlantının nerede büyüdüğü prensibinin gücünden yararlanmayı araştıran bir başlık.

        Dikkati odaklamak, farkındalığı açmak ve nazik bir niyet geliştirmek için Farkındalık Çarkı uygulamasının nasıl geliştirildiği, daha sağlıklı bir beynin büyümesine ve korku, endişe ve stresi azaltmaya nasıl yardımcı olabileceği araştırılıyor. Farkındalık bilimi, daha fazla odaklanma ve anda olabilmenin yanı sıra yaşamın günlük zorluklarına, strese karşı daha enerji dolu ve duygusal olarak dirençli olmaya yardımcı olmayı hedefliyor.

        KATILIMLI TARTIŞMALAR, DENEYİMSEL PRATİKLER

        ‘Bütün Beyin Çocuğu’ başlığı altında, Daniel Siegel’in yazdığı aynı isimli kitapta da olduğu gibi çocuklara yönelik heyecan verici yeni bir yaklaşım, katılımlı tartışmalar, vaka örnekleri ve deneyimsel yoğun pratikler gerçekleşecek. Ebeveynler, büyükanne ve büyükbabalar, öğretmenler, çocuk gelişimi uzmanları gibi çocukların büyümesine yardımcı olanlara, çocukların hayat refahını artırabilecek bilimsel temelli fikirler ve pratik becerilerle dolu bir öğrenme amaçlanıyor.

        Dr. Daniel J. Siegel, İstanbul’a geliyor. Dünyaca ünlü yazar ve eğitimci, 23 Haziran’da Sakıp Sabancı Müzesi The Seed’de ‘farkındalık bilimi’ konusunu ele alacak

        **********

        MINDFULNESS’İN KRONİK HASTALIKLARDAKİ FAYDALARI

        KANSER veya kronik ağrı tedavisinde farkındalık uygulamaları, mindfulness olarak bilinen farkındalık uygulamalarının Batı sistemine entegre edilişi, kronik ağrıları olan kişilerin hayat kalitelerini artırmak içindi. Daniel Siegel’in yaklaşımında da bu anlayışı görebiliyoruz.

        Kendisi mindfulness’in kronik hastalıklarda uygulanışının faydalarını şöyle ifade ediyor:

        BİLİNÇLİ FARKINDALIK EĞİTİMİ

        “Kanser ya da kronik ağrı gibi tıbbi sorunlar kişinin hayatında ortaya çıktığında zihnin güçlendirilmesi, zihinde, bedende ve ilişkilerde iyileştirilmesi önemlidir ve bu şartlarla çalışma tıbbi yaklaşımın önemli bir parçası olabilir. Hem kronik ağrı hissini, hem de beynin bu acıya ait nöral izlerini azaltmada bilinçli farkındalık eğitimi denenmiştir. Araştırmada, zihin eğitiminin 3 ana unsuru yetiştirmesiyle bağışıklık, kardiyovasküler, epigenetik ve telomer fonksiyonunda ilerlemelere ve ayrıca iltihap ve stres tepkisinde azalmaya yol açtığı tespit edildi.

        Bu yolları geliştiren zihinsel eğitim uygulamaları, dikkat, farkındalık ve niyet fizyolojik iyilik durumunu optimize etmeye yardımcı olan vücut moleküllerini değiştirebilir.”

        **********

        KİŞİLERARASI NÖROBİYOLOJİ

        KİŞİLERARASI nörobiyoloji disiplinlerarası bir alan. Bu alanda zihin, enerji ve enformasyon akışını düzenleyen gelişen, kendini örgütleyen, somutlaşmış ve ilişkisel bir süreç olarak tanımlanıyor. Bu tanım, aklın bu yönünün nasıl hem içimizde hem de aramızda olduğunu ortaya koyuyor. Sağlıklı bir aklın bu içsel ve ilişkisel hareketleri ve bilgi akışını bütünleşmeye doğru harekete geçirişini netleştirmeye yardımcı oluyor.

        **********

        FARKINDALIK ÇARKI

        ZİHİNSEL yaşamlarımızı keşfederek yaşamlarımızda uyum yaratan sağlıklı bir entegrasyon akışına doğru hareket edebiliriz. Entegrasyon beynin sol ve sağ taraflarının, farkları kucaklamayan, onurlandıran ve şefkatli iletişimi bağlayan farklılaşmamış parçaların bağlantısıdır. Entegrasyona doğru yol almadığımız zaman hayatlarımız gibi karmaşık sistemler ya kaosa ya da katılığa doğru hareket eder. Entegrasyonu teşvik etmenin bir yolu Farkındalık Çarkı ile meditasyondur. Bu uygulama bilinci bütünleştirir. Aynı zamanda odaklanmış dikkat, açık farkındalık ve nazik niyetin geliştirilmesiyle sağlığa ulaşmada araştırmaya dayalı yolların 3 temelini de sağlar. Bu meditasyonu uygulamak zihni, kavrayış ve duygunun kökleşmiş kalıplarından kurtararak günlük yaşamda daha geniş bir farkındalık duygusunun ortaya çıkmasına yardımcı olur.

        Diğer Yazılar