Resimli motosiklet
Kendisi de bir motosiklet tutkunu olan Evrim Duyar, geçirdiği kaza sonrasında asıl mesleği dış ticareti bırakıp motosiklet, otomobil ve uçakların üzerine airbrush yapmaya başladı
İzmirli motosiklet tutkunu Evrim Duyar, 21 yaşında geçirdiği kaza sonucu ağır yaralanıp aylarca tedavi gördüğü hastaneden çıkınca, "Hayat sevmediğim bir yerde çalışacak kadar uzun değilmiş" diyerek hayalindeki işe koştu. Çocukluktan itibaren yetenekli olduğu resim alanında aldığı eğitimi airbrush tekniğiyle birleştirip motosiklet, klasik otomobil, uçak ve kasklar üzerine yaptığı resimler ilgi görünce İstanbul, Ankara ve İzmir arasında mekik dokumaya başladı. Artık motosiklet ve havacılık camiasında tanınan bir isim olan Türkiye'nin tek kadın airbrush'çısı Evrim Duyar ile mesleğinin inceliklerini konuştuk.
■ Airbrush'ı nasıl meslek edindiniz?
Zaten çocukluğumdan beri resim yapıyordum. Çeşitli atölyelerde özel hocalardan ders alarak şekillenen bir eğitim sürecinden geçmiştim. Ama liseyi bitirdikten sonra üniversitede işletme eğitimi aldım. Mezun olunca da İzmir'de bir dış ticaret firmasında çalışmaya başladım ama hiç mutlu değildim. Bir taraftan da motosiklet merakım vardı. Dedem ve babam sayesinde 14 yaşında motosiklet kullanmaya başlamıştım. Yani bir işte çalışıyordum ama aklım hep motosiklette, resim atölyelerinde, sanayi sitelerindeydi. Türkiye'de yaygın olmayan airbrush ise benim için ciddi bir takıntı haline geldi. Hem motosiklet hem de resim tutkumu harmanlamak istiyordum. Ama işimi bırakıp bir türlü buna cesaret edemiyordum. 2002 Nisan'da bir cuma akşamı işten çıkıp İzmir'deki İkiteker Motosiklet Grubu'nun haftalık buluşmasına giderken çok ağır bir trafik kazası geçirdim. Sonrası bir sürü ameliyat, kırılan kemiklerime takılan platinler olarak özetlenebilir. Yüz felci geçirdim, geçici hafıza kaybı yaşadım. İki buçuk ay hastanede kaldım, sonra yavaş yavaş koltuk değneğiyle ayağa kalktım.
■ Motosikletten soğudunuz mu?
Kazadan sonra beni hayata bağlayan şey motosiklet oldu aslında. Altıncı ayda henüz koltuk değneğiyle yürürken Foça'da bir motosiklet kiralayıp 3 günde 600 kilometre yol yaptım. İzmir'e dönünce de yere yakın, küçük hacimli bir motosiklet aldım. Şu anda Honda Transalp kullanıyorum.
■ Meslek değiştirmeye bu olaydan sonra mı karar verdiniz?
Hayat sevmediğim bir işte çalışacak kadar uzun değilmiş gerçekten. Kazadan sonra yaptığım iş benim için bitmişti artık. Airbrush ve resim konusunda kariyer yapmaya karar verdim. 2003'ten beri motosiklet ve klasik otomobiller üzerinde çalışıyorum. ■ Uçak da boyuyorsunuz değil mi?
2006'da Balıkesir 9. Ana Jet Üssü'ndeki F104 anıt uçağını boyamamı istediler. Uçakta kobra temalı airbrush çalışması yaptım. Bu uçak çok beğenilince belediye başkanının talebiyle şehir merkezindeki F104'ü de boyadım. Duvar resimleri, cam üzerine figür derken F16 pilotlarının kasklarını, filolarına uygun figürlerle boyamaya başladım. Türkiye'deki F16 pilotlarının büyük kısmı benim boyadığım kasklarla uçuyor. NATO tatbikatı için Konya'ya gelen Birleşik Arap Emirlikleri'nin pilotları internetten bana ulaşıp kasklarını boyattırdı. Ayrıca Türk Yıldızları'nın kasklarını boyadığım için gururluyum.
*Airbrush'ın maliyeti ne kadar
Komple motor 700 TL'den başlayıp 3 bin TL'ye kadar çıkabiliyor. Fiyatlar tamamen yapılan işin içeriğine ve kullanılan malzemeye göre değişiyor. Mesela kilosu 1000-2000 dolar arası değişen boyalar var.
*Airbrush: Havalı püskürtmeyle yapılan resim tekniği