Cumhurbaşkanı kim olsun, nasıl olsun?
Gül’ü isteyenler Erdoğan’dan fazla ikisinin oy oranı AK Parti’den yüksek
CUMHURBAŞKANLIĞI seçiminin ilk turuna hemen hemen 40 gün kadar kaldı. CHP-MHP ortak adaylarını açıkladılar. HDP-BDP adayı ise büyük ihtimalle Selahattin Demirtaş olacak. İşi kolay gibi görünen AK Parti ise hâlâ adayını açıklamadı. Ben de Konsensus’tan rica ettim, Cumhurbaşkanlığı konusunda kapsamlı bir anket yaptılar ve sonuçlarını paylaştılar. (Bu anketin Habertürk Gazetesi’yle kurumsal bir ilişkisi bulunmamaktadır. Tamamen Murat Sarı’nın ve benim şahsi merakımızın giderilmesi için yapılmıştır.) Gelin bu güzel pazar gününde Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi yüzde 2’lik bir hata payıyla bir durum tespiti yapalım. Bunu yaparken de anketin, CHP-MHP ortak adayı Ekmeleddin İhsanoğlu’nun adı açıklanmadan yapıldığını unutmayalım.
NASIL BİR CUMHURBAŞKANI?
Konsensus’un anket sırasında sorduğu ilk soru “Cumhurbaşkanı’nda aradığınız en önemli 3 özellik hangisidir?” oldu. Yanıtlar şöyle:
Ayrımcılık yapmayan: Yüzde 46
Halka yakın: Yüzde40
Atatürkçü: Yüzde 21
Milliyetçi: Yüzde 20
Dindar: Yüzde 17
Özgürlükçü: Yüzde16
Hukukun üstünlüğüne inanan:Yüzde 14
Bu özellikler ankete katılanların oy verdiği partiye göre farklı sıralarda yer alıyor. AK Parti seçmeni için sıralama şöyle:
Halka yakın: Yüzde 48
Ayrımcılık yapmayan: Yüzde 43
Dindar: Yüzde 31
Milliyetçi: Yüzde 15
CHP seçmeninde sıralama biraz değişiyor:
Atatürkçü: Yüzde 52
Ayrımcılık yapmayan: Yüzde 40
Halka yakın: Yüzde 31
Laikliği benimsemiş: Yüzde 23
MHP’li seçmenin talep ettiği özellikler ise şöyle:
Milliyetçi: Yüzde 52
Ayrımcılık yapmayan: Yüzde 37
Halka yakın: Yüzde 30
Hukukun üstünlüğüne inanan: Yüzde 21
HDP seçmeni tamamen farklı:
Ayrımcılık yapmayan: Yüzde 66
Halka yakın:Yüzde 42
Özgürlükçü:Yüzde 39
Uzlaştıran:Yüzde 18
HANGİ PARTİDEN OLMALI?
Ankete katılanlara sorulan ikinci soru, “Hangi parti veya partilerin desteklediği adayın Cumhurbaşkanı olmasını istersiniz?” oldu. Burada sonuçlar beklendiği gibi:
AK Parti: Yüzde 39
CHP: Yüzde 21
MHP: Yüzde 14
HDP: Yüzde 5
Bütün partilerin: Yüzde 14
Diğer: Yüzde 2
Bilmiyorum: Yüzde 12
% 31’lik parti ismi belirtmemiş kitleyi eşit ağırlıklı dağıttığımızda sadece AK Parti’nin adayının Cumhurbaşkanı olmasını isteyenlerin oranı % 50, sadece CHP adayının olmasını isteyenlerin oranı % 23, sadece MHP adayını isteyenlerin oranı% 13 ve sadece HDP adayını isteyenlerin oranı ise % 5’tir.
Sadece kendi partilerini destekleyen seçmenlerin toplam oranı% 94’tür. Bu aşamada CHP ve MHP ortak çatı aday göstermiştir. İçerisinde CHP ve MHP olan kombinasyonların toplam oranı % 40’tır. Bu araştırma CHP ve MHP’nin çatı adayını açıklamasından önce gerçekleşmiştir. Tabiidir ki çatı adayının ve AK Parti’nin adayının seçim sürecinde yürüteceği kampanya seçimin sonucunu etkileyecektir. Bu durumda adaylar açıklanmadan önceki oranlar şöyle: AK Parti: Yüzde 50 CHP-MHP: Yüzde 40 BDP: Yüzde 5 Diğer kombinasyonlar: Yüzde 5
CUMHURBAŞKANI KADIN MI OLMALI, ERKEK Mİ?
Bu soruya verilen yanıtlar şöyle:
Cinsiyetin önemi yok: Yüzde 48
Erkek olmalı: Yüzde 36
Kadın olmalı: Yüzde 15
Bilmiyorum: Yüzde 2
CUMHURBAŞKANI KİM OLMALI?
Anketin en önemli sorusu da bu herhalde. En azından yanıtı en fazla merak edilen sorusu. Araştırmaya katılanlara Ağustos 2014’te yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kimin Cumhurbaşkanı olmasını istedikleri sorulmuştur. Soru açık uçlu, yani şıklar verilmeden sorulmuş, frekansı 10’un altında olan şıklar diğeri içerisinde toplanmıştır. Bu soruya araştırmaya katılanların % 26’sı “Bilmiyorum” cevabını verirken, % 12’si ise cevap vermemeyi tercih etmiştir.
Araştırmanın saha çalışması, partilerin adayları açıklanmadan gerçekleştirilmiştir.
Abdullah Gül: Yüzde 33
Recep Tayyip Erdoğan: Yüzde 29
İlker Başbuğ: Yüzde 4
Meral Akşener: Yüzde 4
A.Necdet Sezer: Yüzde 3
Devlet Bahçeli: Yüzde 2
Deniz Baykal: Yüzde 2
Haşim Kılıç: Yüzde 2
Kemal Kılıçdaroğlu: Yüzde 2
Bülent Arınç: Yüzde 2
“Cumhurbaşkanı kim olmalı?” sorusuna verilen yanıtlarda Abdullah Gül, 2012 Aralık’ından bu yana hep önde çıkmaktadır. 2012 Haziran ayında yapılan ankette Başbakan Tayyip Erdoğan yüzde 42’lik bir oranla öne geçmiş,2012 Eylül’ünde Gül ve Erdoğan yüzde 32’lik oranla başa baş hale gelmiş, Aralık 2012’de Gül’e destek yüzde 37’ye çıkmıştı. Ocak 2014’te Gül lehine yüzde 34’e yüzde 22 olan durum, Haziran 2014’te Gül lehine 33’e 29 olarak gerçekleşmiş durumda. İlginç olan, iki AK Partili olası adayın oy oranları AK Parti’nin oy oranından 11 puan daha fazla. Gül’ü aday gösterenlerin büyük bölümünün ikinci tercihi Erdoğan, Erdoğan’ı Cumhurbaşkanı olarak görmek isteyenlerin ikinci tercihi ise Gül oluyor.
NE ZAMAN ADAM OLURUZ?
Nasıl bir Cumhurbaşkanı istediğimiz konusunda samimi olduğumuz zaman.