Yeni mezun inşaat mühendislerine imza yetkisi verilmemeli
Depremde binlerce binanın tuz buz olması Türkiye’deki inşaat kalitesizliği gerçeğini tokat gibi yüzümüze çarptı.
Bu durumun arkasında mühendisinden müteahhidine, denetim firmasından ruhsat veren belediyesine baştan sona yozlaşmış bir yapı yatıyor.
Bu hafta programımıza konuk olan Yüksek İnşaat Mühendisi Yoshinori Moriwaki Japonya’daki uygulamadan bahsederken Türkiye’deki yeni mezun inşaat mühendislerinin imza yetkisine sahip olmasına çok şaşırdığını söyledi.
Japonya’da mühendislerin üniversite sonrası birkaç yıl saha deneyimi için staj yaptığını, sonrasında da 100 kişiden ancak 7 kişinin geçebildiği çok zor bir sınava tabii tutulduğunu anlattı.
Ayrıca başka alanlarda faaliyet gösteren bir firmanın inşaat alanına girmesinin yasak olduğunu, her parası olanın müteahhitliğe soyunamayacağını söyledi.
Bu konuda Türkiye’de de acilen bir yasal düzenleme yapılmalı.
Tıpkı tıp mezunlarının önce TUS sınavına girip sonra 4 yıl uzmanlık eğitimi alması gibi inşaat mühendislerimiz de mezuniyetin ardından sahada belli bir süre deneyim kazanmalı ve uygulamaya dönük sınavlardan geçmeli. Ancak ondan sonra iş yapabilmeli.
Benzer şekilde inşaat şirketleri ve müteahhitlerin de profesyonelleşmesi için adımlar atılmalı.
Bu işin en kritik noktası elbette denetim.
Belediyeler rüşvetle ruhsat verdiği, müteahhitlik firmaları kendi denetim firmalarını kurabildiği müddetçe bu yozlaşmış sistemin bitmesi mümkün değil.