Ödüllü havalimanları rötar rekoru kırıyor!
Salgının azalmasıyla birlikte havalimanları eski günlerine, 2019 yılı rakamlarına yaklaştı. Ancak havalimanlarının başta personel eksiği olmak üzere diğer problemler yüzünden yaşadığı sorunlar yeni sıkıntıların habercisi oldu. Öyle ki dünyanın en önemli havalimanları rötarlar ve iptallerle uğraşıyor. Hatta günlük yolcu sayısında kısıtlama gidenler bile oldu. Fakat görünen havalimanlarını daha kötü günler bekliyor. Çin’de henüz havacılık faaliyeti tam olarak başlamadı, ama Amerika ve Avrupa’da müdahalelere rağmen henüz çözüm de bulunmuş değil.
COVİD-19 sonrası onlarca ödül ve başarılı geçmişe rağmen en çok rötar yapan havalimanları hangileri? Yıllardır zamanında kalkışta ödüller alan, rekorlar kıran havalimanlarının hangi durumlara düştüğünü görmek havacılık sektörü için can sıkıcı olsa da gerçeklerden kaçılmıyor.
Raporlara göre şu an dünyada en çok rötar Kanada’nın Toronto Pearson Havalimanı’nda yaşanıyor. FlightAware verilerine göre bu havalimanında kalkışlı gecikmelerin % 52.5’le dünyada ilk sırada. Air Canada’nın merkezi konumundaki Toronto Pearson Havalimanı şu günlerde yazın yoğun dönemlerinde operasyon yapmakta zorlanıyor. Havalimanı yetkileri özellikle hafta sonları ve özel günlerde operasyonu idare edemedikleri açıkladılar. Toronto Pearson Havalimanı’nı gecikmeler konusunda Frankfurt Havalimanı izliyor. Üstelik bu hafta havalimanındaki yer hizmetlileri görevlileri greve gitti. Lufthansa sadece Çarşamba günü bin tane uçuşunu iptal etti. Grev nedeniyle havalimanından uçmaya çalışan diğer havayolları da bu kaostan ciddi etkilendi.
Bu konuda yapılan çalışmalar geçen haftayı kapsamadığı için Avrupa’nın merkez havalimanı, can damarı ve en önemli aktarma merkezi Frankfurt’un liderliğe yükseleceğini söylemek mümkün. Listede Almanya’dan Münih Havalimanı da var. Münih, yüzde 40.4’le neredeyse rötar haberlerinin ana kaynağı Heatrow Havalimanı’yla aynı seviyede.
Üçüncü sırada ise yine dünyanın en önemli merkezlerinden yüzde 43.2’yle Paris Charles De Gaulle bulunuyor. Air France’ın merkezi havalimanı da grevlerle uğraşıyor. Havalimanı çalışanları sendikası ile görüşmelerden olumlu netice alınamıyor. Sendika işçiler için 300 Euro zam istiyor. Otorite de buna yanaşmayınca sıkıntılı bekleyiş devam ediyor. Havalimanında gecikmelerin, iptallerin ve bagaj kayıplarının önüne geçilemiyor. Geçen hafta havalimanında 20 bin bagaj kayboldu. Bunlardan 17 bini de Radyo Frekanslı Tanıma Teknolojisi çipleri ile 2020’den itibaren yolcularına bagaj takibi yapabilme imkanı sunan Air France'a ait.
Listede dördüncü sırasında yüzde 41.5’le yine bir Avrupa’nın merkez havalimanlarından Amsterdam Schipol var. Havalimanı yolcularını saatler önceden terminale gelmeleri için çağırı yapıyor. Terminale kısıtlı sayıda yolcu alıyor. Yeni personel işe alıyor, ama nafile. Londra’da ise hem Gatwick hem Heatrow rötarlarda birbirleriyle adeta yarışıyor. Rötar rakamları Gatwick’te yüzde 41.1 Heatrow’da ise yüzde 40.5 olarak analiz edilmiş.
2022 yaz sezonunda en çok rötar yaşanan 10 havalimanı:
1-Kanada-Toronto Pearson Havalimanı: %52.5
2-Almanya-Frankfurt Havalimanı: %45.4
3-Fransa-Paris Charles De Gaulle Havalimanı: %43.2
4-Hollanda-Amsterdam Schipol Havalimanı: %41.5
5-İngiltere-Londra Gatwick Havalimanı: %41.1
6-İngiltere-Londra Heatrow Havalimanı: %40.5
7-Almanya-Münih Havalimanı: %40.4
8-Yunanistan-Atina Havalimanı: %37.9
9-Avustralya-Sidney Havalimanı: %34.2
10-ABD-Orlando Havalimanı: %33.4
- Eurofighter ve Bayraktar TB2 yarışı!24 dakika önce
- Uçakta istenmeyen 7 yolcu tipi…22 saat önce
- Turkcell'i zarardan Ukrayna kurtarmış!6 gün önce
- THY'ye Trump'ın etkisi nasıl olacak?1 hafta önce
- Yenilenebilir enerjiyle ne kadar bağımsız olabiliriz?1 hafta önce
- Türkiye Kart ve Troy1 hafta önce
- THY ve Pegasus engelli dostu değil mi?2 hafta önce
- İstanbul iki güzel eser kazanmak üzere…2 hafta önce
- Çelik Kubbe'den TUSAŞ'ın GÖKBEY'ine…2 hafta önce
- Bu Horizon uçak dengeleri değiştirecek!3 hafta önce