Seçime CHP listelerinden girmek 4 parti için doğru karar mı?
14 Mayıs'ta yapılacak milletvekilliği seçimlerinde Saadet, DEVA, Gelecek ve Demokrat Parti'nin CHP listelerinden girme kararı aldığı söyleniyor.
Fakat müzakere süreci hâlâ devam ediyor, henüz kesin bir anlaşmaya varılmış değil.
Peki bu hem Millet İttifakı hem de bu 4 parti için doğru karar mı?
Demokrat Parti’yi bir kenara ayıralım zira merkez sağda duran küçük bir parti olarak CHP listesinden seçime girmesi şaşırtıcı değil.
Saadet, DEVA ve Gelecek partileri için ise durum farklı. Muhafazakâr partiler olarak CHP listesinden seçime girmeleri birkaç milletvekili çıkarmalarını sağlasa bile toplamda oylarını negatif yönde etkileyecektir.
Bu ülkede CHP’ye asla oy vermeyeceğini söyleyen milyonlarca eski nesil seçmen var.
Oysa AK Parti’den kısmen kopan kararsız seçmenler için bu partiler bir alternatif oluşturabilirdi.
Özellikle erken tarihte kurulacak, özgün bir duruşa sahip bir “İttifak içi ittifak” modeli bu potansiyeli yükseltebilirdi.
Duyduğum kadarıyla DEVA Partisi böyle bir ittifakı ancak kendi logosu altında olursa kabul edeceğini söyleyince birliktelik sağlanamadı.
Saadet Partisi’nin tüm çabalarına rağmen 3 muhafazakâr parti bir araya gelmeyi başaramadı.
Hele de ki Yeniden Refah Partisi’nin kendi listeleri ve logosuyla seçime girme özgüveni gösterdiği bir ortamda 3 muhafazakâr partinin CHP listelerinden seçime girmesi onları seçmen nezdinde iyiden iyiye küçültecektir.
Aslında İYİ Parti listelerinden girseler ortaya güçlü bir sağ blok çıkabilirdi.
Fakat 6’lı Masa'daki anlaşmazlıklar ve İYİ Parti’nin kendini farklı bir noktada konumlandırması böyle bir işbirliğine ortam yaratmadı.
Muhafazakâr partilerin kendi imajı bir yana CHP listelerinden girme kararı Millet İttifakı’nın toplamda sağ muhafazakâr seçmenden alacağı oyları da azaltacaktır.
Ayrıca CHP içinde ve tabanında rahatsızlık yaratacaktır.
AK Parti kökenli olmaları nedeniyle DEVA ve Gelecek’ten hazzetmeyen CHP’li seçmen onların adaylarına oy vermeyi içine sindiremeyebilir.
Ve bu durum Memleket Partisi’ne yönelişi artırabilir.
Sözün özü; varlıklarını Meclis’te sürdürebilmek adına aldıkları bu karar büyük resimde hem 4 sağ partiye hem de ittifakın tümüne zarar verebilir.
AK Parti'nin bu gelişmeyi sevinçle karşılayacağı şüphesiz...