Adnan Tanrıverdi ile 2018’de yaptığım uzun röportajdan beri kamuoyunda iddia edilenin aksine SADAT’ın hevesli fakat son derece etkisiz hatta ticari anlamda başarısız bir güvenlik şirketi olduğu kanaatindeydim.
Yaşanan gelişmelerin tamamı bu kanaatimi pekiştirdi.
Adnan Tanrıverdi, 15 Temmuz sonrası iktidarın “Dindar, güvenilir, orduyu bilen asker” arayışının ekmeğini yiyerek bir süre Cumhurbaşkanlığı Güvenlik Politikaları Kurulu’na atandı. Fakat kısa zamanda hayalperest bir İslamcı olduğu anlaşıldı. “Mehdi gelecek” açıklamasının ardından kuruldaki görevine son verildi.
Önerileri veya talepleri devlet nezdinde hiçbir zaman dikkate alınmadı.
Şirketin Türkiye’de faaliyet göstermesine müsaade edilmedi. Yurt dışındaki girişimlerine de destek verilmedi.
Buna rağmen iddialar o kadar absürt bir boyuta ulaştı ki Cumhurbaşkanı sonunda “SADAT’ın yöneticileriyle yakından uzaktan hiçbir alakam yok” diye açıklama yaptı.
Adnan Tanrıverdi’den sonra Yönetim Kurulu Başkanı olan Melih Tanrıverdi muhalif medyadan pek çok mecraya çıkıp “Türkiye’deki istihbarat ve güvenlik kurumlarıyla bağlantımız yok” dedi. Hatta “Devlet bize destek vermiyor” diye dert bile yandı!
Peki SADAT yurt dışında bugüne kadar ne yapmış dersiniz?
Libya’da bir iki proje yapmak istemişler olmamış. Proje dedikleri de askeri spor müsabakalarıyla ilgili tesis önerisi!
Libya olmayınca Sudan’ı denemişler. Onu da bir inşaat firmasıyla birlikte danışmanlık hizmeti vererek yapmışlar.
“Cesaret parkuru dediğimiz, atlama, zıplamayla ilgili bir sportif faaliyet alanı yapıldı. Başka hiçbir ülkede hizmet vermedik. Keşke verebilsek” diye yakınmışlar.
Ha bu arada SADAT’tan bir yönetici çıkıp Makine Kimya Endüstrisi’nin ürettiği ürünleri, yurt dışında müttefik olduğumuz ve ülkemizin izin verdiği ülkelere götürüp satıyoruz” dedi. Hem MKE hem de Dışişleri Bakanlığı yalanladı. Söz konusu yönetici istifa etti.
Dün de “SADAT, emniyet ve jandarmaya silah satmış” diye bir iddia ortaya atıldı.
Cumhuriyet’ten Işık Kansu imzalı haberde “SADAT, emniyet ve jandarmaya cephane tedarik işi yaptığını açıkladı” denildi.
Buna dayanak olarak da SADAT’ın internet sitesindeki şu duyuru gösterildi:
“SADAT Savunma; hizmet verilen ülkenin silahlı kuvvetleri ve polis teşkilatının ihtiyaç duyacağı her türlü silah, araç, gereç, yedek parça, patlayıcı madde ve malzemenin ihtiyaçlarının tespiti, depolanması, tedariki, dağıtımı, bakımı ve onarımı hizmetlerini yapar.”
Allah aşkına bu açıklamada “SADAT olarak Türkiye’de emniyet ve jandarmaya cephane tedarik ettik diye” bir cümle görüyor musunuz?
Görmüyorsunuz çünkü öyle bir şey yok. SADAT’ın Türkiye’de bir faaliyeti yok. Yasak, izin verilmiyor. Ciddiye alınmıyor.
Adamlar bir umut yurt dışından iş alırız diye internet sitelerine yapmayı arzu ettikleri görev tanımını yazmışlar.
Dün yine de emin olmak için İçişleri Bakanlığı’ndan üst düzey bir ismi arayarak “Böyle bir alım söz konusu mu?” diye sordum. Cevabı son derece netti:
“Kübra Hanım bu iddia öylesine saçma ki... Emniyet ve Jandarma’nın silah ihtiyacı olursa Türkiye’nin bu anlamda faaliyet gösteren kuruluşları bellidir. Biz ihtiyaçlarımızın çok büyük kısmını Savunma Sanayii Başkanlığı üzerinden temin ederiz. Aselsan, Havelsan, Savunma Sanayii Başkanlığı, Makine Kimya Endüstrisi… İhtiyaç duyduğumuzda başvuracağımız şirketler bunlardır. Bu tür iddialar devletin itibarlı kurumlarını itibarsızlaştırmak dışında bir amaca hizmet etmez” dedi.
İşin açıkçası ben çok sıkıldım SADAT hakkında yazılan bu uydurma haberlerden.
Muhalif medya olmasa kapısına çoktan kilit vuracak ‘loser’ bir güvenlik şirketi, karanlık bir odakmış gibi abartıldıkça abartılıyor.
Tam bir trajikomedi…