Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Stil Resmi İlanlar

Otomobil tarihinde mihenk taşı olacak araçlar arasında herhalde ilk sıralardan birini alacak otomobil Jeep’tir. Bugünün en popüler sınıflarından biri olan SUV’u yaratmak bir yana, bu sınıftaki cümle otomobile “Cip” denilmesinin de nedeni, bir sınıfın isim babası, soy ağacının ilk dalıdır. Jeep, 4 tekerlekten çekişli hafif bir arazi aracı olarak üretim bandından çıktığı sırada yıl 1941’di ve o zamanlar dünya böyle bir araç tarzından haberdar dahi değildi.

Jeep “Willys” olarak 2. Dünya Savaşı’nda ve sonrasında uzun yıllar ABD ordusunda ve müttefik ordularında hizmet gördü. Ancak kısa sürede askeri olduğu kadar sivil kullanımda da popüler hale geldi. Aslına bakarsanız arazi aracı denildiği zaman iki marka ya da model öne çıkıyor.

Bunlardan birincisi Jeep’in bugün Wrangler ve Rubicon olarak bildiğimiz modeli, diğeri ise Land Rover’ın Defender diye bilinen 110 ve 90 olarak iki farklı ebatta üretilen modeli. Bunlar en safkan 2 arazi aracı ve Jeep 1941, Land Rover Defender ise 1948 doğumlu.

YENİLİK ÇOK, TEMELDEKİ BASİTLİKTEN TAVİZ YOK

Jeep Rubicon’un Türkiye’de satılan tüm versiyonları gibi bu araç da 2.8 litrelik dizel motora sahip. Güçlendirilen motor eskiden 160 beygir güç verirken artık 200 beygir güç veriyor ama torku beygir gücüne oranla hayli yüksek. Rubicon’un iç dizaynı eskiye göre biraz daha şıklaşmış durumda. Ancak abartılı bir şıklık değil bu. Eski müzik sisteminin yerini led ekranlı yeni bir sistem almış. Oldukça iyi bir navigasyon da yenilikler arasında. Müzik sistemi bir zamanların efsanevi markası Alpine’dan ve çok çok iyi.

MİNİK EKRAN FARKI

BİR KERE ALIRSANIZ TORUNLARINIZA BİLE BIRAKABİLİRSİNİZ

Gençliğimden beri pek çok arazi aracı kullandım. Land Rover’in 90, Jeep Wagoneer, Blazer K5 gençliğimin en tutkuyla bağlı olduğum araçlarıydı. Bu otomobillerle Türkiye’nin dağında taşında yüz binlerce kilometre yol yaptım. Ancak şunu rahatlıkla söyleyebilirim, Rubicon gerçek bir efsane ve arazi araçları içinde farklı bir yere sahip. Modifiye edilmiş Wrangler Rubicon’la ilgili söyleyebileceğim tek şey, şahsen bu aracı 2.8 litre motorla değil 3.5 litrelik 280 beygirlik benzinli motorla almayı tercih ederdim ama dizelin avantajlarını da unutmamak lazım. Gerçi 100 km’de ortalama 13 litrelik tüketimle obur bir dizel ancak kasayla uyumu oldukça iyi. Bu kadar hikâyeden sonra gelelim fiyatına. 2010 yılına kadar 50 bin Euro gibi makul bir fiyatla satılan Jeep Wrangler Rubicon, vergilerde yapılan değişikliklerle şimdi 90 bin Euro civarında. Şu anda bayilerde satış fiyatı 290 bin TL. Sözünü ettiğim modifikasyonların bedeli ise 85 bin TL. Yani hepsi birden 375 bin TL. Biraz pahalı mı? Evet. Ama şunu unutmayın. Bir kere alırsanız sonsuza kadar kullanabilirsiniz. Hatta torunlarınıza bile bırakabilirsiniz.

DE LOREAN DÖNÜYOR

General Motors’un eski genel müdürü John Z. De Lorean, GM’den ayrılıp kendi otomobil fabrikası De Lorean Motors Company’yi kurduğu zaman herkes çok gülmüştü. Ancak De Lorean Teksas’ta kurduğu fabrikadan ilk DMC de Lorean’ı çıkarınca gülüşler önce kesildi. Ancak otomobil efsanevi tipine rağmen hayli sorunluydu ve büyük bir başarı sağlamadı. O kadar ki De Lorean’ın eski eşleri, iki eski aktris ve model Kelly ve Christina bile otomobillerinden daha popülerdi.

Dönemin kült filmi Back to the Future’da başrolde olması bile DMC de Lorean’ı kurtarmaya yetmedi. Ve fabrika 1986 yılında battı. Battı ancak kapanmadı. Eski De Lorean’ları restore etmek üzere açık kaldı. De Lorean otomobiller ise 4 bin ila 15 bin dolar arasında değişen fiyatlarla alınıp satılır oldu. Renove edilmişleri ise 50 bin dolar civarında fiyatlarla alıcı bulmaya başladı. Bu otomobil şimdi geri dönüyor. Yasalarda yapılan bazı değişikliklerle Teksas’taki fabrika elindeki parçalarla 1980’lerde üretilenlerden hiçbir farkı olmayan yeni DMC de Lorean’lar üreteceğini açıkladı.

Otomobilin satış fiyatının da 100 bin dolar civarında olması bekleniyor. Gerçi 1992 yılında da benzer bir girişim olmuştu ama sonuçsuz kalmıştı. Bakalım bu kez olacak mı?

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar