Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Dünyanın en eski yerleşim alanlarından biri olan, Küçükçekmece’deki 400 bin yıllık Yarımburgaz Mağarası, tinercilerin mekânı haline geldi. Madde bağımlıları tarihi mekânı yakıp yıkıyor...

        İSTANBUL’un orta yerinde, insanlık tarihinin 400 bin yıllık yaşam alanlarından biri olduğunu kaçımız biliyoruz? Evet... Küçükçekmece’de, geçmişi Paleolitik Çağ’a kadar uzanan bir mağara var. Adı Yarımburgaz Mağarası... Küçükçekmece Gölü’nün 1.5 kilometre kuzeyinde bulunan mağara, dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri. Ve biz bu mağarayı turizme kazandırmak, ziyarete açmak yerine kaderine terk ediyoruz...

        Şikayet Hattı ekibinden Can Mete’nin önceki gün çektiği bu fotoğraflar, böylesine önemli bir tarihi mekânın içler acısı halini açıkça ortaya koyuyor... Binlerce yıllık mağarada ateş yakılmış, duvarlar simsiyah olmuş, etraf çöpten, pislikten geçilmiyor, üstelik her taraf yazılarla dolu. Ve çevre sakinlerinin söylediğine bakılırsa bu tarihi mekân tinercilere de mekân olmuş. İşte bu ilgisizlik de bölgede yaşayanları isyan ettiriyor: “Bu mağara yıllarca film ve televizyon dizilerine sahne oldu. Burada yapılan çekimlerde büyük zararlar verildi. Ve bu zararlar tespit edilince de çekimler iptal edildi. Sonrasında da bu tarihi kalıntıların korunması için harekete geçileceği açıklanmıştı. Ne var ki ilgisizlik devam ediyor. Şimdi de madde bağımlısı gençler mağarayı mesken tuttu. Sözde mağaranın girişinde demir parmaklıklar var kapının hemen yanındaki oyuktan içeri rahatlıkla girmek mümkün. Böyle bir değere sahip çıkamamamız çok üzücü...” İşte 400 bin yıllık bir mağaranın tahrip edilmesine tanık olan vatandaşlar böyle feryat ediyor. Bakalım bu şikâyetlerin ardından yetkililer ne yapacak?

        DUVARLAR YAZIYLA DOLU

        Mağaranın girişinde sözde bir demir parmaklık var. Ancak hemen yandaki oyuktan içeri giriliyor. Duvarlar yanan ateşten simsiyah, her taraf yazılarla dolu.

        KABİNLİ TAKSİ İÇİN 10 BİN İMZA

        İSPARK’ın hayata geçirmeye hazırlandığı Taksi Çağrı Sistemi kapsamında, kentteki 18 bin taksinin yenileneceğini ve yeni nesil taksilerde hem şoför, hem de yolcu için panik butonu olacağını aylar önce bu sütunlarda okumuştunuz. Bu projenin duyulmasının ardından taksici esnafının ‘Panik butonu değil, kabinli araç istiyoruz’ eleştirilerini de yine ilk kez HT İstanbul duyurmuştu. Bu isteklerini kampanyaya dönüştüren Birleşik Taksi Şoförleri Derneği, kabinli araç için 10 bin imza topladı. Bu imzaları TBMM’ye ulaştıracaklarını söyleyen dernek başkanı Hüseyin Duman, taksicilerin can güvenliğinin sağlanması için kabinli aracın mutlaka devreye girmesi gerektiğinin altını bir kez daha çiziyor: “Bizlere sunulmak istenen projede bulunan panik butonuyla bu iş sağlanamaz. İstanbul gibi dev bir metropolde çalışıyoruz; araçlarımıza binenlerin kimin müşteri, kimin kötü niyetli olduğunu bilemiyoruz. Şoför arkadaşlar her saniye tedirgin. Şoför ile müşteriyi ayıran kabinli araçlara ihtiyacımız var. Bunun örnekleri gelişmiş ülkelerde var. Bizlerin tek isteği huzur ve güven içinde bir ulaşım hizmeti vermek.”

        Diğer Yazılar