BU TABLO MECBUR BIRAKTI
SIFIRCI HOCA S&P, ‘BARIŞ SÜRECİ VE ÖZÜR’ÜN ARDINDAN TÜRKİYE İÇİN KANAAT NOTUNU KULLANDI
Türkiye'nin kredi notunu bir kademe artıran Standard and Poor's, nedenlerden biri olarak 'çözüm sürecini' gösterdi. Dün S&P'nin analisti Eileen Zhang'ın İsrail'in özrü ve Kuzey Irak'la ticarete dikkat çeken açıklamaları da siyasi gelişmelerin cari açığın önüne geçtiğini ortaya koydu. Gözler gaz ve petrolde
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's (S&P) Türkiye'nin kredi notunu bir kademe artırarak kendi içinde bir sürpriz yaptı. Her ne kadar kurumun analisti Eilen Zhang kararın siyasi değil ekonomik olduğunu söylese de ekonomide iyileşmeye giden yolun son gelişmelerden geçtiği ortada.
21 Mart'taki Nevruz ile birlikte 'çözüm' sürecinde atılan atımlar, ardından İsrail'den gelen Mavi Marmara özrü, Kuzey Irak ve İsrail'in petrol ve gaz yataklarının Türkiye üzerinden Batı'ya açılacağı beklentilerini artırdı. Enerji analistleri, İsrail'in özür dilemesinin ardından İsrail-Ceyhan Doğalgaz Boru Hattı'nın önü açıldı yorumlarını yapıyor. Çünkü Doğu Akdeniz'de İsrail ve ABD'li şirketlerin sahibi olduğu 230 milyar metreküpü bulabileceği iddia edilen gaz rezervlerinin Avrupa'ya taşınmasının artık yolunun açılacağı ifade ediliyor.
PETROL VE GAZIN ÇIKIŞ KAPISI TÜRKİYE OLACAK
Bir diğer cazip alan da kuşkusuz Kuzey Irak. Her ne kadar Bağdat Hükümeti ve ABD taş koysa da Türkiye'nin bu bölgedeki gücü ortada. Kuzey Irak'ta 40 milyar varil petrol ve 3.2 trilyon metreküp doğalgaz rezervleri olduğu tahmin ediliyor. Bölgenin taşıdığı potansiyel bakımından özellikle Kuzey bölgesinden Türkiye'ye bir hat yapılması gündemde. Tüm bunlar gösteriyor ki nota giden yolda enerji yine başrol oynuyor.
1- IRAK İHRACATINDA REKOR ARTIŞ YAŞANDI
2003 yılında Türkiye'nin Irak'a olan ihracatı 829 milyon dolar düzeyindeydi. 2012 sonu itibarıyla bu rakam 10 milyar 827 milyon dolara ulaştı. Üstelik 2013'ün ilk çeyreğinde de tam gaz devam ediyor.
2- K. IRAK'TAKİ PETROL VE GAZ REZERVİ
Kuzey Irak'taki petrol ve gaz yataklarının dünyaya açılan kapısı Türkiye olarak görülüyor. Bölgede 40 milyar varili bulan petrol ve 3.2 trilyon metreküpü bulan gaz rezervi olduğu tahmin ediliyor.
3- İSRAİL'İN GAZINA GEÇİŞ YOLU TÜRKİYE
2009 yılında keşfedilen Tamar gaz sahasında 275 milyar metreküp gaz rezervi olduğu tahmin ediliyor. Özür ile birlikte bu gazın Türkiye üzerinden Avrupa'ya gidiş kapısının açılması bekleniyor.
4- ÇÖZÜM SÜRECİNDE OLUMLU GELİŞME
Türkiye'de 30 yıldır süren terör sorununun, çözüm süreci ile aşılacağı işaretlerinin gelmesi barışa olan inancı artırdı. Bu süreç 'asgari harcamalarda düşüş, yatırımlarda da artış olacak' şeklinde yorumlanıyor.
Ne dediler... Ne dediler...
Ali BABACAN / Başbakan Yardımcısı
Kervanın gerisinde
“Reyting kuruluşları kervan halinde geriden geliyor. Kervanın en gerisinde de S&P vardı. G-20'de aldığımız kararla bu kuruluşları daha az dikkate alacağız."
Mehmet ŞİMŞEK / Maliye Bakanı
Altı kademe arttı
“2002'den bu yana Türkiye'nin kredi notu tam 6 kademe arttı. Tabii gönül ister ki, Türkiye yatırım yapılabilir kategoride değerlendirilsin.”
Zafer ÇAĞLAYAN / Ekonomi Bakanı
Geç gelen özür
“Bu S&P'nin hediyesi olmamıştır. S&P’den aynen İsrail'in yaptığı gibi geç bir özür dileme olarak kabul
ediyorum. Türkiye'ye geçmişte yaptığı yanlış düzeltilmiştir.”
Nihat ERGÜN / Sanayi Bakanı
Cimri ve hasisler
“Bu gelişmeler, 'güneş balçıkla sıvanmaz' sözünü bir kez daha hatırlatmaktadır. Reyting şirketleri Türkiye'ye karşı uzun zamandır cimri ve hasistiler.”
Cevdet YILMAZ / Kalkınma Bakanı
Hak edilen değil
“Hak ettiği notun Türkiye'ye verildiğini henüz söyleyemeyiz. Yatırım yapılabilir notu vermesiyle Türkiye'ye çok daha ucuz maliyetle fon akışı olacak.”
Güler SABANCI / Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı
Bir artış daha olur
“S&P'den olumlu haberin gelmesi Türkiye adına son derece memnuniyet vericidir. En kısa zamanda yeni bir not artışı daha geleceğine inanıyorum.''
SİYASİ DEĞİL EKONOMİK
Türkiye'nin kredi notunu bir kademe artırarak BB+ seviyesine çıkaran Standard and Poor's'un analisti Eileen Zhang, kararın siyasi değil ekonomik olduğunu söyledi. Zhang, "Cari açıktaki azalma ve ihracatın beklenenden hızlı güçlenmesi not artışını etkiledi" dedi. Türkiye kredi notunda bir sonraki değerlendirmenin ne zaman geleceği sorusuna Zhang, "Not görünümünü yeniden değerlendirme süremiz genellikle 12 ayı kapsıyor. Regülasyon gereği gözden geçirmemizi her 6 ayda bir yapacağız. Bir sonraki değerlendirme bu yılın sonuna doğru yapılabilir" yanıtı verdi. İsrail'in Türkiye'den özrünü değerlendiren Zhang, "Her iki gelişme de Türkiye'nin reytingini pozitif olarak etkiler. Kuzey Irak'la ticaretin artması, bölgeden gelebilecek enerji, İsrail'den kurulacak doğalgaz boru hatlarının ekonomiye olumlu etkisi olacaktır" dedi.