Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Stil Resmi İlanlar

2015, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en yüksek göç hareketinin yaşandığı yıl oldu. 70 yıl sonra ilk kez, yeni bir hayat kurmak amacıyla yollara düşen insan sayısı 20 milyonu geçti. Bugün dünyada 251 milyon kişi doğduğu ülkeden başka bir yerde yaşıyor. Yani dünya nüfusunun yüzde 3.4’ü. Oysa bundan sadece 15 yıl önce, 2000 yılında göçmen sayısı yalnızca 175 milyondu.

Anavatanından ayrı yaşamayı seçen ya da buna mecbur olanlar için varlığı çok önem taşıyan bir şirketin, Western Union’un Güneydoğu Avrupa Bölge Müdürü Nogay Kanpolat ile sohbet ediyoruz. Dünya üzerindeki en büyük nakit giriş çıkışı yapan ağa sahip Western Union’un global düzeyde yaptığı araştırmadan söz ediyor Kanpolat. Buna göre göçmenler yeni teknolojilerin kullanılması konusunda beklenenden daha hızlı. Birçok ülkede akıllı telefon penetrasyonu göçmen kesimde nüfusun geri kalanına kıyasla çok daha yüksek durumda. Kanpolat, “Bizim müşterilerimizin yüzde 66’sı akıllı telefon kullanıyor. Bu oran son 3 yılda yüzde 50 arttı. Çünkü sürekli hareket halinde olan göçmen nüfus, bulunduğu noktadan herhangi bir bankacılık işlemine gerek duymadan para alıp gönderebilmek istiyor” diyor. Bu bilgi, şirketin bundan sonraki iş yapış vizyonunu da belirliyor. Nogay Kanpolat şöyle anlatıyor:

“Bizim göç yollarını araştırmaktan ziyade olabildiğince fazla kanaldan olabildiğince basit prosedürlerle çalışmak gibi bir çabamız var. Parayı dijitalize ediyoruz. Şöyle düşünün siz istediğiniz kadar mobil cüzdan kullanın, buraya parayı nasıl koyacaksınız? Biz hem devletlerle, yani regülasyonları hazırlayanlarla konuşuyoruz, kuralları anlıyoruz, onları bizimle iş yapanların anlayabileceği seviyeye getiriyoruz. Hem de dokümantasyonları sadeleştiriyoruz. Almanya ile mesela bunu konuşuyoruz. Para gelmiş ama doküman prosedürlerinin karmaşıklığı yüzünden alamıyorlar. Bunu kolaylaştırıyoruz. Avrupa göçmen hareketine bizim kadar alışık değil. Bizim de bu gibi konularda devreye girmemiz gerekebiliyor.”

OTOBÜSLER RAKİBİMİZ

Teknoloji bu kadar gelişmişken, para taşımacılığında geleneksel yöntemler hâlâ yaygın. Kanpolat, “Hâlâ otobüsler ve kargo şirketleriyle para gönderiliyor. Bunun için örneğin Laleli’de tanıtım kampanyaları yapıyoruz. İndirim yapıyoruz. Fiyatlarımızı her şehrin, bölgenin gelir durumuna göre değiştirebiliyoruz. Örneğin Van depreminde oraya giden paradan ücret almadık. Bu, çok önemli bir yazılım demek. Van’ı ayrı bir ülke olarak tanımladık. Para gidecek ülkelerde Türkiye yerine Van seçilerek yapılabildi bu ayrıştırma” diyor.

TÜRKİYE’DE GÖÇMENLER YOLUYLA 8 MİLYAR DOLAR YER DEĞİŞTİRDİ

2015 yılında dünyada dolaşan göçmen dövizlerinin tutarı 600 milyar doları geçti. Bunun 441 milyar doları gelişmekte olan ülkelere aktı. 2014’te toplam tutar 550 milyar dolar civarındaydı. Bugün 25’ten fazla gelişmekte olan ülkenin toplam milli gelirinin yüzde 10’una denk gelen bu rakam, bu ülkelere gelen resmi yardım fonları ya da direkt yatırımların toplamından da 3 kat fazla. Western Union, 150 milyar dolarlık para transferi ile bu pazarda önemli bir paya sahip. Türkiye’de ise aynı dönemde kişiler arasında gerçekleşen para transferi 8 milyar dolar. Türkiye yüzde 70 oran ile daha çok para girişi olan bir ülke. Western Union bunun içinde büyük paya sahip. Dışişleri Bakanlığı verilerine göre Türkiye dışında yaşayan 5 milyon Türk var. Bunların 4 milyon kadarı Batı Avrupa, 300 bini Kuzey Amerika, 200 bini Ortadoğu ve 150 bini ise Avustralya’da yerleşik. Bu sayı, Türkiye’ye kesin dönüş yapmış 3 milyon göçmenle birlikte 8 milyonluk bir kitle oluşturuyor. Yurtdışında yaşayan Türkler Türkiye’deki yakın akrabalarına para göndermeye devam ediyor. Türkiye aynı zamanda özellikle Doğu Avrupa ve Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) olmak üzere dünyanın dört bir yanından insanı da çekiyor. Bu doğrultuda Türkiye büyüyen bir gönderici tabanına sahip, aslen alıcı pozisyonunda bir ülke. Türkiye, 6.6 milyar dolarlık işçi dövizi girişi ile 11’inci sırada yer alıyor.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar